Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sprcha, záchod, iHome ... aneb když to neumíte používat

Obyčejné věci, které mě dovedly v Americe potrápit ... a to jsem si myslela, že čtvrt století po revoluci už umí v zahraničí spláchnout snad každý :)

Třeba sprcha. Bydlela jsem ve dvou hotelích, ve dvou městech a v obou se sprcha pouštěla otáčením jakési páčky. Jenže žádné doprava studená, doleva teplá nebo naopak. Navíc problém byl i v tom, že páčku jsem mohla ovládat jen když jsem stála přímo pod sprchou, která se z té zdi nedala sundat. Doprava páčkou otočit nešlo. Takže jsem otočila doleva, jak šipka ukazovala a seshora se na mě vyvalila studená voda. Samozřejmě jsem odskočila ... a teď tam pod to vlezte znovu a zkoušejte vymýšlet, jak se pouští teplá. No udělala jsem to, ale místo teplé, se jen zvyšoval proud studené. Se zaťatými zuby jsem zkoušela páčkou pohnout směrem k sobě, tlačit na ni a nic. Tak jsem se sprchovala dva dny ve studené vodě (k tomu kosa v pokoji kvůli nevypnutelné klimě), než jsem třetí den zjistila, že musím točit rychleji. Překonat studenou a točit páčkou dál ve směru, až poteče teplá. Haleluja!

Splachování. Mísa plná vody a když spláchnete, tak se začne plnit a plnit až po okraj.  Vytřeštěný oči a v tom chhrrrlll ... a vše se naráz vcucne do odpadu. Bohužel to tak ale u mě na pokoji první den nefungovalo. Nic se nevcucávalo. Ale protože jsem tehdy nevěděla, jak to má fungovat, byla jsem docela bezradná. Koho se zeptat, proč mi všechno to … ehm … zůstává pořád v záchodě? Nakonec když jsem se dopoledne stavovala do hotelu, odcházel z mého pokoje pán v pracovní kombinéze, takže se ukázalo, že jsme měla záchod polámaný. Ale ty nervy, že neumím ani spláchnout...

Mašinky na kávu. Nestačí zmáčknout v automatu tlačítko. Do kávovarů se strkají pytlíčky s pomletou kávou. Přes tu se pak procedí horká voda a je hotovo. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na to, co po mě ta mašina chce, když se vždycky po zmáčknutí čudlíku místo napouštění kávy otevře zásobník.

Pozdrav. Místo ranního ospalého zahuhlání "ahoj" nebo "dobrý den", mě tady vítají s úsměvem "jak se máš?" A takto se ptají nejen při příchodu do práce, ale takto se zdraví úplně všude. Když vejdu do obchodu, ptá se mě prodavačka jak se mám. Když mě osloví číšník, prvně se zeptá, jak se mám. Stojím na přechodu, je tam policajt a zeptá se mě, jak se mám. Vím, je to prostě místní forma pozdravu a nikdo asi nečeká, že budu vyprávět nějaké historky, ale faktem je, že když odpovím obligátní „very well“ je mi tak nějak příjemněji, než když u nás často slýchám "ále ... stojí to za nic".

Rozhovory. Velmi často se místní dávají spolu do řeči. Nikdy se předtím neviděli a po pár minutách o sobě vědí skoro všechno. Byla jsem párkrát (v letadle, v restauraci) svědkem hovoru dvou neznámých lidí, kteří se takto pozdravili "how are you doing?" a skončilo to podrobnostmi o rodinné dovolené a výměnou telefonních čísel. Možná rychlé, povrchní přátelství. O kolik horší než naše odtažitost a uzavřenost?

Peníze. To, že se v Americe platí jen kartami, se mi nepotvrdilo. Nejméně třikrát jsem na různých místech platila stodolarovkou a nebyl s tím sebemenší problém. Nikdo se nepozastavil a nedíval se na mě jako na zloděje, neprosvěcoval bankovku. Nicméně je fakt, že kartou se zde dá platit opravdu všude a všechno, i třeba útratu za dolar. Taxikáři (a možná nejen ti) zde mají takové malé udělátko, které připojí přímo k iPhonu a kterým projedou platební kartu. Transakci pak podepíšete prstem na displeji a účtenku vám to pošle rovnou na email.
Co je pro mě ale hodně nezvyklé je, že všude uvádí cenu bez DPH. Takže si pečlivě odpočítáte ty mince, co na sobě nemají čísla a pak je u pokladny všechno jinak :-)

Apple. Není to mýtus. Nevšimla jsem si, že by měl někdo jiný telefon, než iPhone. V práci, v obchodě, restauraci, na ulici, v metru. A v obchodech nenajdete příslušenství ke starší verzi. Vše jen k tomu nejnovějšímu modelu. Stejně tak je rozšířený iPad, iPod ... na pokoji jsem měla třeba například zařízení iHome. Škoda, že po mnoha pokusech netuším, jak ho používat :D

Také třeba celé letiště LaGuardia je vybavené iPady. U každého stolečku, kterých tu jsou stovky, je zabudovaný iPad s přístupem na internet.

Může se to zdát malicherné a věřím, že leckdo se nad takovými obyčejnými věcmi ani nepozastavuje, natož aby o nich veřejně psal :) Já však ráda pozoruji i tyto malé odlišnosti. Dávám si z nich dohromady celkový obrázek, celkový dojem z místa, kde nejsem zvyklá pobývat.

Zapsáno během cesty konané v září 2014.

 

Autor: Renata Prokešová | středa 8.7.2015 22:50 | karma článku: 24,26 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem zastavila nehoda, jeden člověk zemřel

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:01

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...