Mejdan bude! Kdo přispěje?

Ministr financí Miroslav Kalousek konečně zveřejnil představu, jaké poplatky by měly penzijní fondy účtovat za správu peněz budoucích důchodců. Při zveřejnění jejich výše musí všem dojít, proč se musí vláda udržet minimálně do schválení této důchodové antireformy. A proč stále slyšíme, že bez důchodové reformy nemá vláda smysl. Zjevně nemá žádný důležitější úkol než umožnit byznys finančním skupinám. 

Z prohlášení Miroslava Kalouska:

"Kdo chce mít stoprocentní jistotu jakoby státní garance, tak prostě si může nakoupit státní dluhopis, tam ten poplatek bude 0,3 procenta z těch vložených prostředků". U konzervativního fondu ministerstvo financí (MF) navrhuje maximální možný poplatek 0,4 procenta. "U vyváženého fondu, kdy část jde do dluhopisů, část do akcií na kapitálovém trhu, navrhujeme 0,5 procenta a u dynamického fondu, kde už se investuje s jistou mírou rizika, ale také tam mohou být velké výnosy, navrhujeme 0,6 procenta," doplnil Kalousek.

Ministr také doplnil, že fondy mají možnost si z výnosu odebrat 10% pro vlastní potřeby.

Nejprve upřesním velmi zavádějící vyjádření pana ministra, že u fondů státních dluhopisů bude poplatek 0,3 % z vložených prostředků. Je třeba podotknout, že ono procento není z aktuálně vložených prostředků, ale z celkových aktiv. Pokud 40 let vkládáte 1200 měsíčně, pak v posledním roce vložíte 14400 Kč, ale poplatek 0,3% platíte z částky 576 000 Kč, takže cca 1700 Kč a ne 43 Kč. Celkem si tedy fond naúčtuje 35000 Kč za celou dobu správy, což je 6% naspořené částky. A to ještě nezohledňuji druhou část výnosu fondu, podíl na výnosu.

V dřívějším příspěvku jsem propočítal, že ekvivalent průběžného systému z hlediska nákladů odpovídá AMF (poplatek za správu aktiv) ve výši 0,1% spravovaných aktiv. Takže poplatky u nejméně nákladné správy dluhopisového fondu jsou 3x vyšší než u průběžného systému, navíc budeme-li počítat s 10% podílem na dejme tomu 3% výnosu dluhopisu, stáhne si fond do vlastního jmění (akcionářů, nikoliv klientů) dalších 0,3% aktiv. Celkově vás tedy fond obere o dvojnásobek, tedy 70 000 Kč proti variantě, kdybyste si dluhopis koupili sami.

A to se bavíme o nejkonzervativnější strategii nákupu dluhopisů s nejnižšími výnosy. Nejmenší přípustný fond s 50 tis. klienty si tedy za jeden spořící cyklus stáhne 3,5 miliardy Kč. Mám pokračovat? Nebo už teď jste na prášky? Raději toho necháme.

No není to slušný mejdan?

Ukazuje se, že otřepaná věta o nejsnadněji vydělané miliardě odebráním jedné koruny denně 3 miliónům lidí zde nabývá konkrétní obrysy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doplnění 24. 5.: Dostal se mi do ruky návrh zákona, ze kterého to vypadá, že u dluhopisového fondu si fond nebude moci podíl na výnosu 10% stáhnout, takže celkové poplatky budou omezeny 0,3% celkových aktiv každý rok. U ostatních 3 typů strategie ovšem 10% podíl na výnosu proti nejlepší hodnotě v historii zakomponováno je. Omlouvám se za nepřesnost.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Rusý | pátek 20.5.2011 12:20 | karma článku: 33,19 | přečteno: 2379x