Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co má sakra být ten gekon furt?

Otevírám mail. Z padesáti nových nepřečtených zpráv, pět začíná slovy: "gEKOn - Gratulujeme k dosažení 10+!" A tím začíná příjemná porce mé práce ...

Když jsme před dvěma lety jako zástupci firem sídlících v Technologickém parku Brno vedli jednání s Kanceláří strategie města ohledně zlepšení dopravní dostupnosti Technologického parku, infrastruktura byla tristní. Jedna přetížená tramvajová linka, autobus, který hlavní zónu míjel a pár metrů cyklostezky, která vedla odnikud nikam. Vyhlídky na změnu žádné a nebo realizovatelné v řádu několika let.

S pár lidmi z IBM, Red Hat, Ysoft, kterým to nebylo jedno, jsme si lámali hlavu, jak přesvědčit zastupitele, že my tu situaci potřebujeme řešit hned. Že nám lidi jezdí do práce na kole a že denně riskují jízdou po silnicích v hustém provozu aut. A tak v pěti lidech vznikl gEKOn. Mezi-firemní soutěž v dopravování se do a z práce pomocí vlastních sil. Go economy, go ecologicaly. Na rozdíl od ´Do práce na kole´, kde zaplatíte vstupní poplatek, dostanete triko a dál se o vás nikdo nestará, v naší aktivitě je registrace zdarma. Ale čím více jízd/cest učiníte, tím více dárků získáte. Hlavní výhrou pro nejaktivnějšího člena bylo loni elektrokolo v hodnotě 25.000,- Kč. A aby soutěž probíhala korektně, své cesty zaznamenáváme pomocí GPS.

A tak každý den, ten kdo dosáhne určitého počtu bodů předkládá 3 systémem náhodně vybrané záznamy svých cest. A to je ta krásná část práce. Nejen že mě těší, že se lidi hýbou. Že nechají ujet přeplněnou tramvaj a těch pár zastávek ujdou pěšky, ale jsem svědkem neuvěřitelných výkonů.

Otevírám příjezd Vládi do práce. Jel na kole. Přijel v 8:30. Vím, že bydlí vzdušnou čarou 3 km, ale daný den ujel do práce 78,5 km. Další kontrolovaná cesta je podobná, jen to nevzal přes sever, ale jižní stranou. V podstatě žádná ze tří jízd není kratší než 60 km. A to pracuje na plný úvazek a doma má malé dítě. Vláďa je pro mě hrdinou dne :)

I já jsem 1. dubna, kdy jsme soutěž odsartovali kolektivním výběhem/výjezdem všech firem, oprášila kolo, nafoukla pneumatiky a ty 2 kilometry do práce se už nenechám vozit autem. A tak každý den v mé sportovní aplikaci přibudou dva záznamy: ´gekon do práce´ a ´gekon z práce´. Nelze se divit, že kamarádi, zvyklí na moje aktivity typu yoga, běh, plavání, se diví. A tak jsem k jedné gekoní aktivitě dostala komentář: "Nedá mi to. Co má sakra být ten gekon furt?" 

Minulý rok jsme nasbírali a předložili Kanceláři strategie velké množství dat. Respektive kilometrů, desetitisíce kilometrů, naježděných, nachozených, naběhaných. Jako důkaz, že ty bezpečné cyklostezky opravdu chceme a potřebujeme. Jestli se nám podaří prosadit náš návrh dřív, než za několik let, to nevím. Ale už teď se nám podařila zásadní věc a sice rozhýbat stovky zaměstnanců. A to je možná víc, než prosadit si jednu autobusovou linku.

Autor: Renata Prokešová | pátek 15.4.2016 21:25 | karma článku: 14,46 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (2.)

Moc mě potěšil zájem o další článek o dobrovolničení v izraelské armádě. Nejčastějšími dotazy bylo, jak jsem se k tomu vůbec dostala, proč zrovna tam a co je potřeba proto, aby vás vybrali.

22.7.2018 v 23:09 | Karma: 34,38 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Dobrovolníkem v izraelské armádě (1.)

Sraz máme na nádraží a nikdo z nás zatím neví, kam vlastně pojede. Přicházím ke skupině asi padesáti lidí různého věku, kde nikoho neznám. Postarší dáma si v papírech odškrtne mé jméno a na triko mi lepí samolepku.

9.7.2018 v 21:54 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

Zvolna šlápnu na pedál šicího stroje. Nová mašinka se tiše rozjede. Pravidelné cvakání, steh je jeden jako druhý. Pomalu posouvám látku a koukám, jak se mi střih kabátu mění pod rukama ... A sakra ...

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11 | Přečteno: 327x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

Stojím ve frontě na pokladnu. Nákup vyskládaný na páse ... je ho tak 2 metry. Čekám. Nudím se. Mrhám časem. Konečně pán přede mnou platí, odjíždí s vozíkem a teď to začíná. Teď je řada na mě. 3, 2, 1, start!

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Ostatní

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

Vybíráte si v zahraničí restaurace podle recenzí na internetu? Nebo jdete jen tak zkusmo tam, kde se vám to právě líbí? Obojí má něco do sebe, ale u té druhé varianty se můžete škaredě spálit.

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75 | Přečteno: 659x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 870x
Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ...