Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hřbitov pařížský

Chodím ráda na hřbitovy. Sotva projdu vstupní bránou, jako mávnutím proutku mě zasáhne jakýsi klid. Přestanu myslet na to, co se mi ještě před chvílí honilo hlavou … tady na tom vůbec nesejde.

Cítím klid a rozhlížím se po všech těch náhrobcích. Mělo by jich zde být skoro 70 tisíc. Ke každému z nich se váže nějaký životní příběh. K většině z nich pak příběh, který už se nikdy nikdo nedozví. Jaká to škoda. Ráda sleduji lidské osudy. Jak ty jednoduché, tak ty, co by vydaly na román. Kolik románů pojímá tento hřbitov?

Vstupujeme na pařížský Pere Lachaise a hned z kraje nás odzbrojí památník s nápisy v češtině. V zemi, která se tolik brání mluvit či psát jiným, než mateřským jazykem, je to trochu překvápko. “Národ československý svým synům padlým ve světové válce ….”

Hřbitovní cesty jsou lemovány starými hrobkami. Vypadají jako malé domečky. Jako malá umělecká díla.

Jistě to nebyla pro rodinu levná záležitost, pořídit takovouto hrobku, takže v ní spočinul pravděpodobně někdo bohatý, možná významný, možná měl ve své době velký vliv nebo byl jeho život úplně obyčejný? To už se asi bohužel nikdy nedozvíme. Jsou tu totiž mnohem novější hroby, s lidmi nedávno zesnulými. A ačkoliv jsou nějakým způsobem výjimečné, tak o lidech v nich pohřbených, nemá ani strýček google žádou páru.

Většina turistů, kteří na tento hřbitov zavítají si nesou v ruce mapku. Na té jsou zakreslena místa, kde odpočívají významné nebo známé osobnosti, respektive ti, o nichž jsou nějaké záznamy a o jejich životě něco víme.

Například tento známý neznámý novinář Victor Noir. Bylo mu 21 let, když šel dojednat schůzku na souboj mezi editorem deníku ,,La Marseillase” Groussetem a synovcem Napoleona III., princem Pierem Bonapartem. Některé prameny uvádějí, že se mezi dvěma vyjednavači strhla hádka, jiné zase, že se Noirovi stalo osudným to, že přicházel ke svému protějšku s rukama složenýma za zády. Každopádně byl Pierem Bonapartem zabit. Někdo tvrdí, že tento novinář byl mladý a krásný člověk, jiný zase, že jeho socha má nadměrně velké genitálie a proto se stala symbolem plodnosti. Asi nemusím zmiňovat, která místa jsou do lesku vyhlazená :)

Mým bodem zájmu byl Oscar Wilde. Také symbol. Jeho popusinkovaný náhrobek je ale už několikrát vyčištěný a na žádost Oscarova vnuka od roku 2011 obehnaný sklem. Škoda. Já bych červené polibky jako zneuctění památky nevnímala … ale nejsem Oscarova vnučka :)

Oblíbenými hroby jsou například Edith Piaf nebo Jim Morrison, jehož svatostánek je vyzdoben různými náramky a gumičkami do vlasů, obklopen mnoha návštěvky, nezřídka v dobových oblečcích alá hippies.

Více než tyto legendy mě však dostaly dva celkem čerstvé hroby, kolem kterých jsme prošli náhodou. Jistě, co máte v živé paměti, jitří mysl více. Byl to hrob karikaturisty Bernarda Verlaca alias Tygnous, který se stal obětí terostického útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo začátkem minulého roku. Jeho jednoduchý náhrobek z leštěného černého kamene je pokryt pery, tužkami a kresbami.

A nemusí to být ani známá osobnost, u jejíhož hrobu možná postojíte déle. Čerstvé květy byly položeny na hrobu mladé dívky, jedné z obětí listopadového teroristického útoku v klubu Bataclan. A tak tam stojím, vybavuji si ty události nedávných dní a v duchu mě napadá … jak dlouho si toto budeme pamatovat, než i tento hrob a čin a člověk bude pohlcen dobou a zapomenut …

A to už je ten správný čas z hřbitova odejít, protože se do mě začíná pomalu vkrádat pocit marnosti a ono to na tom světě, i přes plné hřbitovy, zas tak marné není :)

Autor: Renata Prokešová | pondělí 30.5.2016 22:08 | karma článku: 19,18 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...