Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč už nikdy nebudu dělat dobré skutky

Doma mi vždycky říkali, že mám pomáhat slabším, starší pouštět sednout v tramvaji a s chudobnými se rozdělit o chleba. Až do včerejška jsem si myslela, že to je správné. Teď už ale vím, že dobro bude vždycky po zásluze potrestáno a že už NIKDY nebudu dělat dobré skutky. Kdybyste mě teda v budoucnu při páchání nějakého dobrodiní zahlédli, prosím, zabraňte mi v tom...

Začalo to hned ráno cestou do práce. V narvaném metru jsem ukořistila jedno z posledních míst a těšila se, jak si počtu v magazínu Ona DNES. Pohodlně jsem se posadila a nedbala na to, že vedle sedící pubescent má nohy roztažené jak eiffelka, takže se sotva vejdu na svou sedačku, a z uší se mu ozývají zvuky jako z válcovny plechu. Rozevřela jsem časopis a začetla se do prvního článku, když vtom mi do klína málem usedla podsaditá dáma asi ve věku mojí matky.

V jedné ruce nesla kabelu s nákupem a ve druhé igelitku a deštník, z něhož na moje polobotky kapala voda. „Pojďte si sednout,“ vyskočila jsem pohotově na nohy, protože mě ani nenapadlo předpokládat, že poďobaný a napůl hluchý chlapec zaregistruje přítomnost babičky, která si potřebuje sednout. „To jako myslíte mě?!“, obořila se na mne otaškovaná paní a pohoršeně se rozhlížela, jestli se přece jen neplete. „No dovolte. Já přece nepotřebuju sedět! To snad vidí každej, kdo má voči, že nejsem žádná stará rašple, vy jedna drzá kozo,“ málem mne udeřila deštníkem a dovolávala se u kolemstojících soucitu.

Prekérní situaci jsem vyřešila urychleným vystoupením z metra, ale červenala jsem se až na zadku ještě nejméně čtvrt hodiny. Takový trapas! To mám za to, že jsem hodná a všímám si lidí. Příště si taky nacpu do uší sluchátka a exportuju se do jiné dimenze, jako ten prozíravý chlapec. Ještě dva bloky a jsem v práci - těšila jsem se na kafe a kolegyni, které budu vyprávět, co se mi poránu stalo.

„Ty hajzle jeden, ty prasáku hnusnej, dej ty pracky ode mne, nebo budu ječet,“ ozval se zpoza rohu hysterický ženský hlas. „Ty káčo jedna blbá, já ti zmaluju ciferník, žes to jakživa neviděla, ty fuchtle jedna záletná,“ oponoval ženě jakýsi rozezlený chlápek a výhružně dodal: „Já tě zabiju, nic jinýho si stejně nezasloužíš!“ Srdce mi tlouklo jako na poplach, takhle blízko vyloženě jasnýmu domácímu násilí jsem v životě nebyla. Teď stála ta dvojice přede mnou a chlap se sápal ženské po krku.

Váhala jsem asi pikosekundu a pak jsem toho násilníka majzla vší silou kabelkou do hlavy. „Jaůůů,“ zařval, chytil se za čelo a svalil se na zem. Padavka. Vrhla jsem se k té chudince paní a ptala se jí, jestli je v pořádku. „Já jo, ty nádhero,“ osopila se na mě. „Ale co tady pejsáček?“ Vyčítavě mne sjela pohledem a zamilovaně agresora objala. „Lásečko, stalo se ti něco? Jsi oukej? Pojď, já ti to doma ošetřím, ty moje chudinko...“ A se zlostným plivnutím mým směrem si odvedla násilníka do blízkého vchodu. Stála jsem tam jako opařená a doufala, že tohle už je dneska poslední šílený zážitek.

Nebyl. Přes den to celkem šlo: v práci docela pohoda, šéf na dovolené a oběd se dal výjimečně jíst. Kafe, co mi na uklidnění uvařila kolegyně, bylo taky dobré, a tak jsem se bez tušení čehokoliv zlého vydala odpoledne k domovu. U vchodu do metra mne oslovil hubený stařík v roztrhaném oděvu. „Mladá pani, kupte si Nový Prostor,“ poprosil a usmál se bezzubými ústy. „Já už od rána nic nejedl, tak ať mám něco do žaludku aspoň večer,“ zaprosil. „A kolik ten časopis stojí?“, otázala jsem se opatrně. „Třicet korun,“ opáčil dědeček. To mě nezabije, řekla jsem si, i kafe si kupuju dražší a tenhle človíček evidentně potřebuje najíst...

Vytáhla jsem peněženku a ouha: nejmenší peníz, co jsem v ní našla, byla dvoustovka. „Vrátíte mi na ní?“, zeptala jsem se. „Dám vám padesát,“ velkoryse jsem dodala. „To víte, že jo,“ natáhl děda ruku. Vložila jsem mu do dlaně bankovku a chtěla si vzít charitativní časopis. Jenže jsem byla příliš pomalá. Než jsem stačila uchopit tiskovinu, stařík vzal nohy na ramena a křepce odklusal za roh i s mojí dvoustovkou a balíkem časopisů.

Váhala jsem, jestli se za ním rozběhnout, nebo se rozplakat, nebo se sebrat a jít domů. Zvolila jsem třetí variantu a celou cestu k našim dveřím si opakovala novou mantru: „Už v životě neudělám žádný dobrý skutek! Nikdy, nikdy, nikdy... A jestli jo, tak ať mě pokadí holub.“ Plesk...

Autor: Blog Ona | úterý 20.9.2011 16:02 | karma článku: 0 | přečteno: 32x
  • Další články autora

Blog Ona

Smolná Bílá sobota

Jasně, že s úklidem se nemá nic přehánět a že rodinná pohoda je víc, než vyleštěná podlaha. Ale na druhou stranu k pohodě patří i uklizený byt. Bohužel touhle optikou vidím u nás doma svět jenom já. "Moje pohoda je pivo a dobrej fotbal," odpálkoval mě můj milovaný už záhy po svatbě. Pro něj i pro děti je zkrátka slovo úklid od pohody přesně na opačném konci emočního spektra.

20.4.2014 v 1:00 | Karma: 5,46 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Víkend jako vyšitý

Každý pátek se těším na víkend jak malá, s utkvělou myšlenou, že si odpočinu a užiju si dětí. Ano, je to nesmysl. Asi stejný, jako když Mácha loudil ze zborcené harfy tón. Každý ví, že s dětmi odpočívat nejde, takže se v pondělí pokaždé připloužím do práce ztahaná, jak kdybych dva dny skládala putny s uhlím.

15.10.2013 v 15:51 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Náš Pepík patlá

"Pepík patlá," zmínila jsem se před babičkou našeho benjamínka. "Tak ať si jde umýt ruce, už bude oběd," zavelela moje matka, která stejně jako já ještě před pár dny netušla, že sloveso "patlá" je odborný výraz pro šišlání Pepíkova typu.

25.9.2013 v 11:50 | Karma: 3,32 | Přečteno: 67x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Jak jsem pekla větrníčky navzdory nepřejícím hvězdám

Pepa slavil narozeniny, a tak jsem mu upekla jeho oblíbené větrníky. Nadýchané, s jemným krémem, úžasné tak, že se celé příbuzenstvo jen rozplývalo. "Odpalované těsto, to já nikdy nedělala, je to moc složité," prohlásily obdivně švagrová v dvojhlasu s tchyní a já se dmula pýchou. "Ale kdepak, není nic snazšího," rozdávala jsem zářivé úsměvy.

3.5.2013 v 11:24 | Karma: 4,42 | Přečteno: 116x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Patálie se psím tentononc aneb pytlík na h...o

Jako pejskařka jsem nekompromisní. Nikdy nevycházím se psem z domu, aniž bych si předtím strčila do kapsy nebo kabelky pytlík na psí hovínka. Po našem boxerovi sbírám bobky i z okrasného trávníku nebo louky a k čistotnosti vedu také ostatní majitele psů v okolí. Tuhle jsem třeba viděla paní, co nechala svého naondulovaného pudlíka vykálet přímo před vchodem na dětské hřiště a chystala se pokračovat v procházce.

1.3.2012 v 14:49 | Karma: 0 | Přečteno: 51x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 68x
Jmenuji se Ona, jsem obyčejná ženská a stejně jako vy řeším, co uvařit k večeři, jak vychovávat své děti, jak vyjít s manželem i tchyní a co si koupit na sebe, aby mi to slušelo.

Seznam rubrik