Přechodný pobyt - Izrael (5. část) - jídlo

Rozkládáme stůl, aby byl větší a vešlo se na něj více jídla. Pro 7 lidí to snad není ani potřeba, ale Izraelci jedí rádi a jedí hodně.

Scházíme po schodech do obýváku k připravenému stolu, na který se nevejde už žádný další talířek ani sklenička. Jsem tak překvapená, že jsem úplně zapomněla ten stůl vyfotit. Ale představte si: pečený losos, zapečený lilek s tachini, pečené brambory, zapečená rajčata s kuskusem, rýže se sušenýma švestkama, pečená mořská ryba, humus, domácí chléb, zeleninové saláty, kuřecí řízečky ... a hlavně ... všechno je košer. To znamená, že zde nenajdete žádnou smetanu nebo sýr. Neboť jak se praví v Tóře "Nebudeš vařit mládě (kůzle) v mléce jeho matky.“ A ačkoliv naši přátelé nejsou věřící a nedodržují spoustu z přikázání Tóry, nespojování mléčných výrobků s masem dodržují.

Jedním ze základních jídel, je humus. Slovo, které se v naší zemi vyslovuje často jako příměr k něčemu nechutnému. A přitom je to tak výborné, zdravé a hlavně jednoduché jídlo. Rozmixujete předem uvařenou cizrnu, přidáte ze dvě lžíce pasty tachini (rozmixovaný sezem), olivový olej, trochu citronové šťávy, osolíte a máte hotovo. Humus se jí většinou s pitou. Respektive kousky pity namáčíte do humusu.

Na čem zde ujíždíme, je čerstvé ovoce a zelenina. Tady vypěstované, tady uzrálé, tady utržené. Vždy jsem strašně chtěla zkusit, jak chutná ananas nebo banán, když je utržený zralý. Nikoliv uzrálý v kamionu na cestě do českého supermarketu.

A tady si takto pochutnáváme nejen na banánech a ananasu, ale i mangu, cukrovém melounu, datlích, fících a podobně. Ještě chvíli a byl by tady ze mě asi frutarián :)

Objevili jsme zde lokální ovocnářství-zelinářství, kam se denně sváží úroda od místních pěstitelů a vše stojí jednotně 5 šekelů (asi 30 Kč) za kilo. Všechno ovoce a i zelenina, tedy rajčata, lilky, různé druhy cuket, dýní, okurek apod. Zastavujeme se tam skoro každý den.

Další místní pochoutkou, na kterou narazíte od fast foodu po drahou restauraci, je falafel. Smažené kuličky z cizrnové pasty, různě ochucené. Pokud dáváte přednost spíše masu, pak nelze neochutnat kebab. Kebab je buď z jehněčího nebo hovězího masa a podává se na různé způsoby. My jej dostali napíchnutý na meči :)

Co se týká nápojů, tak se skoro na každém kroku lisuje čerstvá šťáva z pomerančů nebo granátových jablek. Stojí 15-20 šekelů a na jeden kelímek je jich potřeba asi 5. Je to vitamínová bomba. Lisujeme si ji i doma, ale když si ji koupíte na ulici má to jinou atmosféru.

Alkohol je zde drahý. Hodně drahý. Hlavně pivo. Láhev místního nekoupíte pod 12 šekelů a upřímně, není o co stát. To už raději místní víno, výborné je zvláště červené, ale počítejte s cenou od 25 šekelů za láhev a to ještě v obchoďáku v akci. Když si chcete opravdu pochutnat, od 50 šekelů je cena za kvalitní láhev.

Zato levné je zde koření a třeba šafrán, se odtud vyplatí dovézt jako dárek českým hospodyňkám. Je kvalitní a několikrát levnější než u nás. Koření se kupuje na trzích, kde je vyrovnáno do fotogenických ošatek :)

Stejně tak různé druhy kávy, které vám zde přímo semelou nebo z nich uvaří čerstvou kávu.

