Jak Kalousek k miliardám přišel a lidé tleskali

Ministr Kalousek je podle mé osobní zkušenosti nejchytřejším ministrem, jakého jsem poznal. V tomto článku si dovolím mu složit hold.

Je rozumné naslouchat hlasu lidu a ekonomů. Málokdo má takovou schopnost propojit tak protichůdné požadavky běžných lidí a lobistů z finančních skupin a velkých zaměstnavatelů.

Výzvami dneška jsou:

1) snížení daňové zátěže

2) snížení vedlejších nákladů práce

3) růst čistých mezd

4) omezení státního přerozdělování

5) zachování rozpočtové odpovědnosti

Zdá se vám nemožné to vše najednou splnit?

Ukažme si princip na panu Novákovi.

Pan Novák chodil do zaměstnání, bral 20 tisíc hrubého, jeho zaměstnavatel odváděl z jeho mzdy 7 tisíc státu, z kteréhož odvodu pan Novák měl zdarma zdravotnictví, slušný důchod, a pojištění pro případ, že by přišel o práci. Ze své hrubé mzdy odváděl na tyto účely ještě další 2 tisíce. Pak zaplatil daň 2 tisíce a domů donesl 16 tisíc čistého. K platu ještě využíval režijní jízdenku a stravenky, čímž ušetřil měsíčně 250 korun.

Přišel ministr Kalousek a řekl: "Nováku, ze stejného platu budeš mít vyšší čistou mzdu a nižší daně." "Sláva, děkuji pane ministře!"

Přišel ministr Kalousek za zaměstnavatelem a řekl: "Zaměstnavateli, budeš moct za Nováka z jeho hrubé mzdy platit o 2,5 procentního bodu méně." "No v NERVu a Bezděkově komisi jsme si prolobovali, že to bude o pět, ale aspoň to, z ušetřených peněz si místo letadla koupím jen luxusní jachtu."

A přesto ministr vydělal miliardy, protože omezil přerozdělování, tedy státní výdaje pro občany.

Z Novákových 20 tisíc hrubé mzdy nyní odvede zaměstnavatel místo 7 tisíc pouze 6,5 tisíce (snižuje vedlejší náklady práce, tím zaměstnavatelům ponechá 28 mld. Kč ročně, aby si vylepšili ziskové ukazatele po krizi, případně je vyvezli za hranice a zdanili v daňových rájích).

Zaměstnanci sníží daň z 2000 Kč na 1800 Kč a má splněn cíl snížení přímých daní. K tomu přidá daňový bonus 250 Kč jako kompenzaci toho, že zaměstnanec přijde o režijku a stravenky. Sice mírně zvedne odvody na zdravotní pojištění o 400 Kč, ale i tak vyjde čistá mzda 16050 Kč, takže vyšší než předtím.

Lid vstává a nadšeně tleská, děkuje ministru Kalouskovi za zvýšení čisté mzdy a snížení daní. Po úspěšné manifestaci se vrátí domů a postupně zjišťuje:

Z té vyšší mzdy 16050 Kč musí zaplatit jízdenky a víc na stravu kvůli zrušení benefitů, celkem 250 Kč. Chybějících 28 mld. Kč v rozpočtu díky úlevě zaměstnavatelům obhájí pan Kalousek tak vyžadovaným snížením přerozdělování, takže omezením služeb, které stát z těchto peněz občanům poskytoval. Na jednoho občana to vyjde na 225 Kč měsíčně, takže tyto peníze bude muset pan Novák zaplatit přímo, buď na přímo hrazenou zdravotní péči nebo si bude muset přispořovat na důchod, aby měl takový, jako před Kalouskovou úpravou. A jelikož ze svého platu živí ještě dítě, vyjde ho to na 450 Kč. Celkem tedy bude muset vydat o 700 Kč měsíčně více. Takže mu nakonec ve skutečnosti zbude místo původních 16 000 pouze 15350 Kč, takže přijde reálně o 4% příjmů.

Tak vidíte, že to jde.

A navíc, ministru Kalouskovi se podařilo schovat část odměny zaměstnanců za práci do tzv. daně z objemu mezd, takže nic nebude bránit tomu nadále tuto daň snižovat a ulevovat zaměstnavatelům a na druhé straně snižovat státem poskytované služby občanům nebo nechá občany za tyto služby stále více platit. Ze stejných příjmů. Jednoduše geniální.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Rusý | sobota 16.4.2011 20:40 | karma článku: 47,91 | přečteno: 28854x