Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hvězda Bollywoodu?

1.12.2008 Po velkém dopoledním úklidu jsem se vydala do posilovny. Rozhodla jsem se, že si koupím měsíční permanentku. Indka, co seděla u stolku na recepci, byla moc milá. Ptala se, odkud jsem. Obvykle, když se mě Indové ptají, začnu tím, že z Evropy – to jim většinou stačí.

indická posilovna se moc neliší od tech v Cechách

Představují si Evropu jako Indii – rozdělenou na menší celky – státy, ale ty evropské většinou neznají. Nebo jen některé. Většinou se jim snažíme Českou republiku přiblížit jako bývalé Československo. Taky zabírá Škodovka, protože jich tady jezdí spousta, zejména Octavií. Mimochodem, věděli jste, že nová Škoda Octavia se v Indii jmenuje Laura? Další česká značka, hojně rozšířená po celé Indii a zřejmě i oblíbená, je Bata. Ale vraťme se do posilovny...

Indka na recepci mě překvapila. Když jsem jí chtěla vysvětlit, kde leží Česká republika, zastavila mě, že to ví. Prý už k nim do fitka nějaké dvě Češky chodily. Prima. Vůbec je tahle paní taková pokroková – má krátké vlasy – to se v Indii často nevidí. Indky většinou nosí vlasy hodně dlouhé, spletené do copů nebo rozpuštěné. Zřejmě to bude provozovatelka tady toho studia, protože je tu dost často, když nesedí u stolku, tak dohlíží na personál a ve volných chvílích i sama cvičí. Vyplnily jsme spolu kartu návštěvníka. Zastavila jsem se u kolonky „stav“. Vzpomněla jsem si na Míšu s Markem, kteří nám minulý večer vyprávěli, jak všude tvrdí, že jsou manželé, i když nejsou. V Indii je to tak lepší. Indové nepochopí, že spolu dva lidé žijí a přitom nejsou manželé. Nakonec jsem zaškrtla políčko „svobodná“. Při cvičení by mi to snad žádné problémy činit nemělo, no ne? :-).

Jen jsem začala cvičit, vešli do posilovny čtyři muži, civilně oblečení. Jeden nesl na rameni velikou kameru. Další nesl světla a zbylí dva nějaká stínidla nebo co. Začali si to tam prohlížet – a prohlíželi si i nás, cvičící, což nebylo dvakrát příjemné. Pak rozestavili stojany se světly a začali natáčet. My ženské, co jsme tam byly, jsme se snažily si jich nevšímat, ale dost dobře to nešlo, protože si nás natáčeli pěkně zblízka. Když jsem třeba ležela na podlaze a dělala cviky na břicho, chlápek s kamerou si ke mně dokonce kleknul, aby měl dobrý záběr. Holt bílá holka je tady středem zájmu – a zřejmě i dobrou reklamou pro indický podnik. I když – já v tu chvíli vůbec nebyla bílá – spíš rudá (a nevím, jestli to bylo víc studem nebo fyzickou námahou). Ptala jsem se jednoho z trenérů, co to má znamenat. Říkal něco o pořadu, který hodnotí zdejší fitness centra. Pak si ho zavolal ten kameraman a on musel předvádět, jak cvičí s činkami. Raději jsem odešla o trochu dříve, než obvykle.

Když už jsem se rozepsala na téma posilovna, nedá mi to, abych zde nezmínila jeden příspěvek z diskuse k mému staršímu článku. Byl dost ironický, něco jako „ona si tam klidně chodí do fitka kolem těch žebráků a přijde jí to normální…“ Víte, v Indii nežijí jen žebráci, i když je pravda, že 41% všech chudých na světě žije právě v Indii. Ale Indie – to jsou i bohatí, vzdělaní, úspěšní lidé, velká nákupní centra, moderní výškové budovy, nádherně udržované zahrady a parky…Tím, že chodím do indického fitness centra, podporuji jeho indické majitele a personál v jejich práci. Ostatní cvičící jsou běžní Indové, ženy i muži, někdy dokonce s turbany na hlavách, ženy v tradičních kalhotách, dole nabíraných…

