Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přechodné bydliště - Izrael (3. část) - svátek Yom Kippur

Po západu slunce se v celém Izraeli zastaví čas. Nikdo nepracuje, nesmí se jezdit auty, televize přestala vysílat. Lidé vychází do ulic a každý oslavuje po svém. Dnes je Yom Kippur, nejsvatější z židovských svátků.

Míříme autem směrem na Tel Aviv a spěcháme. Nemáme tušení, jak se tento den, na který nás všichni naléhavě upozorňovali, bude vyvíjet. V poledne se uzavřely všechny checkpointy z Palestinských území směrem do Izraele a hranice s Gazou. Ve dvě hodiny odpoledne se začínají zavírat obchody, kanceláře. Na všech stanicích rádia hrají pomalé cajdáky a občas někdo pronese pár vět, ze kterých rozumíme jen slovo Yom Kippur. Lidé se přesouvají do svých domovů a provoz houstne. Na benzinkách se spustily příjezdové závory, od teď už nikdo nenatankuje. Taxiky rozváží poslední zákazníky, na zastávce paní nervózně vyhlíží autobus a nejspíš doufá, že se ještě nějak dostane domů. Vše se musí stihnout do západu slunce.

Po čtvrté hodině odpoledne parkujeme před naším domem a hned vybíhá sousedka, s hlavou v dlaních, že nevěděla, jestli víme, že se musíme vrátit před setměním. Pak už se nesmí auty jezdit. Uklidněná, že jsme tu, nám nabízí, abychom se spolu s její rodinou prošli po večeři do synagogy. Ačkoliv jsme hodně unavení, bylo by neslušné odmítnout.

Ještě před pátou mi píše kolegyně, co bydlí ve vedlejší vesnici, jestli máme v domě pumpu na kolo. Tento svátek je totiž prý hrozně moc “fun” pro děti, protože vyráží na kolech projíždět se po prázdných silnicích. I my máme kola připravená – naši domácí mysleli na všechno. Kolegyně si tedy přijíždí půjčit pumpu a zpět k autu utíká, aby stihla co nejdříve dojet autem domů.

Stmívá se a z oken sousedních domů je slyšet cinkot talířů. Dnešní slavnostní večeře by měla být na dalších 24 hodin posledním jídlem. Ale jen pro dospělé, děti jíst mohou. Jak jsme pak zjistili, ani dospělí (pokud nejsou věřící) to s půstem moc nepřehánějí.

Řešíme, co si vzít na sebe na procházku do synagogy. Manžel volí společenské kalhoty a bílou košili. Já dlouhou sukni nemám a tak jdu v kalhotech, abych měla zahalená kolena, přes vršek mám bílou halenku a v kabelce šátek na přikrytí vlasů, jak se sluší na vdanou ženu :) Když se v sedm večer potkáváme před domem se sousedy, vypadáme židovštěji než místní usedlíci. Většina mužů si prostě jen vybrala to nejsvětlejší triko ze svého šatníku (někteří ani to ne), na nohách mají kraťasy a v kapse zmuchlanou jarmulku. Tu musí mít do synagogy všichni. Věřící i nevěřící. Jednu podává soused Omer i mému muži. Ženské se s koleny a rameny taky nijak nezalamují. Stačí, když před synagogou přes ramena přehodí šátek.

Naši sousedé z druhé strany vyrážejí na kolech. Už z okna kuchyně jsme je pozorovali, jak pečlivě promazávají své stroje, chystají helmičky a pak na schodech čekají, až se setmí a budou moci konečně vyjet. Tihle se dnes vůbec modlit nejdou a takových je tu spousta. Nicméně u synagogy už je plno. Všichni se zdraví a klábosí, přilehlé ulice jsou plné děcek na kolech. Místní nás zvědavě okukují a naši sousedé jim hebrejsky vysvětlují, co jsme zač :) Jsou zvědaví, co nás přimělo přijet zrovna na Yom Kippur, kdy v Izraeli nic nefunguje.

Jdeme do synagogy. Odděleně. Muži se shromažďují v přední části, ženy sedí v zadní místnosti, odděleny zdí s velkým oknem. To proto, aby muži nebyli rušeni. Jednak ženským špitáním a jednak pohledem na ně. Dodržuje se to tak už od pradávna. Lavice jsou obsazené převážně věřícími a ortodoxními Židy. Jsou vystrojeni v tradičních oblecích, ženy v šatech a některé s parukou. Sekulární obyvatelé stojí vzadu, přišli se jen na chvíli nakouknout, aby se neřeklo. Nehodlají zde strávit několik hodin modlitbami.

V čele mužské části sálu stojí rabín a horlivě něco rozkládá. Podle zvuku jeho řeči mi připadá, že nadává, ale on prý blahořečí. Žehná všem, aby měli požehnaný rok. Jdeme ven, naše sousedka Sharon říká, že takto může rabín blahořečit ještě hodně dlouho a prý se tam vrátíme, až se začnou chlapi modlit. Abychom to viděli. Můj muž ale ze synagogy nevychází. Zřejmě díky té své slavnostní bílé košili si jej rabín při příchodu všimnul a pokynul mu, aby se usadil do lavice. To jsem zvědavá, co tam bude dělat :)

Vychází asi za půl hodiny, s úsměvem od ucha k uchu, viditelně požehnán :) Jdu se nakouknout dovnitř a chvíli postojím, fascinovaná neznámými obřady. V mužské části se u podia (bima) před rabínem střídají věřící, zpívají žalmy, všichni se kolíbají, jsou ponořeni do svých modliteb. Takto to tu půjde ještě několik hodin a celý zítřek. Je to zvláštní svět. Ale oproti modlitbám v mešitě, kterých jsme se nechtěně omylem zúčastnili loni v Turecku, to ve mně nevyvolává negativní emoce. Koukala bych se na to ještě dlouho, ale už odcházíme domů.

Na internetovém zpravodajství si ještě stihneme přečíst, že se na zítří do Jeruzaléma ke Zdi nářků chystají tisíce židovských poutníků. K tomu se letos tento svátek potkává ve stejný den s arabským svátkem Id al-Adha, podle něhož se Abraham rozhodl obětovat svého syna (podle Islámu to měl být Ishmael, v Bibli se píše o Izákovi). Očekává se tedy velký rozruch u Chrámové hory, kde dole u Zdi nářků se budou modlit tisíce Židů a nad nimi u Skalního dómu budou stovky Arabů obětovat ovce. Do starého města bylo proto povoláno tisíce vojáků. To je ale tak poslední co si přečtete, jelikož i zpravodajové mají volno a další informace se tedy dozvíme až svátek skončí.

A tak jsme si zde poprvé pustili televizi. Hádejte co vysílali na všech kanálech...

 

Autor: Renata Prokešová | středa 23.9.2015 16:32 | karma článku: 18,52 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...