Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A co takhle konec IZIPu a konec VZP….. A co na to obyčejný člověk….

O nefungování elektronických knížek zkráceně nazývaných IZIP se už napsalo hodně. Každý zná tu celou historii, která se táhne dlouhých osm možná i deset let a pod níž je podepsaná řada politiků a ředitelů, do níž byla zapojena řada lékařů, institucí a firem, a ti všichni si vydělali slušné peníze. Ale to je tak všechno. Z pohledu obyčejného občana, kam se řadím i já, se domnívám, že bychom se měli bránit. Vždyť to byly i naše peníze. Nestačí jen nadávat doma u televize nebo v hospodě. A není ani nutné demonstrovat či psát nějaké petice.

Já vidím problém v tom, že VZP je nástrojem v rukou politiků (státu), kteří nejspíš většinou mají zcela jiný zájem, než je blaho občanů. Jiné pojišťovny se do podobných takto drahých projektů nepouští, respektive si více své investice hlídají. Nevím, co dělal kontrolní orgán VZP, ale asi nic! Asi plnil jen formální funkci.

 Jmenování Davida Ratha do funkce ministra zdravotnictví provázela hlavně v roce 2005 silná kontroverze a ostré spory politiků z části vedené i přes media, zejména jeho odvolání ředitelky VZP paní Musílkové, změny politiky stanovování cen léků, posilování role státu ve zdravotnictví, odmítavý postoj vůči privatizaci a některé jeho velmi ostré mediální výroky.

Jenom si tak matně vzpomínám, když byl pan Rath ministrem zdravotnictví, chtěl, aby se všechny zdravotní pojišťovny sloučily a byly pod dohledem státu. Ještě, že to nestihl realizovat. Tady je vidět, že stačí jedna pojišťovna a poslanci ji uvrhnou do problémů.

 

Kauza IZIP v kostce, tak, jak jsem ji převzala z medií:

Do čeho vlastně do konce roku v IZIP peníze VZP půjdou,  není zcela jasné - nedokážou to říct ani někteří lidé ze správní rady.

Ze smluv mezi pojišťovnou a IZIP však vyplývá, že třeba 700 tisíc korun dá VZP měsíčně za pronájem počítačů, serverů či programů. A třeba za další rozvoj služeb portálu zaplatí pojišťovna každý měsíc 2,1 milionu korun.

Jenže před několika týdny IZIP z peněz VZP investoval několik stovek tisíc korun také do soutěže o šestnáct mobilních telefonů iPhone 4S, kterou chtěl získat nové klienty.

Zastaveno to bylo až před několika dny, kdy bylo jasné, že projekt skončí. 

Nakonec IZIP stihl rozdat v soutěži klientům sedm moderních telefonů, ale v porovnání s tím, co se dělo s penězi v minulých letech, šlo o pakatel.

Vedení IZIP spočítalo, že ze dvou miliard putovalo 600 milionů na provoz zdravotních knížek, 400 milionů na registraci nových klientů, 200 milionů na provoz portálu, 300 milionů dostali lékaři a za 100 milionů se připojili zdravotníci do systému. Zbytek se odvedl na daních.

Jenže už v loňském roce audit odhalil, že peníze VZP, které IZIP inkasoval, nešly jen na zdravotní knížky, ale končily také u soukromých firem. Platily si za ně golfové turnaje, za služby inkasovala přední pražská advokátní kancelář nebo majitelé pronajatých budov.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozhodla na začátku týdne o vypovězení smluv na elektronické zdravotní knížky se společností IZIP k 30. červnu. Pojišťovna proto musí nahradit služby, které měl IZIP zajistit. "Některé věci budeme muset nakoupit znovu," uvedl ředitel VZP Pavel Horák. VZP přijde s koncem projektu IZIP i o svůj internetový portál. Pokud se pojišťovně nepodaří přetáhnout zaměstnance IZIPu, kteří by portál dál provozovali, bude muset vypsat tendr na nový za 200 milionů korun.

 A co například uděláte, když Vám bude krachovat Vaše banka? Prostě si převedete úspory jinam.

