Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické postuláty a teorie v porovnání s praxí

Už ani sám nevím, proč já pořád mám potřebu psát o té ekonomii, když to není vůbec moje parketa (a dokonce mě to ani moc nebaví). Ale asi mě k tomu donutili pánové (diskutéři), jako je pan Macháček, Kšír, Hrubý, Krafčík, Kunovský, Hlásný a další. 

Pánové (chlapci), já proti vám nic nemám, jen se musím vždycky smát a kroutit hlavou (asi víte, v jakých směrech, že?) :-) Ty vaše ekonomické poučky, teorie, postuláty a všechen ten balast, vše perfektně zaškatulkováno, odůvodněno, vyargumentováno ... Problém nejspíš bude v tom, že je to, asi, žvanění od zeleného stolu, co říkáte? Nebo jste ve skutečnosti v nějaké té firmě ekonomicky něco tvořili, hýřili nápady a rvali se s konkurencí? Moc bych na to nevsadil. Mám řadu přátel mezi podnikateli. A řeknu vám jedno, co podtrhuje zdravý selský rozum a vydá to za x let studií a čtení knížek s poučkami. I já mám vysokou školu, která mě ale vlastně skoro nic nedala.  Nejvíce jen zmatek do hlavy, zda to jejich učení lze nějak využít, takže pochybnosti. Kdybych byl ale přítel Bati a zajímal se o ekonomiku v reálu po jeho boku, tak by mě to dalo stokrát více (teď myslím po ekonomické stránce). A taky bych si tipl, že Baťa neměl žádné ekonomické vzdělání, jinak by nebyl tak schopný!! A víte proč? Protože řada podnikatelů má tak maximálně střední školu, ale oproti jiným lidem mají odvahu, reálné myšlení, ví, jací jsou lidé, jak a proč jednají, nebojí se riskovat a vynalézat „třetí cesty“, jsou to buldoci, rvou se a nevzdávají to! A pak je reálná šance, že se úspěch dostaví, co myslíte? A nějaké školy? Ty přenechají těm inteligentům, kteří poté s vysokou budou něco tvořit dle jejich pokynů a zadání jako jejich zaměstnanci! Oni se vám totiž na ekonomické postuláty a nejrůznější floskule včetně teorií, vykašlou. Nepotřebují je!

 A jak jsou na tom ti naši slavní a erudovaní nejrůznější ekonomové? Kolik s těch slovutných lidí, co nám káží ve dne v noci z televizních obrazovek a médií, kolik z nich fakt skutečně podniká (a teď nemyslím nějakou ekonomickou teorii na přednáškách či nějaké shánění klientů, kterým budou radit něco o investování do akcií a pod, kde to mají na bázi provizí i z obchodů, kdy klienta oškubají, ale provizi za špatné poradenství si zaplatit nechají). Já bych řekl, že opravdu reálně z nich nepodniká skoro nikdo. Podnikáním totiž myslím vytváření skutečných hmatatelných hodnot a zaměstnávání lidí (a ne pofiderní hra na akciových trzích).A víte proč si to myslím? Protože oni to všechno precizně znají!! Už o tom určitě i uvažovali, ale pak jim jejich hlava řekla, že teď ještě není ideální čas, špatná fáze cyklu v ekonomice! Burzy kolísají, na cenné papíry není spolehnutí, kurzy měn nestabilní, křivka ekonomického růstu není optimální, může se blížit recese, hrozí nám inflace či deflace, a mohl bych pokračovat v těchto, jak já říkám, ekonomických „nesmyslech“ (no už se těším, jak si to zase od zdejších „ekonomů“ slíznu). Co tito lidé vlastně říkají a dělají? Jen si odůvodňují, že to teď nejde. A nepůjde to podle nich ani za měsíc a ani za rok, protože oni jsou tak zkušení a tak chytří, že najdou důvod, proč to nejde! Fér by bylo přiznat, že na to nemají, že se bojí, že to nezvládnou! Ale oni se rádi schovají za svá moudra a pseudoargumenty. Vždycky si zdůvodní něco a mozek vyšle signál stop! Jsou to poserové a nezačnou nikdy, na obtíž jsou jim jejich „znalosti“!!

