Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepoučitelnost českého národa

Zvolení Miloše Zemana prezidentem jsem přijal částečně se zděšením, částečně s obrovským zklamáním a částečně s hrozným vztekem. A rozhodně ne proto, že nevyhrál právě můj kandidát, ale právě proto, že vyhrál pan Zeman...

V přímé volbě, kdy svou kandidaturu může ohlásit každý, kdo splňuje dané podmínky, mě ohlášení pana Zemana, že se také bude ucházet o tento post, přišlo jako vtipný výstřel do tmy podobně jako u Tomáše Vandase nebo Kláry Samkové. V okamžiku, kdy pan Zeman předložil počet petičních podpisů značně překračující stanovený limit, jsem však zbystřil a doufal, že se jedná jen o jakousi recesi podobně jako u Vladimíra Franze. Semifinálová devítka uchazečů byla myslím dostatečně diverzifikována, jak politicky, tak osobnostně, a proto jsem doufal, že voliči budou vybírat rozumně a s dostatečně velkým přehledem o svém favoritovi a vážnosti funkce, kterou má zastávat.

Ke zbývající části volební kampaně až do vyhlášení vítěze se mi vyjadřuje jen těko a bolestivě. Lži, manipulace, urážky, pohrdání soupeřem, to vše zcela mimo jakýkoliv rámec slušnosti - taková byla nabídka Miloše Zemana. Přesto byl zvolen a dostal se tak do funkce, kde bude v historii zobrazován s Masarykem nebo Havlem. A naděje lidí, kteří doufali, že po vítězství se pan Zeman bude jako prezident chovat, že odhodí stranickost a osobní sympatie či nesympatie k určitým stranám a lidem, vzali hodně rychle za své. Místo ukončení bojů přišli jen další urážky a posměšky na všechny strany, a přestože pan Zeman ještě není ve funkci, už vyzývá vládu, aby to položila, a tím dává jasně svou "nadstranickost" najevo. Sestřih jeho návštěvy v ČT, kde je zobrazeno jeho vystupování, chování k okolním lidem a kde nejdůležitějším problémem je "popelníček", nepotřebuje další komentář.

Zvolili jsme si člověka, který je proslulý svým hulváctvím, arogancí, neschopností konstruktivního dialogu a nasloucháním jiných názorů. To jsou přitom vlastnosti, které jsou v přímém rozporu proti těm, které by prezident měl mít - umět naslouchat lidem, zajímat se o jejich životy a problémy, klidnit rozbouřené vody politického prostoru a být důstojným zástupcem našeho státu v zahraničí. Zdá se vám to všechno nápadné? No jistě, zvolili jsme si nového Václava Klause, který se přinejmenším v posledních pěti letech nechoval jinak. Znovu jsme zvolili člověka, na kterého se stupňovala kritika napříč celou společností a celým politickým spektrem. Člověka, který zdiskredioval úřad prezidenta ČR jak u nás, tak v zahraničí.

Od spousty lidí jsem slýchal a četl, že pana Zemana volili jako "menší zlo". Co je tohle za nesmysl? Menší zlo je pořád zlo. A je nesmysl podkládat to tím, že jít volit je povinnost. Ano, z hlediska demokracie je právo volit jedním z nejdůležitějších práv (a je smutné, že 40 % lidí si to pořád není schopno uvědomit). Ale jak jsem napsal, z devítky si téměř každý mohl vybrat kandidáta, který by nejvíce odpovídal jeho představě. A pokud tento kandidát do druhého kola nepostoupí a nepostoupí sem ani nikdo, kdo by se mé představě uspokojivě podobal, je mé právo nevolit ani jednoho. Zkrátka můj kandidát neuspěl, a je jedno, jestli v prvním, druhém, desátém kole... Na výsledku by se asi nic nezměnilo, ale při nižší volební účasti ve druhém kole by si vítěz musel uvědomit svůj mnohem nižší společenský mandát, který by touto volbou získal.

A já se ptám, jak je to možné? Jak může český národ dělat pořád ty samé chyby? Volíme stále ty samé strany, na které jsme čtyři roky předtím nadávali. Pouštíme do politiky ty samé tváře, kteřé přes dvacet let (a někteří mnohem déle) rozkrádají naši zemi. To nám opravdu stačí jenom populistické sliby, otevírání starých ran v historii a soutěže o to, kdo vytáhne největší špínu na svého soupeře? Proč se neumíme podívat na "člověka" a hledat na něm to, co chceme, aby za nás skutečně reprezentoval? Kdy se konečně ze závistivých, malých čecháčků stanou hrdí Češi?

Díky diskuzím na sociálních sítích, článkům, blogům a zejména veřejným demonstracím a podobným akcím v posledních letech jsem nabyl na chvilku pocitu, že lidé si konečně zoufalost politické situace u nás začínají uvědomovat, nehodlají se s ní smířit a chtějí ji změnit, posunout se dál, dát najevo, že nejsme jen tupým stádem, které chodí jednou za čtyři roky odevzdat médii určený hlas. Přímá volba prezidenta byla maturitou této snahy. Propadli jsme na celé čáře.

Autor: Robert Krejčí | sobota 2.2.2013 9:00 | karma článku: 29,66 | přečteno: 1393x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Ostrakizace ombudsmana Křečka není správnou cestou

Kritika nad vyjádřením pana ombudsmana Křečka na adresu ukrajinského prezidenta je bouří ve sklenici vody, jež zas a znovu ukazuje na černobílé vidění společnosti, která místo racionálního přemýšlení volí emocionální výkřiky.

9.3.2022 v 14:17 | Karma: 28,12 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Otevřený dopis paní Evě Soukeníkové

Dám stranou diletantství redakce Seznam Zprávy, která je schopna otisknout takovýto článek, a obrátím se rovnou na jeho autorku.

21.5.2021 v 12:19 | Karma: 35,50 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Je to chřipečka, nebo není? Obě možnosti jsou špatně...

Názor na covid, že "je to jenom taková chřipečka", případně "není to žádná chřipečka" (podle toho, do jakého tábora se řadíte), nám už zcela zlidověl. Přitom jen málo lidí si uvědomuje, že vlastně oba názory jsou úplně špatně.

21.3.2021 v 12:07 | Karma: 13,60 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Pandemie není černobílá, její řešení je komplexní a bolestivé

Je tu s námi už celý rok, život nám otočila vzhůru nohama a brzké řešení je v nedohlednu. Jak je možné, že si česká vláda s nemocí Covid-19 stále neví rady? Může za to vláda sama, může za to samotná společnost, nebo někdo jiný?

25.2.2021 v 12:41 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Relativismus pravdy v době pandemie Covidu-19

Když jeden odborník, například lékař, prohlásí, že pandemii podceňujeme, a druhý kontruje, že ji přeceňujeme, kdo má pravdu? Problémem je to, že pravdu mají oba, a je jen na nás ostatních, která pravda se nám bude líbit více...

31.1.2021 v 11:14 | Karma: 12,24 | Přečteno: 471x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik