Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mnichovská dohoda a její význam pro budoucnost

29.září výročí podepsání Mnichovské dohody prochází každoročně bez zvláštní pozornosti. Současný názor je takový, že na některé události naší historie je lépe zapomenout. Mnichov a peripetie, které k němu vedly jsou jednou z těchto událostí. Tedy říkám-li zapomenout, myslím zapomenout skutečná fakta. S tím ostatně začal již bývalý prezident Havel, když se omlouval za odsun Němců z Československa.

Nikdo jej k tomu neoprávnil, leč on tak činil a hnal vodu na mlýn sudeťáckým provokatérům, kteří dodnes žádají zrušení Benešových dekretů a v podstatě revizi výsledků druhé světové války. V myšlení těchto lidí byla zločineckou československá vláda, kterou obviňují z potlačení a vyhnání německé menšiny. Já osobně v jejich současných pohledech na odsun Němců v roce 1945 spatřuji jistou názorovou kontinuitu s tím co říkali Henleinovi sudeťáci v třicátých letech. Tehdy totiž také tloukli na poplach, jen s tím rozdílem, že tvrdili, že jsou uvězněni v nepřátelském státě na základě rozhodnutí velmocí po první světové válce, které stanovilo hranice Československa, zatímco dnes pokládají za zločin svůj odsun z tohoto „nepřátelského“ státu.


Připomeňme si tyto skutečnosti, neboť zjevně mnozí dnes stále nechtějí slyšet, že odsun Němců z Československa nevznikl sám o sobě. Předcházela mu válka, kterou vyprovokovalo nacistické Německo, a rovněž mu předcházela třicátá léta, tedy doba, kdy po nástupu Hitlera k moci napomáhali českoslovenští Němci rozbití republiky. Existují důkazy, že Henleinovo hnutí bylo řízeno z Německa nejpozději od roku 1935 a jeho jediným cílem bylo rozbití Československa, obklíčeného v podstatě ze všech stran, neboť jako Polsko, tak Maďarsko mělo vůči republice uzemní požadavky a oba státy chtěly využít problémů kolem sudetských Němců k svému prospěchu. V okamžiku, kdy Hitler hrozil válkou, bylo obsazeno Rakousko, v Sudetech docházelo denodenně k akcím proti československé státní moci a tlak na odstoupení pohraničí se stále zvětšoval, nestál za naší republikou vlastně vůbec nikdo vyjma Sovětského svazu, který jasně deklaroval ochotu vojensky podpořit Československo. Vláda nicméně pohlížela na tyto nabídky s nedůvěrou a hledala pomoc spíše u tradičních spojenců Francie a Velké Británie, kteří již ale v principu přistoupili na Hitlerovu teorii Československa coby cizorodého prvku v Evropě a rozehrávali svoji „větší“ hru, která byla zaměřena proti Sovětskému svazu a Hitlerovo Německo mělo být jejich nástrojem. Zajímavostí je, že nedůvěra k Sovětskému svazu u Beneše přetrvávala i přesto, že styky obou zemí byly relativně korektní a československý velvyslanec dokonce informoval sovětskou vládu o možnosti spiknutí ve velitelských složkách Rudé armády, což byla zpráva, která se v roce 1937 potvrdila.

