Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přechodný pobyt - Izrael (5. část) - jídlo

Rozkládáme stůl, aby byl větší a vešlo se na něj více jídla. Pro 7 lidí to snad není ani potřeba, ale Izraelci jedí rádi a jedí hodně.

Scházíme po schodech do obýváku k připravenému stolu, na který se nevejde už žádný další talířek ani sklenička. Jsem tak překvapená, že jsem úplně zapomněla ten stůl vyfotit. Ale představte si: pečený losos, zapečený lilek s tachini, pečené brambory, zapečená rajčata s kuskusem, rýže se sušenýma švestkama, pečená mořská ryba, humus, domácí chléb, zeleninové saláty, kuřecí řízečky ... a hlavně ... všechno je košer. To znamená, že zde nenajdete žádnou smetanu nebo sýr. Neboť jak se praví v Tóře "Nebudeš vařit mládě (kůzle) v mléce jeho matky.“ A ačkoliv naši přátelé nejsou věřící a nedodržují spoustu z přikázání Tóry, nespojování mléčných výrobků s masem dodržují.

Jedním ze základních jídel, je humus. Slovo, které se v naší zemi vyslovuje často jako příměr k něčemu nechutnému. A přitom je to tak výborné, zdravé a hlavně jednoduché jídlo. Rozmixujete předem uvařenou cizrnu, přidáte ze dvě lžíce pasty tachini (rozmixovaný sezem), olivový olej, trochu citronové šťávy, osolíte a máte hotovo. Humus se jí většinou s pitou. Respektive kousky pity namáčíte do humusu.

Na čem zde ujíždíme, je čerstvé ovoce a zelenina. Tady vypěstované, tady uzrálé, tady utržené. Vždy jsem strašně chtěla zkusit, jak chutná ananas nebo banán, když je utržený zralý. Nikoliv uzrálý v kamionu na cestě do českého supermarketu.

A tady si takto pochutnáváme nejen na banánech a ananasu, ale i mangu, cukrovém melounu, datlích, fících a podobně. Ještě chvíli a byl by tady ze mě asi frutarián :)

Objevili jsme zde lokální ovocnářství-zelinářství, kam se denně sváží úroda od místních pěstitelů a vše stojí jednotně 5 šekelů (asi 30 Kč) za kilo. Všechno ovoce a i zelenina, tedy rajčata, lilky, různé druhy cuket, dýní, okurek apod. Zastavujeme se tam skoro každý den.

Další místní pochoutkou, na kterou narazíte od fast foodu po drahou restauraci, je falafel. Smažené kuličky z cizrnové pasty, různě ochucené. Pokud dáváte přednost spíše masu, pak nelze neochutnat kebab. Kebab je buď z jehněčího nebo hovězího masa a podává se na různé způsoby. My jej dostali napíchnutý na meči :)

Co se týká nápojů, tak se skoro na každém kroku lisuje čerstvá šťáva z pomerančů nebo granátových jablek. Stojí 15-20 šekelů a na jeden kelímek je jich potřeba asi 5. Je to vitamínová bomba. Lisujeme si ji i doma, ale když si ji koupíte na ulici má to jinou atmosféru.

Alkohol je zde drahý. Hodně drahý. Hlavně pivo. Láhev místního nekoupíte pod 12 šekelů a upřímně, není o co stát. To už raději místní víno, výborné je zvláště červené, ale počítejte s cenou od 25 šekelů za láhev a to ještě v obchoďáku v akci. Když si chcete opravdu pochutnat, od 50 šekelů je cena za kvalitní láhev.

Zato levné je zde koření a třeba šafrán, se odtud vyplatí dovézt jako dárek českým hospodyňkám. Je kvalitní a několikrát levnější než u nás. Koření se kupuje na trzích, kde je vyrovnáno do fotogenických ošatek :)

Stejně tak různé druhy kávy, které vám zde přímo semelou nebo z nich uvaří čerstvou kávu.

Sladkosti mají v Izraeli stejně jako v jiných státech Blízkého východu, rádi hodně sladké. Často se používá med, jako třeba v baklavě nebo různých druzích koláčů, nebo dezertů s ořechy. Známá je i chalva, neboli tuhá pasta z různých semen, nejčastěji sezamu, nebo ořechů.

Taky jsme náhodou natrefili na trhy v jednom obchodním centru, které se zde konají každé úterý a pátek. Je to pastva pro oči i pro žaludek. Dá se zde ochutnat od palačinek, které se vytahují do tenka na speciálním polštáři, přes všemožné úpravy masa, plněné papriky, ravioly, zeleninové saláty až po sladkosti.

Jedna gastronomická zajímavost na závěr. U Galilejského jezera prý apoštol Petr chytil rybu, jež v sobě skrývala zlatou minci. Tato ryba byla pravděpodně tilápie galilejská a můžete ji ochutnat v Tiberii jako místní specialitu, nazvanou "Petrova ryba".

Jak vidno, v Izraeli hlady neumřete. Naopak, místní se vás budou snažit nalákat na dobroty, kterým se dá jen těžko odolat. Nebo alespoň nám :)

 

 

Autor: Renata Prokešová | neděle 27.9.2015 20:54 | karma článku: 23,82 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...