Tak proč pořád všichni jen nadávají a místo toho prostě nepřejdou k jiné zdravotní pojišťovně. Vždyť je to tak jednoduché. Obejděte si své ošetřující lékaře, abyste věděli, se kterou pojišťovnou mají smlouvu, zjistěte si, co která pojišťovna nabízí……. Je to trochu práce, ale tomu já říkám chovat se ekonomicky.

V televizi taky přepněte kanál na jiný program, když Vás nebaví ten, který zrovna sledujete.

 Podle mě je to jediný způsob, jak se může běžný občan bránit. A teď si představte, co se stane s pojišťovnou v rukou státu, když nebude mít klienty. Já myslím, že nic zásadního. Prostě se zruší, dluhy se uhradí z prodeje majetku, tedy především nemovitostí, kterých má tato pojišťovna snad nejvíce ze všech pojišťoven a někteří poslanci si budou muset hledat jiný zdroj peněz.

 Změnit pojišťovnu je právo každého pojištěnce a ten, kdo u VZP zůstává, ten asi s její činností souhlasí a je nejspíš se současným stavem spokojený…………….

Autor: Romana Horňáková | pondělí 4.6.2012 8:40 | karma článku: 14,35 | přečteno: 923x
  • Další články autora

Romana Horňáková

Ať žije asertivita

Mám za sebou naivní zkušenost při snaze maximálně využít služeb firmy Tmobile. Absolvovala jsem několik jednání - schůzek v centru Brna, na náměstí Svobody.

13.9.2015 v 14:35 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Brno

Romana Horňáková

Bonmoty pana Zemana, že by vtip?

Nechci nikoho ovlivňovat..., ale vlastně chci. Bojím se, že ve volbách zvítězí „lidé z venkova a malých měst, někteří umělci (paní Bohdalová, pan Dejdar....), všichni Klausovi, pan Sobotka a spol., obyvatelé Ústí nad Labem a kraje Vysočina.......“ nad studenty a lidmi z velkých měst, tj. pan Zeman by mohl vyhrát tyto volby!!!!!! Je to moje noční můra.

22.1.2013 v 9:30 | Karma: 22,67 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Máte koho volit? Já ne!

Netajím se tím, že jsem celá léta volila ODS. Prostě už z toho důvodu, že jsem nevěděla, koho jiného volit. Teď ale mám celkem zásadní problém. Už nemám koho volit! Na všech stranách, respektive jejich lídrech mi něco vadí a nejsou to drobnosti. Pro vysvětlení, za lídra strany považuji ministry a členy vlády, poslance apod., prostě lidi, co jsou vidět a co o našem státě rozhodují a tedy i o mě.

12.9.2012 v 12:20 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1552x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Čekací doba a dojezdová doba, v čem je rozdíl?

V ničem. Je to pouze bič na malé nemocnice a nejspíš povede ke zhoršení dostupnosti lékařské péče v malých městech, která nebyla okresní a měla malé nemocnice s omezenou péčí, ale dostupnou!

29.8.2012 v 9:10 | Karma: 14,39 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Adopce po Česku aneb jak jsem byla naivní.....

Před dvěma lety nám při autonehodě zemřela 17 letá dcera. Po tomto obrovském šoku, který trval snad rok, kdy jsme s tím doma každý bojovali po svém a měli nejrůznější nápady, jak změnit náš život a zmírnit naši bolest, absolvovali spoustu sezení u psychiatrů, psychologů a řešili moje nápady typu umělého oplodnění apod....... Po kterém jsem ale toužila jen já a naše mladší dcera, neboť manžel prohlašoval, že snad v 46 letech už je pozdě a že se na miminko necítí..... Já jsem přesto absolvovala různá vyšetření a nakonec, na radu mé gynekoložky, jsem to taky vzdala a srovnala se s tím.

29.5.2012 v 9:00 | Karma: 36,00 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5178x
Jsem člověk, co čeká, až se něco stane - až děti vyrostou, až budu mít peníze, až splatím hypotéku, až si lépe zorganizuji práci až, až, až.... A ono to ne a ne nastat.

Seznam rubrik