Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Indové čmárají na peníze!

…a taky nejezdí po dálnici v pruzích, ale po čáře a nepoužívají zpětná zrcátka. A já už jsem dva měsíce nenapsala na blog ani čárku.

rikša v Dillí

Jsou to takové drobnosti, které mi v téhle zemi už připadají úplně normální. Třeba právě počmárané bankovky. Držíte v ruce pětistovku a na ní je modrou propiskou napsáno 20.000 rps. Někdo si zkrátka počítal peníze, ty dal na hromádku a na vrchní bankovku si pěkně udělal poznámku. Mohl to být klidně úředník v bance. Čmárání na peníze je tady zkrátka běžná věc. Na bankovkách objevíte různé vzkazy, věnování, číslice, škrtance. Musela jsem se smát, když v obchodě (ve frontě přede mnou) vracel prodavač malému klukovi dvacetirupiovou bankovku a ten mu ji s důležitým výrazem ve tváři vrátil, že je natržená a že by mu ji nikde nevzali. Klučina dostal jinou a ta natržená skončila nakonec v mojí peněžence. Ať si ji někde zkusí odmítnout. Když si uvědomím, v jakém stavu jsou některé indické bankovky, tahle natržená je proti nim ještě královna krásy.

Další drobností, která tu ale stojí mnoho lidských životů, je indický styl řízení motorových vozidel. Záměrně používám toto spojení, poněvadž se nejedná pouze o automobily. Jedete třeba po dálnici (na hony vzdálené té naší dálnici) a auto před vámi nejede zařazené v některém z pruhů, ale pěkně uprostřed, po bílé čáře. Můžete troubit, můžete se ho snažit objet. Hlavně opatrně! Musíte nejprve zjistit, zda má zpětná zrcátka. Pokud je má, je třeba se podívat, jestli nejsou špatně sklopená. Pokud jsou nastavená správně, je třeba předpokládat, že je řidič stejně nepoužívá. Vůbec tady musíte hodně předpokládat a být obezřetní. To, že je na semaforu červená, ještě neznamená, že indický řidič zastaví. Můj partner vezl autem svou indickou kolegyni. Byla už noc, provoz žádný. Zastavil na červenou. Sunita se na něj překvapeně podívala, proč nejede. „Vždyť svítí červená,“ řekl na vysvětlenou. Usmála se. „Tady jsi v Indii, když nic nejede, můžeš jet ty.“ Takhle to funguje. Ostré indické lokty. Nestojí trpělivě ve frontách, ale najíždějí si pěkně dopředu, takže vytvoří třeba čtyři pruhy a totálně ucpou křižovatku.

Často jezdím po Gurgaonu rikšou. Je to rychlé, levné, dostupné – a trochu nebezpečné. Když se mnou chtěl jednou rikša přejet hlavní silnici MG Road (čtyřproudou) a bez jakéhokoli pudu sebezáchovy se vrhnul mezi projíždějící auta, zavřela jsem oči a slíbila si, že jestli tohle přežiju, tak už to nikdy znovu neudělám. Od té doby to řeším takhle: jedním rikšou se nechám odvézt až k MG Road. Tam mu zaplatím, silnici přeběhnu po svých (obezřetně) a na druhé straně si zavolám dalšího rikšu a pokračuji v cestě. Zdá se Vám to jako nápad bláznivé ženské? Já to beru jako jednu z možností, jak přežít.

Co se týče mého vztahu k žebrákům, už jsem celkem imunní. Potkávám je několikrát denně. Pokřikují: „Bílá, hlad, bílá, prachy..atd.“ Válí se v prachu u silnice, chvíli spí, chvíli žebrají. Když stojí auta na křižovatce na červenou, tak je obcházejí a bouchají na okna, jako by je snad ti řidiči neviděli. Vydrží to i několik minut. Prostě bouchají na okno, dokud se auto zase nerozjede. Někdy jim dám drobné, někdy se jim snažím vyhnout, protože drobné nemám. Někdy prostě ani nemám náladu jim něco dávat, protože to celou situaci neřeší. Dětem jsem dala naposledy banány. Prachy by stejně odnesly rodičům a ti by je použili bůhví na co. Ráda dám rikšovi víc peněz, i když vím, že Inda by svezl mnohem levněji. Někdy platím u stánku zeleninu a vím, že platím víc, než kdybych byla Indka. Ale platím lidem, kteří pracují. Vydělávají si na živobytí. Přijde mi pak nefér dávat peníze žebrákům za nic.

