Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se cítíme na západě lépe?

Párkrát jsem vyjela do zahraničí, respektive na západ, většinou to byly tzv. euro-víkendy s rychlo-poznáním nějakého evropského hlavního města. V březnu jsem ale měla možnost navštívit Japonsko. Bylo to sice jenom na týden, s tím, že jsme bydleli v Tokiu a dělali výlety, ale poznání této země pro mě mělo téměř fatální následek.

Prostě nemůžu zapomenout na chování lidí, na tu úslužnost, i když jenom naučenou a nejsem schopna se srovnat s tím, jak se k sobě chováme mi tady doma.

Člověk měl pocit, že je v ráji, kde všechno funguje. Lékaři ordinují do večera, obchody jsou v každé ulici a malé potraviny jsou otevřené non stop. Nikdo po Vás nechce drobné. V každých potravinách i vaří. Mají radost, když přijdete do obchodu nebo alespoň Vám nechají ten pocit, že jsou rádi. V restauraci Vás halasně vítají, jako kdyby přišel štamgast a to tak, že poprvé jsme málem odešli, jak jsme se toho přivítání lekli. Japonci všude vzorně stojí fronty a neremcají a nestěžují si. Rádi cestují. Cestují celé rodiny a o víkendech spolu pořádají výlety po Japonsku. Prostě ráj.

Podobný zážitek mám ale i ze špinavého Říma. Bydleli jsme na okraji v sídlišti, kde z jednoho paneláku udělali hotel. V Římě je oproti jiným městům všude špína a lidi jsou uvolněnější. Každé ráno jsem šla na snídani do bistra vedle hotelu. Třetí den mi už majitel, hned jak jsem přicházela, chystal toust a silnou kávu a večer, když jsem se vracela, tak už mi otvíral pivo a z dálky na mě mával. To jsem se s ním viděla párkrát a ani nevěděl, kdo jsem a odkud jsem a kolikrát jsem si to pivo ani původně dát nechtěla. Ale zase jsem se cítila příjemně.

V Paříži, která je zřejmě nejlidnatějším místem na zemi, tedy počtem lidí na metr čtvereční, se mi zase líbilo, že před každou restaurací jsou ceny a vy si vyberete, na jakou cenovou relaci máte. Hned se vás ujmou a hlavně se zeptají, odkud jste, jak se vám v Paříži líbí apod. Na každém rohu je obchod, který vedou většinou Asiaté a jsou stejně hodní a úslužní jako Japonci a taky mají pořád otevřeno, zboží Vám sami dají do tašky a neptají se na drobné.

Pro tohle všechno chování lidí mám západ moc ráda. Asi by tam někteří z nás měli vyjíždět pravidelně tzv. na zaučenou. Pak by se asi nestalo, že se pan vrchní zlobí, že mu dávám pomačkané peníze, protože jsem je měla v kapse a nikoliv v peněžence nebo, že obtěžuji paní prodavačku tím, že chci konkrétní vázu z výlohy nikoliv tu naštípnutou z pultu za poloviční cenu. Prostě mi tady chybí pocit, že na mně někomu záleží, a že chce, abych byla spokojený zákazník, když už chci u něj peníze utrácet.

Zkusila jsem se rozhlédnout po lidech kolem sebe. Byl to pohled do zamračeného davu. Ale když se v Japonsku podíváte do davu, tak se tváří normálně. Jsou to sice unavené tváře, protože neustále pracují, ale jsou to tváře spokojené. U nás těch, co neustále pracují, je málo, a přesto jsou všichni pořád nějak naštvaní. Dokonce mám pocit, že nejvíce naštvaní jsou ti, co nedělají nic. A tak se zase těším, až někam pojedu a nejlépe na západ, kde budou na mě hodní. Možná stačí do sousedního Rakouska na lyže a člověk nasaje tu vlídnost na půl roku dopředu.

A přitom stačí málo. Jak říkali Homolkovi ve filmu: „Slibme si, že budeme na sebe hodní“.

 

Autor: Romana Horňáková | pátek 17.9.2010 13:00 | karma článku: 27,42 | přečteno: 2502x
  • Další články autora

Romana Horňáková

Ať žije asertivita

Mám za sebou naivní zkušenost při snaze maximálně využít služeb firmy Tmobile. Absolvovala jsem několik jednání - schůzek v centru Brna, na náměstí Svobody.

13.9.2015 v 14:35 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Brno

Romana Horňáková

Bonmoty pana Zemana, že by vtip?

Nechci nikoho ovlivňovat..., ale vlastně chci. Bojím se, že ve volbách zvítězí „lidé z venkova a malých měst, někteří umělci (paní Bohdalová, pan Dejdar....), všichni Klausovi, pan Sobotka a spol., obyvatelé Ústí nad Labem a kraje Vysočina.......“ nad studenty a lidmi z velkých měst, tj. pan Zeman by mohl vyhrát tyto volby!!!!!! Je to moje noční můra.

22.1.2013 v 9:30 | Karma: 22,67 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Máte koho volit? Já ne!

Netajím se tím, že jsem celá léta volila ODS. Prostě už z toho důvodu, že jsem nevěděla, koho jiného volit. Teď ale mám celkem zásadní problém. Už nemám koho volit! Na všech stranách, respektive jejich lídrech mi něco vadí a nejsou to drobnosti. Pro vysvětlení, za lídra strany považuji ministry a členy vlády, poslance apod., prostě lidi, co jsou vidět a co o našem státě rozhodují a tedy i o mě.

12.9.2012 v 12:20 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1552x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Čekací doba a dojezdová doba, v čem je rozdíl?

V ničem. Je to pouze bič na malé nemocnice a nejspíš povede ke zhoršení dostupnosti lékařské péče v malých městech, která nebyla okresní a měla malé nemocnice s omezenou péčí, ale dostupnou!

29.8.2012 v 9:10 | Karma: 14,39 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

A co takhle konec IZIPu a konec VZP….. A co na to obyčejný člověk….

O nefungování elektronických knížek zkráceně nazývaných IZIP se už napsalo hodně. Každý zná tu celou historii, která se táhne dlouhých osm možná i deset let a pod níž je podepsaná řada politiků a ředitelů, do níž byla zapojena řada lékařů, institucí a firem, a ti všichni si vydělali slušné peníze. Ale to je tak všechno. Z pohledu obyčejného občana, kam se řadím i já, se domnívám, že bychom se měli bránit. Vždyť to byly i naše peníze. Nestačí jen nadávat doma u televize nebo v hospodě. A není ani nutné demonstrovat či psát nějaké petice.

4.6.2012 v 8:40 | Karma: 14,35 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5178x
Jsem člověk, co čeká, až se něco stane - až děti vyrostou, až budu mít peníze, až splatím hypotéku, až si lépe zorganizuji práci až, až, až.... A ono to ne a ne nastat.

Seznam rubrik