A tak vám povím příběh dvou chlapů, velkých „ekonomů“ (otec a syn). Jeden byl povoláním řidič na náklaďák a druhý automechanik. Jaké měli vzdělání a jak rozuměli ekonomice si asi domyslíte. Začínali s podnikáním v autodopravě někdy v roce 1996 a měli jen dvě staré Avie! Dnes syn vlastní jednu z největších speditérských firem v ČR, mají  flotilu čítající přes 100 kamionů, nádhernou administračku ve velkém areálu hned u dálnice na nejdražších pozemcích, vlastní myčku na nákladní auta, nějakou čerpací stanici a další aktivity související s dopravou!  Ten člověk, o kterém vám chci vyprávět, dnes zaměstnává okolo 200 lidí! Ale zpět do jejich začátků. Jeden jezdil, jeden opravoval auta a sháněl náhradní díly kde se dá, po večerech se učili něco o účetnictví, fakturaci, byrokracii. Shodou náhod mě a je svedla cesta dohromady. Tenkrát jsem rozjížděl pobočku rakouské firmy v Brně a potřeboval jsem k nám, pro své zákazníky, vozit zboží z rakouského Wiener Neudorfu (zboží na paletách větších rozměrů). A oni mě nabídli své služby! A já, když jsem viděl „Pata a Mata“ v akci, tak se mě hned zalíbili. Tenkrát jsem ještě vozil zboží jen dvakrát týdně a stačilo na to jedno až dvě nákladní auta. A tak jsem pánům dal možnost, ať se ukáží! Byli přesní, precizní, bylo na ně spolehnutí a zboží měli zákazníci vždy včas. Nebyli nejdražší a nebyli nejlacinější. Cenově se nepodbízeli (asi znali svou hodnotu). Byl jsem s nimi spokojen, prakticky jsem vyčerpal veškerou jejich kapacitu. Oni měli záruku trvalé práce i záruku, že za své služby dostanou řádně a včas zaplaceno. Pak jsem začal potřebovat už kamion, Avie nestačili (jezdili pro mě i jiní dopravci). Moji tehdá už přátelé přibrali další dva lidi a koupili si svůj první, už skoro odepsaný, kamion! A tak spolupráce pokračovala (postupně měli druhý kamion a více náklaďáků i lidí, ale žádný strmý nárůst a nic nového, vše financovali z vlastních zdrojů, žádné půjčky). Takto se to táhlo asi 6 let. Tenkrát mě zvonilo u dveří spoustu špeditérů a holedbali se, co všechno umějí. Některé jsem i vyzkoušel, jak to většinou dopadlo vám asi nemusím moc popisovat. Tlak ze strany rakouské matky byl také silný, rakouští speditéři pro mě chtěli pracovat. Já odolal, vytrval a hájil zájmy mojich českých kamarádů. Po asi šesti letech jsem na základě manipulací, pomluv a nekalých praktik byl nucen z firmy odejít. Mě to až zas tak nemrzelo. Když bojujete čestně a šlapete na kuří oka nejrůznějším sígrům, tak se vám to, často, přihodí. Také nový jednatel, který nastoupil po mě (můj obchoďák), rakušákům českou pobočku do roku a dne vytuneloval. Ale o tom jsem nechtěl hovořit. Chtěl jsem hovořit o těch několika důstojných pánech, kteří nasazovali krk, měli píli a odhodlání pro to, aby doprava fungovala a aby moji zákazníci byli spokojeni. Tenkrát se oni vypracovali ve stabilní menší společnost a jejich rozvoj neskočil. Dnes již jsou dávno za vodou a patří k nejrenomovanějším dopravcům.

Není divu, bez znalostí o trhu, bez znalostí ekonomiky. Dělali, postupovali a rozhodovali na základě citu a snažili se jen minimalizovat veškerá možná rizika, bez úvěrů (alespoň v počátcích), bez jakýchkoliv přehnaných požadavků, zato se zdravým selským rozumem, s odhodláním, s poctivostí i s pokorou dosáhli něčeho, co je opravdovým hrdinstvím a co se jen tak někomu nepodaří!! Výsledek jejich práce nebyl vyčten z knih a z přednášek ekonomů. Byl to jejich instinkt, víra v něco, přesvědčení, atd.

Dnes má firma pořád jen jednoho jediného majitele a jednatele, základní český kapitál firmy v roce 2008 byl přes 32 milionů Kč (obchodní věstník). A já jsem moc rád, že jsem měl tu čest s nimi začínat, nějakou dobu spolupracovat a snad jsem jim i malým dílem dopomohl k tomu, kde jsou dnes.

 A když dnes zaklepu šéfovi této firmy na dveře (dlouhou dobu jsme se neviděli a od konce roku 2001 spolu již nespolupracujeme), tak si na mě rád udělá chvíli čas. A myslím, že kdykoliv. A to mě hřeje u srdce!

Autor: Roman Mihola | středa 10.12.2014 18:00 | karma článku: 16,01 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Roman Mihola

Noční vlci – z ostudy upletený kabát !

Kdo jsou vlastně ti Noční vlci? Já bych řekl, že jsou to ti správní, hrdí, vlastenečtí Rusi, kteří mají svůj názor, své vidění světa. Můžou ho mít jakýkoliv. Popravdě já ho neznám, neměl jsem příležitost jej od nich slyšet. A znal bych ho rád. V demokraciích se přece netrestá za názory. Je to přesně naopak. Demokracie stojí a padá na názorech, je totiž jejich pupeční šňůrou! Co se ale stalo v případě oněch zmiňovaných Nočních vlků? Oni totiž udělali s tou nejen naší, ale i polskou a německou demokracií jen nic neříkající bramboračku :-)

29.4.2015 v 16:52 | Karma: 37,63 | Přečteno: 1551x | Diskuse| Ostatní

Roman Mihola

MS v hokeji z pohledu našich nejlepších hráčů

Chtěl bych zde rozebrat jednu dost divnou a neobvyklou věc. Nejsem si jist, zda jsem to vypozoroval jen já, ale něco tady nehraje. Chtěl bych se zmínit o tom, kdo z českých hráčů bude hrát na MS v hokeji v Praze a Ostravě, které, zanedlouhlo, propukne. Jeho oficiální start je naplánován na 1.5.2015. Asi mě všichni dáte za pravdu, že tohoto velmi prestižního hokejového turnaje by se měli zúčastnit ti nejlepší naši hráči. Mě teď nejde o to, abych usuzoval, kteří to jsou a kteří si to zaslouží. Na to tady máme dost expertů a ještě více fanoušků, kteří se budou předhánět v tom, kdo to má určitě být.

23.4.2015 v 16:58 | Karma: 10,69 | Přečteno: 531x | Diskuse| Sport

Roman Mihola

Fiala z ods je pokrytec, demagog a lhář, nebývalý ...

Včera po delší době jsem se podíval na diskuzi mezi premierem Sobotkou a Fialou z ods. Tento přestudovaný pán ověšený tituly před i ze jménem by měl být trochu uznalý, měl by umět přemýšlet, vidět situaci na pozadí faktů a měl by umět korektně argumentovat. Nevím, jestli to umí či ne, ale včerejší pořad Moravce ho usvědčil z těžké demagogie, pokrytectví a lží. Tento pán a já se ho nebojím nazvat naprostým chudákem a blbem, se v hodinovém pořadu dopustil deseti lží !! Přiblížím vám dění v této debatě a udělejte si všichni obrázek sami, co je Fiala za člověka! (Jen pro upřesnění, Moravec se do něj ani jednou pořádně neopřel a prakticky nic v jeho argumentaci mu nevytkl, prostě má, obecně, pravičáky rád).

20.4.2015 v 17:27 | Karma: 31,18 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Roman Mihola

Mohou soudci Nejvyššího soudu lhát?! Neměli by se oni omlouvat?!

Neměli by oni platit odškodnění?! Když vše způsobili ... Kauza pánů Šnajdra, Tluchoře a Fuksy je nám všem všeobecně známá. Také je nám známo, že před soudem jsem si všichni rovni a každému se měří stejným metrem, či ono Nečasem vylhané – padni komu padni. Kalousek nám tvrdil, jací jsou tito pánové odborníci a experti (asi na všechno), že je posadí do dozorčích rad skoro každého státního podniku ... Já si myslím, že jsou to lotři, podvodníci a experti na machinace, tunelování, rozkrádání a další lumpárny. A nebýt soudců z Nejvyššího soudu v Praze, tak, možná, byli odsouzeni jako příjemci úplatků!

14.4.2015 v 17:00 | Karma: 24,54 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Roman Mihola

Kauza doktora Ratha v souvislosti s Nagyovou a justiční mafií (posuďte sami)

Začnu zdánlivě nesouvisející interpelací doktora Ratha z 27.10. 2011 na premiéra Nečase ohledně výše odměn, které pobírá vrchní ředitelka úřadu vlády, paní Nagyová. Interpelace probíhala takto. Rath řekl, že dostal znepokojivý dopis od zaměstnanců úřadu vlády, kde si stěžují na poměry, které zde panují a kde vše řídí paní Nagyová. Rath říká, že se dle nich zde jedná o nebývalé odměny v řádu statisíců. Premiér neodpověděl v zákonné lhůtě (tedy jednal protizákonně). Pak odpověděl zhruba takto. On to prý neví a jestli to chce znát, ať se zeptá vedoucího úřadu vlády. Nečas řekl, že ty informace nemá! (Výsměch od Nečase a lež z jeho strany). Rath řekl, že už tehdy, jako vedoucí sekretariátu na ministerstvu práce a sociálních věcí, když byl ministrem Nečas, pracovala tak mimořádně, že dostávala vyšší odměny než náměstci ministra! Dostávala statisíce, někdy i přes 500 tisíc korun měsíčně! Postoupila s ním i na úřad vlády. Prý řídí samotný úřad vlády a prý, možná, řídí i samotného premiéra. I zde dostává zcela mimořádné odměny, které jdou do statisíců i milionů. Prý asi dělá zcela mimořádné služby zvláštního charakteru, které mu žádný jiný pracovník nemůže poskytnout. Na tuto interpelaci reaguje Stanjura a řekne něco v tom smyslu, že je to nesmysl a že příště se může někdo zeptat, kolik berou vaši příbuzní. Rath tohle zvedl a řekl, že je nehorázné aby se někdo ptal, kolik berou příbuzní a že je dobře, že nám Stanjura potvrdil, že Nečas je s Nagyovou v nějakém přátelském vztahu, tedy asi intimním, protože příbuzní nejsou. V životě by mě nenapadlo, že je Nagyová v příbuzenském nebo nějakém bližším vztahu s Nečasem. Chápu, že někteří máme své slabosti a občas nám ujedou nohy. Může se to stát i premiérovi a pak se z pracovnice vlády stane i příbuzná. Nečas ji rytířsky chrání, tedy z chlapského hlediska je to i pochopitelné. Kdyby mě premiér napsal, že Nagyová je jeho přítelkyně, asi bych se neptal, asi bych se nad tím pozastavil. Říkal bych si, že i pan premiér má právo na své dny a nemusí mít vše pod kontrolou, je taky jen člověk. Ale on se v odpovědi tváří, že s Nagyovou nemá nic společného, že by další pokrytectví a póza?!

12.4.2015 v 21:15 | Karma: 28,91 | Přečteno: 1848x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3568x
Jsem člověk, který se na věci a činy dokáže dívat nejrůznějšími způsoby, z mnoha úhlů pohledu a dovede je vidět i v kontextu nejrůznějších událostí. Mám rád sport, historii, umění i nesouhlasné názory. Nemám patent na rozum ani vidění světa, ale mám svůj názor, který se snažím podepřít argumenty či fakty. Živobytím jsem obchodník

Seznam rubrik