Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co následuje po smrti

Co následuje po smrti....Dobrý den. Dnes píšu svůj první příspěvek v životě a je to velmi příjemné, že můžu svoji zkušenost předat dál. Úvod je smutný, ale zamýšlení již budou o něčem co následovalo.

Naše společná fotka s dcerou.Romana Horňáková

Před sedmi týdny mi zemřela nečekaně sedmnáctiletá dcera, a to při autonehodě, která byla zcela nesmyslná a zbytečná. Napřed se člověk hroutí, ale potom přijde nějaká vnitřní síla, která žene dál. Pro mě to bylo to, že si všechno s manželem zařídíme sami, co se týče posledního rozloučení a vše s tím spojené. Člověk netuší co má dělat a kam se obrátit, jak se co vyřizuje. Ze začátku nám pomohla pohřební služba a bylo moc hodní. Pak už jen následovala řada problémů.

Vždycky  jsem si říkala, že bych práci spojenou s úmrtím jiného člověka nemohla dělat, bylo by mi pozůstalých líto apod. A tak jsem očekávala pochopení a lítost. Tedy, že lidé, kteří se s tím potkávají denně chápou, jak je těm, kterým odešel někdo blízký a zvláště pak ze vteřiny na vteřinu. První setkání, které mě dostalo, bylo na matrice. Tam jsem si šla, jako matka zemřelé dcery pro úmrtní list. Myslela jsem sice, že možná u toho omdlím, ale strašně moc jsem si to chtěla zařídit sama. Paní matrikářka se mě zeptala: „ A vy jste matka té co řídila nebo té druhé.“ Odpověděla jsem: „Té druhé.“ Paní matrikářka: „No tak to Vám nezávidím. To byla hrozná nehoda. Tak se posaďte, já to ještě nemám tady nachystané.“

Nevěděla jsem co dělat, jestli se rozbrečet… Ještě, že jsem v sobě měla antidepresiva a neudělal jsem nic. Ale paní matrikářku z Brna – Bystrce si budu pamatovat hodně dlouho. Další problém bylo vyřídit hrob. Když jsme si vybrali místo, tak zase byl problém s tím, že je to památkově chráněné a správce nám řekne, jak může vybadat hrobové zařízení a nikoliv my sami. No, zkousli jsme to a ustoupili od našich představ, které podle mě byly i tak skromné. Požadavky správce, Správy hřbitovů města Brna, na okolních hrobových místech zjevně nikoho netrápily a asi budeme jedni z mála, kdo je dodrží.

Potom jsme se obrátili na nejbližší kamenictví. Tam došla další sprcha v tom, že ten náš, byť jednoduchý, požadavek na úpravu místa umí zrealizovat do tří měsíců. Nesměle jsem namítla, že dcera měla sedmnáct, a že jsem si myslela, že by to do měsíce šlo udělat, tj. do konce prázdnin. Paní mi sdělila, že mají ještě stavební výrobu, a tak prostě nestíhají. Nakonec nám za několik dní zavolala, že by to šlo do dvou měsíců, ale bude vyšší cena. Tímto děkuji firmě pana Radima Sedláka, která jak jsem z rejstříku zjistila provozuje ještě pohostinství a koupaliště a ubytování….. Úpravu hrobového místa jsme tedy začali realizovat společně s našimi kamarády sami. Vše se stíhá do konce prázdnin. Tak jsem to chtěla hlavně kvůli kamarádům, spolužákům a známým.

Ale není bohužel ještě konec. Na správě hřbitovů v Brně mi sdělili, že si musím objednat dopředu uložení urny. Stojí to asi 1 400,- Kč a nejbližší termín mají 6. září. Prostě ať děláme co děláme, 1. září bude ještě místo prázdné, pouze s náhrobkem.

A to jsem si myslela, že na postech jako je matrika, správa hřbitovů, kamenosochařství apod. pracují lidé, kteří mají ohled na ty, kterým někdo blízký odešel a kteří jsou zranitelní a nešťastní. Ne, jsme pořád svázaní byrokracií a neochotou lidí. Možná to tak není všude a křivdím jiným, ale mě to vždy posadilo na zadek. Na druhou stranu tato sprcha má i ten účinek, že se člověk naštve a na chvíli zapomene na bolest, která ho potkala.

 

Autor: Romana Horňáková | neděle 15.8.2010 22:53 | karma článku: 39,99 | přečteno: 9190x
  • Další články autora

Romana Horňáková

Ať žije asertivita

Mám za sebou naivní zkušenost při snaze maximálně využít služeb firmy Tmobile. Absolvovala jsem několik jednání - schůzek v centru Brna, na náměstí Svobody.

13.9.2015 v 14:35 | Karma: 20,71 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Brno

Romana Horňáková

Bonmoty pana Zemana, že by vtip?

Nechci nikoho ovlivňovat..., ale vlastně chci. Bojím se, že ve volbách zvítězí „lidé z venkova a malých měst, někteří umělci (paní Bohdalová, pan Dejdar....), všichni Klausovi, pan Sobotka a spol., obyvatelé Ústí nad Labem a kraje Vysočina.......“ nad studenty a lidmi z velkých měst, tj. pan Zeman by mohl vyhrát tyto volby!!!!!! Je to moje noční můra.

22.1.2013 v 9:30 | Karma: 22,67 | Přečteno: 1192x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Máte koho volit? Já ne!

Netajím se tím, že jsem celá léta volila ODS. Prostě už z toho důvodu, že jsem nevěděla, koho jiného volit. Teď ale mám celkem zásadní problém. Už nemám koho volit! Na všech stranách, respektive jejich lídrech mi něco vadí a nejsou to drobnosti. Pro vysvětlení, za lídra strany považuji ministry a členy vlády, poslance apod., prostě lidi, co jsou vidět a co o našem státě rozhodují a tedy i o mě.

12.9.2012 v 12:20 | Karma: 24,83 | Přečteno: 1552x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

Čekací doba a dojezdová doba, v čem je rozdíl?

V ničem. Je to pouze bič na malé nemocnice a nejspíš povede ke zhoršení dostupnosti lékařské péče v malých městech, která nebyla okresní a měla malé nemocnice s omezenou péčí, ale dostupnou!

29.8.2012 v 9:10 | Karma: 14,39 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Romana Horňáková

A co takhle konec IZIPu a konec VZP….. A co na to obyčejný člověk….

O nefungování elektronických knížek zkráceně nazývaných IZIP se už napsalo hodně. Každý zná tu celou historii, která se táhne dlouhých osm možná i deset let a pod níž je podepsaná řada politiků a ředitelů, do níž byla zapojena řada lékařů, institucí a firem, a ti všichni si vydělali slušné peníze. Ale to je tak všechno. Z pohledu obyčejného občana, kam se řadím i já, se domnívám, že bychom se měli bránit. Vždyť to byly i naše peníze. Nestačí jen nadávat doma u televize nebo v hospodě. A není ani nutné demonstrovat či psát nějaké petice.

4.6.2012 v 8:40 | Karma: 14,35 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Pronájem bytu 3+1, Předměřice nad Labem.
Pronájem bytu 3+1, Předměřice nad Labem.

Školská, Předměřice nad Labem, okres Hradec Králové
13 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5178x
Jsem člověk, co čeká, až se něco stane - až děti vyrostou, až budu mít peníze, až splatím hypotéku, až si lépe zorganizuji práci až, až, až.... A ono to ne a ne nastat.

Seznam rubrik