Je to stejné, jako když kupuji zeleninu u stánku – podporuji tím jeho majitele v tom, co dělá. A ať si nikdo nemyslí, že jsou mi žebráci lhostejní. Ale nebudu se tady rozepisovat o tom, co jsem jim kdy dala nebo na jakou charitu přispívám. Je smutné, když Vás indické děti ulice prosí o obyčejný bílý jogurt, který si nesete z obchodu. Naše děti by nad ním ohrnuly nos. Tyhle děti dlabou, až se jim dělají boule za ušima. Protože jogurt za 28 rupií (cca 10 korun) jim jejich rodiče nekoupí. Když přijedete do Indie na týden, na dva, na dovolenou, vydržíte je litovat, házíte jim drobné a myslíte si, jak jste je zachránili. Když ale v Indii žijete několik měsíců, nemůžete žebráky a jejich děti pořád jen litovat. Přemýšlím, jaká by byla nejúčinnější pomoc. Aby se děti dostaly do školy, aby pochopily, že peníze nemohou neustále dostávat „za nic“ – že si je musí odpracovat. Jako nejúčinnější se mi zatím jeví program „adopce na dálku“, který umožňuje chodit dětem do školy. Toť pro dnešek vše, ať si z toho každý vezme, co uzná za vhodné.

Autor: Jitka Rozová | čtvrtek 18.12.2008 8:43 | karma článku: 20,32 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Jitka Rozová

Kterak jsem se v charitě najedla, pomazlila a vyhrála

Budeme z Indie pomalu odjíždět a já musím přiznat, že jsem tady konečně šťastná. A že se mi bude stýskat. Moc stýskat. Děti v projektu Sunshine mi dávají najevo, jak moc mě mají rády, jak k nim patřím. Naučila jsem je spoustu nových her a možná jsme si všichni společně i zlepšili angličtinu. Každopádně jsme si na sebe zvykli.

18.6.2010 v 10:40 | Karma: 35,22 | Přečteno: 6184x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Indická nemocnice. Tři dny a dost?

Znáte snad lepší místo, kde si přečíst Havlíkův Transit? „Nepustím vás ani domů, natož do Thajska. Necháme si vás v nemocnici 24 hodin, abychom doplnili tekutiny a odebrali vzorky.“ Thajsko mě mrzí, strašně jsme se tam těšili, ale zároveň přišla úleva, že se o nás postarají a nezkolabujeme někde na cestách.

12.5.2010 v 17:20 | Karma: 24,40 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Piče, piče, piče!

Jak mě překvapují indické děti. Už tři týdny chodím za dětmi do Sunshine projektu. Je to v podstatě denní centrum pro chudé děti ve čtvrti Saidulajab v Dillí. Jejich rodiče nemají na to, aby je poslali do školy a zajistili jim tak lepší budoucnost.

9.4.2010 v 10:15 | Karma: 30,74 | Přečteno: 4557x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Škola je přece zadarmo, tak proč tam své děti nepošlou?

Jak ve skutečnosti vypadá bezplatné školství v Indii? A pomáhá charita Indii nebo nepomáhá? Tento článek je mimo jiné i mou odpovědí zdejší blogerce, paní Soně Diartové. Je to příběh o dětech z ulice a jednom chlapíkovi s velkým srdcem.

11.3.2010 v 10:30 | Karma: 28,75 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Cestování

Jitka Rozová

Pravidla sousedského soužití po indicku

„Prosíme, nezamykejte ve svém bytě služku, hospodyni ani domácího mazlíčka, pokud odjíždíte pryč.“

15.12.2009 v 11:11 | Karma: 20,96 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2565x
V Indii s krátkou přestávkou od 10/2008 do 06/2010.