Důchodová reforma VI - Mejdan finančníků

Bývalý ministr dopravy a poslanec VV pověřený jednáním o reformách pan Vít Bárta prohlásil, že nepřipustí, aby z důchodové reformy byl mejdan finančních institucí. Kdy to mejdan je a kdy už ne, nám ale neprozradil. Zkusme to spočítat.

Jak lze vydělat 2 miliardy za rok? Stači každého pracujícího člověka v ČR obrat o 1 korunu denně.

Česká správa sociálního zabezpečení je jedna z nejlépe fungujících organizací důchodového zabezpečení v Evropě z hlediska nákladů na provoz. Pravda, nějaké mezery ve včasnosti výplaty některých sociálních dávek bychom našli. Ale to teď ponechme stranou.

Z ročního obratu činí náklady na fungování tohoto přerozdělovacího "socialistického molochu" přibližně 1,8%.

Návrh ministra Drábka z pera jeho poradce Ivo Foltýna, bývalého ředitele Penzijního fondu České pojišťovny, počítal s poplatky za správu (tzv. Asset Management Fee) ve výši 2% z hodnoty aktiv. No dobrá, to vypadá celkem srovnatelně s náklady ČSSZ, to by mohlo projít.

Ale je tam drobný háček. Spíše hák. Náklady 1,8% u ČSSZ jsou z ročního obratu, nikoliv z aktiv. Zkusme spočíst, jaké procento AMF odpovídá nákladům ČSSZ.

Pro ilustraci vezměme člověka s dobou odvádění 40 let a se stálým příjmem. Na počátku odvodů jsou jeho aktiva nulová, po dobu 40 let rostou. Průměrná roční aktiva jsou ve výši poloviny částky uspořené za 40 let, zatímco průměrný roční obrat je ve výši 1/40 celkově uspořené částky za 40 let. průměrná aktiva jsou tedy ve výši dvacetinásobku ročního obratu. Potom 1,8% z obratu tedy činí 1,8%/20=necelé 0,1% z ekvivalentních aktiv ve fondovém systému.

A to nepřihlížím k tomu, že si penzijní fond může část výnosů z cizího kapitálu (10% performance fee) navíc přivlastnit, po ekonomicku kapitalizovat či vyplatit na dividendách akcionářům (ne klientům). Při 2% AMF a 3% zhodnocení aktiv bude výnos pro několik akcionářů rovných 2,3% aktiv a na statisíce či milióny klientů zbude 0,7% na připsané zhodnocení. 

Aby byl fondový systém stejně úsporný jako ČSSZ, musel by mít omezeny poplatky za správu aktiv na 0,1% spravovaných aktiv, nikoliv na 2%. Dvacetinásobek.

Pane poslanče Bárto, všechno nad tuto desetinu procenta je mejdan finančních institucí. Pokud se Vám tento limit podaří dostat do zákona, jste borec a hluboce se skláním..

 

 

Autor: Pavel Rusý | pondělí 2.5.2011 13:54 | karma článku: 20,17 | přečteno: 1093x