A co tady dělám já? Budete se divit.

Hned první týden po mém příjezdu do Indie se mě ujala kamarádka Míša (známe se z mého předchozího pobytu tady) a začala mě seznamovat s česko – slovenskou komunitou v Gurgaonu. Nejdřív to byla Verča, pak Dana a nakonec Vlaďka. Vedly jsme takové ty řeči o tom, jak a kde nejlépe nakoupit, na co si dávat pozor, čemu se vyhnout. Vyptávaly jsme se jedna druhé na spoustu věcí a ze mě vylezlo, že jsem původně učitelka. „Jé, tak to bys k nám mohla chodit a učit Máju česky!“ vypadlo z Vlaďky. A tak jsem 8.května poznala její čtyřletou holčičku, která sice česky rozumí, ale skoro nemluví. Vlaďčin manžel je Angličan, doma spolu tedy mluví anglicky. Navíc Mája tady chodí do mezinárodní školky, setkává se s kamarády ze všech koutů světa – a všichni spolu mluví anglicky. Je tedy jasné, že tak malé dítě bere angličtinu jako jediný možný prostředek pro dorozumívání. Přestože od maminky češtinu slyší, nikdo jiný ji nepoužívá. No a najednou jsem tu já, česká teta, která si s ní bude hrát česky, zpívat česky a povídat česky. Máju jsem si zamilovala od první chvíle. Nedá mi nic zadarmo, musím se snažit, abych upoutala její pozornost a ona si chtěla hrát se mnou, místo koukání na pohádky. Moc ráda zpívá, takže to bereme přes české písničky k českým pohádkám. Na rovinu mi řekne, když se jí něco nelíbí. Stavěly jsme spolu takovou dřevěnou stavebnici – kaktus. Dávala malé kvítky přímo na kmen a nepoužívala středně velké dílky. Chtěla jsem ji nějak vyprovokovat, aby použila všechny části stavebnice. „Postav velkej kaktus, ty stavíš samý mrňouse…“ řekla jsem jí. Zkoumavě se na mě podívala a pak celkem přísně (anglicky) řekla: „Nech toho, nebo už k nám nebudeš chodit a nebudeš si hrát s mými hračkami!“ a bylo to.

O mých návštěvách u Máji se dozvěděl i Dany manžel. Je z Holandska, má českou manželku, ale česky umí jen pár slov (pivo, víno, křen). Hádáte správně, začala jsem učit i jeho. Je to samozřejmě naprosto odlišné od hraní si a zpívání se čtyřletým dítětem, ale myslím, že nás to baví oba. Peter se někdy chytá za hlavu nad složitostmi českého jazyka a já ho konejším tím, že je to jazyk velmi bohatý a pestrý. „Jo. A proto jím mluví jenom 10 milionů lidí na celém světě!“ oponuje mi Peter. Jen si to vezměte, anglicky stačí říct "I´m angry". Česky řeknete: „Zlobím se.“ „Jsem rozzlobený.“ „Mám zlost.“ Samozřejmě, že se nesnažím mu češtinu znechutit složitostmi, ale především s ním mluvit a učit ho, jak se domluvit. Naposledy jsme se učili barvy a bylo potřeba vyvenčit psy. A tak jsme se vydali ven a celou cestu mleli pořád dokola: „Ta brána je černá. To auto je šedé. To nebe je modré. Ten strom je zelený…..“ Indové, co nás míjeli, se jen nevěřícně otáčeli.

