Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

P48e58t86r 45L28o39r96e17n61c

31. 1. 2021 14:00

Komplexní problém. Klubko z více provázků. Když necitlivě zataháme za jeden z těch vyčnívajících, můžeme nechtěně utáhnout ty jiné a mnohdy i ten náš...:-)

1 0
možnosti
Foto

S tím pohledem jste podle mého vedle jak ta jedle. Na každém kroku lidského života vyhrává ten, kdo zná pravdu a aplikuje ji do života. Jsou např. léky, který zabírají a pak léky, které člověka mohou připravit o život. Kdo ví, žije dál. Pravda je klíčová ve všech oborech lidské činnosti a o oblasti lékařství jakbysmet. Mimochodem, proč budoucí lékaři studují tolik roků medicínu? Aby věděli či znali pravdu o nemocech, nejen. Nemohu říci doktoru (nejsem), že je to jeho pohled na věc a já to vidím jinak, např. že na slepé střevo zabere flaška slivovice.

0 0
možnosti
Foto

No, to je zase Váš úhel pohledu :) Co píšete vy, to jsou faktická data. Uvádím to i v článku - je rozdíl mezi pravdivostním výrokem v matematice nebo informatice, pravdou v exaktních faktických datech, a pravdou ve společenských vědách.

Ale ani tak bych s Vámi nesouhlasil. Ani v tak exaktních vědách, jako je matematika nebo fyzika, není pravda statická. Stačí se podívat na vývoj některých matematických problémů nebo objevy v kosmologii. V lékařství, které je exaktní mnohem méně, má pravda jistě silnou, ale rozhodně ne absolutní statickou hodnotu. Jak se léčilo ve starověkém Egyptě, jak před sto lety a jak nyní? A víme, co bude za sto let? Jaké mohou být dlouhodobé následky nemocí a léků? Proč každý člověk může reagovat na nemoc a léčbu jinak? Pravda se v medicíně mění na základě lidského poznání možná více a častěji, než kde jinde.

0 0
možnosti

Ano, opsal jste to naprosto výstižně. Jednotlivec hodnotí dle své odbornosti a oboru v němž působí. Problematiku pandemie je nutno hodnotit a řešit multioborově.

Epidemiologická opatření nutně naráží na podstatu ekonomiky jako celku i v jednotlivých drobnostech (jednotlivé profese až likvidačně).

Všechny vlády usilují o co nejmenší propad ekonomiky a co nejmenší dopady i pro jednotlivce, ale zároveň musí šíření covidu omezit tak, aby nedošlo ke kolapsu zdravotnictví. A to je ono proplutí mezi Scyllou a Charybdou, mezi ekonomikou a co nejmenším počtem úmrtí.

4 0
možnosti

snad upřesnění Epidemiologická opatření snižují počet mrtvých, ale ničí ekonomiku. Zničená ekonomika znemožní i jakoukoli léčbu.

2 1
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik