MS v hokeji z pohledu našich nejlepších hráčů

Chtěl bych zde rozebrat jednu dost divnou a neobvyklou věc. Nejsem si jist, zda jsem to vypozoroval jen já, ale něco tady nehraje. Chtěl bych se zmínit o tom, kdo z českých hráčů bude hrát na MS v hokeji  v Praze a Ostravě, které, zanedlouhlo, propukne. Jeho oficiální start je naplánován na 1.5.2015. Asi mě všichni dáte za pravdu, že tohoto velmi prestižního hokejového turnaje by se měli zúčastnit ti nejlepší naši hráči. Mě teď nejde o to, abych usuzoval, kteří to jsou a kteří si to zaslouží. Na to tady máme dost expertů a ještě více fanoušků, kteří se budou předhánět v tom, kdo to má určitě být. 

Jde mě o docela něco jiného. Zamyslel jsem se totiž nad tím, proč nám v tomto, tak významném roce pro český hokej, jenž očekává další možný titul mistrů světa, končí zápasy play off extraligy až 23.4.2015, tedy pouhých 7 dní před zahájením světového šampionátu ??!! Je to normální?! Je to obvyklé?! Má to snad nějakou logiku?! A zde je zakopán ten pes či celý kámen úrazu!! V mužstvech Litvínova i Třince je zcela jistě spousta nadějných, mladých či zkušenějších, hráčů, kteří by si, možná, nominaci do reprezentačního týmu zasloužili! Jenže jak to, proboha, může trenér Růžička udělat? Jak může někoho pozvat? Jak může někoho odzkoušet? Jak může něco vymyslet, když mu nastavený systém nedává vůbec žádnou šanci?! Reprezentační výběr už nějaký ten pátek trénuje, zkouší se optimální varianty, odlaďuje se kde co, .... Ale ti nejlepší hráči naší extraligy tam chybí !!! Nemohou se na ničem podílet, neboť musí hájit klubové barvy! Při tomto pohledu na věc se to jeví jako grandiozní nespravedlnost a dokonce bych to nazval i podvodem na naše české hráče, kteří si zaslouží porvat se o nominaci na mistrovství světa, ale šanci nedostanou! A to jen proto, že konec extraligy se natáhl tak, že koliduje se začátkem mistrovství světa! Copak nemohli tohle předvídat a vědět již dopředu lidé odpovědní za program a hrací dny extraligy? Třeba její ředitel, nějaký pan Řezníček? Jak to ti nejrůznější funkcionáři a bafuňáři vysvětlí těm hráčům, kteří klidně mohli hrát na MS, ale nehrají ??!!

A dokonce hrát ani nemohou, byť by byli sebelepší! Nastavení systému jim to prostě a jednoduše neumožní! A nyní k hráči, kterého je zřejmě třeba politovat i obdivovat nejvíce. Jmenuje se Martin Ručinský a moc si ho vážím, protože toho již v hokeji hodně dokázal. Už dlouho se mluví o jeho skvělé hře, o jeho fantastickém bruslení i technice, o jeho zkušenostech, rozhledu, hokejovém duchu, ... Taky se dlouho a hodně mluví o tom, že by si „na stará kolena“ zasloužil nominaci a reprezentaci! Já s tím naprosto souhlasím. Ale jen do té míry, že tehdy, kdyby extraliga poznala svého vítěze tak někdy v polovině dubna! V současné situaci je povolání Martina Ručínského do repre týmu ve všech ohledech problematické. Tento hráč totiž bojuje jako lev za Litvínov. Nechává na ledě maximum, skoro by se dalo říci všechno. Po skončení finále bude vyšťavený „jako citron“ a nejspíše i méně či více zraněný. A v takovéto konstelaci by měl být nominován?! Ačkoliv mu moc fandím a moc bych chtěl, aby si ještě asi naposled zahrál na MS, tak při srovnání všech okolností musím konstatovat, že Martin nejspíše nároďáku nebude tolik platným hráčem, jakým by, za normálních okolností, mohl být! A to mluvím jen o Martinovi. Abych byl korektní, tak zmíním jména dalších hráčů, jako jsou: Francouz, Hübl, Lukeš, Hanzl, Trávníček či Adamský, Dravecký, Hrňa, Orsava,... (omlouvám se ostatním, nejsem expertem), kteří by při optimální konstalaci hvězd určitě měli šanci a možnost promluvit do nominace českého týmu, kdyby ... A tak se ptám pana Řezníčka, proč s těmi termíny něco neudělali, aby extraliga skončila mnohem dříve ?! Bylo to nemožné ?? Nebo na to, o čem zde píši vůbec nebyl brán zřetel?? Někdo by se nad tím měl zamylet a někdo by měl umět nést i odpovědnost !!

Autor: Roman Mihola | čtvrtek 23.4.2015 16:58 | karma článku: 10,69 | přečteno: 531x