Sladkosti mají v Izraeli stejně jako v jiných státech Blízkého východu, rádi hodně sladké. Často se používá med, jako třeba v baklavě nebo různých druzích koláčů, nebo dezertů s ořechy. Známá je i chalva, neboli tuhá pasta z různých semen, nejčastěji sezamu, nebo ořechů.

Taky jsme náhodou natrefili na trhy v jednom obchodním centru, které se zde konají každé úterý a pátek. Je to pastva pro oči i pro žaludek. Dá se zde ochutnat od palačinek, které se vytahují do tenka na speciálním polštáři, přes všemožné úpravy masa, plněné papriky, ravioly, zeleninové saláty až po sladkosti.

Jedna gastronomická zajímavost na závěr. U Galilejského jezera prý apoštol Petr chytil rybu, jež v sobě skrývala zlatou minci. Tato ryba byla pravděpodně tilápie galilejská a můžete ji ochutnat v Tiberii jako místní specialitu, nazvanou "Petrova ryba".

Jak vidno, v Izraeli hlady neumřete. Naopak, místní se vás budou snažit nalákat na dobroty, kterým se dá jen těžko odolat. Nebo alespoň nám :)

 

 

Autor: Renata Prokešová | neděle 27.9.2015 20:54 | karma článku: 23,82 | přečteno: 987x

Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2319x | Diskuse | Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,67 | Přečteno: 1393x | Diskuse | Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 329x | Diskuse | Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1350x | Diskuse | Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse | Cestování

Nejčtenější

Skokem do propasti Macocha ukončila život matka oběti střelby na fakultě

14. dubna 2025  8:27,  aktualizováno  9:06

Skokem do Macochy ukončila o víkendu život matka jedné z obětí tragické střelby na Filozofické...

Bílá rakev, věnec od Gottové. Na rozloučení se Slováčkovou dorazil i prezident

15. dubna 2025  8:30,  aktualizováno  16:35

Rodina a přátelé se v kostele v centru Prahy rozloučili Annou Julií Slováčkovou. Zpěvačka a...

Výbuch v Poličce: ostraha hlásila, že se předtím nad areálem vznášely cizí drony

11. dubna 2025  18:12

Exploze v muničním areálu v Poličce, k níž došlo koncem března, stále vyvolává otázky. Ačkoli...

Bili ho, řezali a natáčeli, jak umírá. Mladíci umučili třináctiletého kluka, pro zábavu

14. dubna 2025

Premium Mladistvý spolu s kamarádem zabil v Děčíně před třemi lety třináctiletého chlapce. Nebývale...

Trump si hraje s vojáčky. Stažení by Evropu bolelo, na výběr jsou jen špatné varianty

15. dubna 2025  14:06

Premium Je to jen pár dní, co Donald Trump vyslal směrem k Evropě poněkud nepříjemnou zprávu. USA mohou ze...

KOMENTÁŘ: Smrt na Velikonoce. Proč Rusko o svátcích s oblibou zabíjí civilisty

18. dubna 2025

Premium Šestatřicet mrtvých si vyžádal raketový útok na Sumy a Ukrajina řeší, proč se v té době ve městě...

Neznámý útěk z ČSSR. Vietnamec prchal přes železnou oponu hned dvakrát

18. dubna 2025

Premium Z Československa uprchl přes železnou oponu občan Severního Vietnamu. Když v létě 1969 odvysílalo...

Test řeckých jogurtů: Tučné i plné bílkovin. Který je ale nejlepší?

18. dubna 2025

Premium Jako superpotravina se dnes označuje kdeco. Přitom jogurtu – zvlášť originálnímu řeckému, který je...

Druhá série The Last of Us je úspěšnější než jednička. Sledujte s iDNES Premium

18. dubna 2025

Druhá řada populárního seriálu HBO právě odstartovala a na streamovací platformě Max sklízí velký...

Pronájem bytu 3+1, 80 m2 v Bílině
Pronájem bytu 3+1, 80 m2 v Bílině

Sídliště Za Chlumem, Bílina - Teplické Předměstí, okres Teplice
10 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 861x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...