Mou (zatím) poslední studentkou je stejně stará Brazilka Claudia. Naši kluci nás jednou večer vzali do hospody a dopadlo to tak, že oni se bavili spolu a my dvě taky. Vyprávěla jsem Claudii, jak chodím k Máje a k Peterovi. Protože má českého manžela, projevila o češtinu taky zájem. Pro mě je to zkušenost k nezaplacení. Sleduji, jak vnímají náš jazyk cizinci, co je překvapí, co se jim vyslovuje dobře a co špatně. V zásadě jim dělají problém měkké slabiky dě, tě, ně, di, ti, ni. No a pak taková ta slova, v nichž se vyskytuje několik souhlásek za sebou. Třeba čtvrtek nebo prst. Učila jsem Claudii vrčet a říkala jí: „Takhle dělá pes: vrrrrrr, vrrrrr.“ A ona na mě: „Ale takhle dělá jedině českej pes!“ No a jak vrčí psi jinde na světě? Původně jsem si myslela, že si v Indii najdu pár lidí a budu je učit francouzštinu. Jednak proto, že ji ovládám, jednak proto, abych ji nezapomněla. No ani ve snu by mě nenapadlo, že bude takový zájem o můj rodný jazyk. Hezký den všem.

Autor: Jitka Rozová | pátek 19.6.2009 14:20 | karma článku: 41,79 | přečteno: 9062x
  • Další články autora

Jitka Rozová

Kterak jsem se v charitě najedla, pomazlila a vyhrála

Budeme z Indie pomalu odjíždět a já musím přiznat, že jsem tady konečně šťastná. A že se mi bude stýskat. Moc stýskat. Děti v projektu Sunshine mi dávají najevo, jak moc mě mají rády, jak k nim patřím. Naučila jsem je spoustu nových her a možná jsme si všichni společně i zlepšili angličtinu. Každopádně jsme si na sebe zvykli.

18.6.2010 v 10:40 | Karma: 35,22 | Přečteno: 6184x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Indická nemocnice. Tři dny a dost?

Znáte snad lepší místo, kde si přečíst Havlíkův Transit? „Nepustím vás ani domů, natož do Thajska. Necháme si vás v nemocnici 24 hodin, abychom doplnili tekutiny a odebrali vzorky.“ Thajsko mě mrzí, strašně jsme se tam těšili, ale zároveň přišla úleva, že se o nás postarají a nezkolabujeme někde na cestách.

12.5.2010 v 17:20 | Karma: 24,40 | Přečteno: 2785x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Piče, piče, piče!

Jak mě překvapují indické děti. Už tři týdny chodím za dětmi do Sunshine projektu. Je to v podstatě denní centrum pro chudé děti ve čtvrti Saidulajab v Dillí. Jejich rodiče nemají na to, aby je poslali do školy a zajistili jim tak lepší budoucnost.

9.4.2010 v 10:15 | Karma: 30,74 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Škola je přece zadarmo, tak proč tam své děti nepošlou?

Jak ve skutečnosti vypadá bezplatné školství v Indii? A pomáhá charita Indii nebo nepomáhá? Tento článek je mimo jiné i mou odpovědí zdejší blogerce, paní Soně Diartové. Je to příběh o dětech z ulice a jednom chlapíkovi s velkým srdcem.

11.3.2010 v 10:30 | Karma: 28,75 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Pravidla sousedského soužití po indicku

„Prosíme, nezamykejte ve svém bytě služku, hospodyni ani domácího mazlíčka, pokud odjíždíte pryč.“

15.12.2009 v 11:11 | Karma: 20,96 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

„Bránila jste se až po půl minutě.“ Italka prohrála soud o sexuální obtěžování

26. června 2024  20:39

Informace o tom, že oběť sexuálního obtěžování může v daný moment takzvaně zamrznout, se zřejmě...

Havárie obytného vozu na Nymbursku, pro dítě musel letěl vrtulník

26. června 2024  20:37

U Dymokur na Nymbursku ve středu v podvečer havaroval obytný vůz. Zranění byli tři lidé, z toho dvě...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2565x
V Indii s krátkou přestávkou od 10/2008 do 06/2010.