V září 1938 dala Francie jednoznačně najevo, že případný konflikt s Německem je pro ni nepřijatelný a předala československé straně nótu, vyžadující předání území, kde žije více jak 50% Němců Německu. Ačkoliv je to dnes mnohdy vykládáno jinak, jednalo se o zradu v nejkomplikovanějším okamžiku. Československá vláda Milana Hodži, která požadavek přijala, padla. Nahradila ji úřednická vláda, v jejímž čele stanul populární legionář, generál Jan Syrový, o kterém soudobí komentátoři hovořili jako druhém Žižkovi. Za značné podpory lidu je mobilizována 23.září 1938 armáda. Dnes se málo uvádí, ale je to skutečností, že v okamžiku mobilizace armády probíhaly v pohraničí již jedenáctý den boje. 12.září totiž Hitler ve svém projevu vyzval zfanatizované sudetské Němce ke vzpouře a ti ji podle předem připravených plánů provedli. Nejprve došlo k velkým srocením, následovaly útoky na československé úřady. Pak se v rukou sudetoněmeckého obyvatelstva, které Hitler nazýval mírumilovným, objevily zbraně a došlo k rozsáhlým střetnutím s jednotkami pohraniční služby. O připravenosti a dobré výzbroji německých bojůvek svědčí fakt, že běžné bezpečnostní složky situaci nezvládly, ve vybraných okresech bylo nutno vyhlásit stanné právo a  došlo k zásahu pohotovostních jednotek československé armády, které vzpoury s nasazením obrněné techniky potlačily. Hitler opět hovořil o české represi proti Němcům. A mohl o ní hovořit dál, neboť od 17.září začalo formování Sudetoněmeckého dobrovolnického sboru, který po relativním uklidnění po zásahu pohotovostních jednotek, zahájil ve dnech kolem 20.září akce proti československé armádě. Od 22.září pak vypukly boje s novou zuřivostí, plánovalo se, že československé jednotky nasadí dělostřelectvo i tanky. Nicméně některé úseky hranic se již stávaly obtížně hájitelné a po mobilizaci se armáda soustředila spíše na obranu pevnostní linie.

Za těchto v Československu probíhajících událostí se sešli v Mnichově zástupci našich spojenců s Hitlerem a Mussolinim, aby 29.září zradu dokonali. Byl zde podepsán dokument, který v mnohém předstihoval předchozí francouzskou nótu. Nařizoval do 10.října vyklidit Sudety a posléze provézt územní vyrovnání s Maďary a Poláky. Zástupci Československa Mastnému pak byl pouze sdělen výsledek. V podstatě zůstával jediný spojenec, kterým byl Sovětský svaz, avšak vlády Polska i Rumunska zakázaly vojenské transporty přes své území. U Poláků to bylo způsobeno jejich zainteresovaností na porcování Československa, u Rumunů pak zřejmě hrála roli nedůvěra k Sovětskému svazu. Slouží jim však ke cti, že ještě 25.září přislíbili dodržení svých závazků plynoucích k Československu z členství v Malé dohodě a tím alespoň částečně odradili Maďarsko od případného vstupu na Slovensko. Nicméně i kdyby byla v budoucnu uzavřena dohoda se Sovětským svazu o přesunu vojenských transportů, mohla by být v prvních okamžicích střetnutí sovětská pomoc pouze letecká, neboť pro pozemní vojsko byla v Rumunsku k dispozici jen jediná úzkokolejná železnice a neexistovala zde síť dostatečných komunikací. Nic to ale nemění na tom, že to byl především Sovětský svaz, který svoji pomoc nabízel, zatímco Francouzi i Britové se pokládali za mírotvůrce, ovšem na československý účet.


Československá vláda přijala mnichovský diktát druhý den, 30.září. Československo ztrácelo 30 % svého území, kompletní pohraniční opevnění a stalo se jen otázkou času, kdy bude Německem pohlceno zcela. Povolaná armáda, asi milion a čtvrt vojáků, byla poslána domů. Její zbraně později padly do rukou Němcům.

A závěrem otázku: Obětovali-li naši západní spojenci Československo svým zájmům už jednou, kdo zaručí, že nás neobětují i v budoucnu? Systém je stejný, změnili se jen lidé. Proto nezapomínejme, nenechme si nalhávat cosi o československých zločinech vůči Němcům v roce 1945 a vzpomeňme si i na tyto události. Vzpomeňme na české četníky a vojáky, kteří byli zabiti zfanatizovanými sudeťáky v pohraničí. Vzpomeňme na české rodiny, které byly vyhnány.

Autor: Daniel Rovný | středa 11.6.2008 12:56 | karma článku: 19,03 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Daniel Rovný

Náš svátek 17.listopad

Když se přiblíží výročí 17.listopadu, začneme každý rok slýchat z televize a dalších sdělovacích prostředků oslavné ódy na současný režim a hanění všeho, co zde bylo do roku 1989. Vypadá to dokonce tak, že řada politologů bere 17.listopad jako svoji celoživotní specializaci. Dokáží si vymýšlet snůšky lží, opěvují morální čistotu všech „vůdců“ sametové revoluce, kterou vydávají za celonárodní vůli lidu, a zapomínají přitom na to, jak všechny události proběhly ve skutečnosti. Jedná se přitom o nedávnou historii, v podstatě současnost, a přesto se sází na to, že bude-li lež opakována donekonečna, stane se nakonec pravdou, nebo tak bude alespoň bez výhrad přijímána.

16.11.2008 v 15:28 | Karma: 19,72 | Přečteno: 1694x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Mladá američanka a její názor na svět

Protože máme okurkovou sezónu a podivné "rozmarné" léto je všude kolem nás, přináším trochu pobavení. Jedná se o skutečný záznam rozhovoru dvou lidí po ICQ. Záznam chatu mezi 17-letou Američankou a Čechem (překlad je narychlo, bez korektury).

12.7.2008 v 0:25 | Karma: 24,95 | Přečteno: 2612x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

František Josef, člověk, co přežil svoji dobu

Devadesátdva let uplyne letos od smrti předposledního rakousko-uherského císaře. František Josef I. se stal legendou již za svého života a zůstal jí i po smrti, ačkoliv v poněkud jiném smyslu, neboť v modernější době jej vnímáme spíše v podobě načrtnuté v Haškově Švejkovi. Šedesát osm let vládl rozsáhlé říši, která spojovala nesourodé evropské národy, v pozdějších letech se zdál být hlavním pilířem, na kterém Rakousko-Uhersko stálo. Ministři a ministerští předsedové se měnili, vlády přicházely a odcházely, avšak císař sám zůstával. Tradovala se o něm dlouhá řada historek, takže jeho skutečný obraz zůstává dodnes zakryt jejich vrstvou. Kdo tedy vlastně byl František Josef I. a jakou úlohu v dějinách sehrál? To je otázka, na kterou bych chtěl dát alespoň stručnou odpověď.

7.7.2008 v 2:00 | Karma: 20,50 | Přečteno: 1678x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Jde o Váš život!

Česká vláda chystá reformy zdravotnictví po vzoru USA. Nás zajímalo jak takové americké zdravotnictví funguje v praxi. Bohužel, nemáme kontakty ani možnosti zjistit si to na oficiální úrovni, proto jsem se na otázky o americkém zdravotnictví zeptali českého emigranta, který se vrátil zpět do České republiky po 25 letech. Jeho informace jsou tak strašné, že skutečně jde o život a není důvod si brát ze špatného systému příklad. Bohužel ti co mohou získat informace z oficiálních zdrojů, dosud neměli zájem informace ověřit.

4.7.2008 v 19:43 | Karma: 18,95 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Politika

Daniel Rovný

Může být privatizace úspěšná?

Když se po roce 1989 objevili v čele naší politiky jedinci typu pana Klause či Dlouhého, bylo jejich trendem privatizovat československý státní majetek s tím, že zahraniční investoři přinesou do našich podniků peníze na investice do rozvoje. Jak tento experiment v řadě případů dopadl je dobře známo. Státní podniky se postupně přelévaly mezi několika vlastníky, až je jejich zahraniční majitelé často dovedli ke krachu.

28.6.2008 v 22:26 | Karma: 11,77 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1558x
Jsem jako každý člověk. K mému životu patří samozřejmě i láska a romantika. Jsem si jist, že v dnešních podmínkách je také politika částí naší existence. Jenže, kdo zapomíná na takové věci, jako je láska, tomu nikdy nemůžeš věřit jeho politický názor."