Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když francouzské víno stoupá do hlavy

Sedíme u Bastilly. Nohy unavené z dopoledního courání se po hřbitově. Číšník přináší dvojku bílého, které si chci vychutnat...

Vlevo od nás se před operou koná nějaká demonstrace. V tom jsou Francouzi hodně dobří, v tom neustálém demonstrování proti něčemu.

Přímo před námi je rušná křižovatka a já strašně ráda pozoruji, jak se po ní neohroženě přemísťují cyklisti. Jiní, než na jaké jsme zvyklí u nás … na odresované s přilbou … ty tu skoro není vidět. Tady jsou to dámy v elegantních šatech na podpatcích a pánové v obleku. Bez rozdílu věku.

Vzadu za křivatkou se táhne dlouhá řada bílých stanů. Nakoukli jsme do nich, když jsme sem přicházeli. Je to několikadenní prodejní výstava starožitností. Bohužel za vstupné 10 EUR.

Je po poledni, začínáme mít hlad. Voláme mladého číšníka v předzvěsti, že objednat si zde jídlo, bude asi problém. Už to bílé víno nám dalo zabrat. Tento panáček je totiž prototypem Francouze, který ač vidí a slyší, že neumíme ani nerozumíme slovo francouzky, neochvějně na nás dál mluví jeho řečí, jako by se nic nedělo. Žádné vysvětlování, přidání gest … prostě vysloví otázku a čeká na odpověď. Které se od nás nedočká.

Už přichází … ukazuji mu trochu neomaleně, že chceme něco k jídlu a dělám rukou gesto, jako že si dávám do úst sousto. Něco mluví a jeho výraz jako by říkal “á jíst … jasně … nechte to na mě”. Odchází, ale k našemu překvapení nenese zpět jídelní lístek, nýbrž dvě malé mističky. Jednu s arašídy a druhou s olivami. Vítězoslavně se usměje a odchází. Nemá to cenu něco mu dál vysvětlovat. Víno na sluníčku stoupá do hlavy a tak se smějeme a ujídáme z mističek. Třeba budou mít něco dobrého na nábřeží u řeky.

S těžkýma nohama, prázdným žaludkem a ovíněni se jdeme projít k řece. Hraje tu kapela, pěkně jim to šlape a celá ta atmosféra je hrozně příjemná. Podél pobřeží jsou zakotvené loďky, jachty, hausboty. Jdeme si je prohlédnout víc zblízka. Odhadujeme, které z nich jsou tu nastálo. U některých, třeba té s levandulovou zahrádkou na střeše, není pochyb :)

Jak tak jdeme a lidí ubývá, všimneme se úzkých schodů vedoucích od řeky na nábřeží. Dost bylo loděk, vydáváme se nahoru po schodech a malým nedopatřením stojíme uprostřed jednoho z těch bílých stanů s uměním. Spiklenecky na sebe mrkneme a už se ubíráme hodnotit vystavené exponáty. Je tu od všeho něco. Od porcelánových medvědů, stříbrných příborů a zámeckých křesel, přes obrazy krajinek ve zlatých rámech, po africké vyřezávané sošky a staré komiksové sešity. Moc nerozumíme podle čeho se nasazují ceny a jak se liší náš porcelánový jelen po babičce od porcelánového koně za 1500 EUR. To ale na sobě samozřejmě nemůžeme nechat znát, protože my sem teď musíme zapadnout :) Teatrálně spekulujeme nad uměním ... a to víno ne a ne z hlavy ven :)

Vypadá to, že někteří vystavovatelé jsou z daleka a některých je toto životní styl. Obchod tu ale zřejmě frčí. Těsně před námi jeden starší pán podepisuje šek. My žádnými šeky nedisponujeme a umění zde nakupovat nebudeme, tak se loudáme bludištěm stánků ven. Paříž nám ještě určitě má co ukázat …

Autor: Renata Prokešová | pátek 3.6.2016 22:08 | karma článku: 16,16 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...