Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muž na dietě

Můj manžel hubne. Ne, nesklátila ho zákeřná nemoc, nemá tasemnici, neztrácí se mi před očima... on se prostě rozhodl, že je třeba shodit „madla“ (jak familiérně nazývá místa, kde zamlada míval pas). Začal si počítat kalorie, zakazuje mi vařit knedlíky a dokonce zase chodí do fitka. Obdivuju jeho pevnou vůli a disciplínu. Jen je mi záhadou, kam zmizela ta půlka načaté čokolády, co jsem si schovávala v šuplíku na horší časy...

„Určitě ji snědla Maruška,“ určil manžel bez zaváhání viníka, když jsem se po sladké droze včera večer marně sháněla. „Ta vůbec neví, že jsem ji tam dávala,“ pochybovala jsem. „Nikdy by ji nenapadlo hledat čokoládu mezi fakturami za telefon a starými účtenkami.“

No nic, asi jsem ji dorazila v záchvatu hypoglykemie, když jsem tuhle ve dvě ráno u televize dožehlila prádlo za poslední dva roky (nekecám, ta hromada byla skoro tak velká jako já).

Musím si na to noční mlsání dát pozor! Nebo budu mít krásného štíhlého muže a tlustej celulitidní zadek. Fuj! Fakt ho obdivuju. Jak dokáže večeřet naposledy v půl šestý, a to ještě listový salát s jedním rajčetem a knackebrotem? Já bych do rána umřela hlady...

Je to vlastně skvělé mít doma někoho, kdo vám jde příkladem ve zdravé výživě a kdo vás zbytečně nerajcuje klobáskami, paštičkami, dortíky, majonézou a jinými „tlustými“ potravinami. Naše lednice by díky manželově péči prošla i lustrací doktorky Cajthamlové: bílý jogurt (light samozřejmě), šunka, asi deset kilo zeleniny, nízkotučný sýr, rostlinný tuk... proboha, a kde je moje máslo?

„Já ho lásko vyhodil, stejně už bylo žluklý,“ volá muž z obýváku, kde nesedí u televize, jak bývalo jeho zvykem, nýbrž na mojí karimatce z jógy provádí nějaké břišní prostocviky. „Nechceš si taky zacvičit? Nějak ti povoluje zadek,“ funí zpoza dveří.

To víš že jo! Někdo tady musí uvařit dětem večeři, když tatínek nemá čas... „Krupicovou kaši? Nechceš jim radši namazat slunečnicový chleba pažitkovou pomazánkou?“ Chválím otce svých dětí za starost o jejich jídelníček, ale je mi naprosto jasné, že pažitková pomazánka by zatoužila změnit identitu, kdyby slyšela, jak hnusně se o ní moji potomci vyjadřují. „Potřebují vápník, miláčku,“ hraju na strunu jeho aktuální vášně pro nutriční hodnoty. „Jsou ve vývinu!,“ překřikuju funění z pokoje.

Večer u televize. Já solené brambůrky (je jich fakt jen malá mistička a není tam gram cukru!), můj muž chroupe papriku pokrájenou na proužky. „Jdu spát, jsem dneska nějaký unavený,“ odpadává v deset. Když jdu v jedenáct do postele, už spokojeně oddychuje. Usínám téměř v tu chvíli, co se moje hlava dotkne polštáře. O půlnoci mě budí nějaké zvuky. Že by náš pes? Ne, ten spí v nohách postele. Zato vedle mne leží jen zmačkaná manželova peřina...

Asi jsem večer moc pila. Když už jsem vzhůru, dojdu si na záchod. V kuchyni se svítí. Copak, že by si už teď chystal dietní snídani? Ale tohle šustění nezní jako rozbalování šunky nebo krájení celozrnného chleba. To zní úplně jako... jako... jako mačkání obalu od mojí ztracené čokolády!

Nejdřív se mi chce ječet: „Mám tě!“ Pak ale potichu zacouvám zpátky do postele. Měla bych být naštvaná na toho zrádce, co bez mrknutí oka křivě žaluje na vlastní dceru a obelhává i okrádá vlastní ženu. Ale místo toho se mi vlastně ulevilo. Ten cizí pán „tohle-si-nedám-hlídám-si-linii“, co poslední dobou s námi bydlí, je pořád ten můj starý Pepa. Nedokonalý, se slabou vůlí a s madly v pase, ale zato milující a milovaný. Jen by mi nemusel připomínat ten povolený zadek...

Autor: Blog Ona | středa 13.4.2011 13:00 | karma článku: 0 | přečteno: 22x
  • Další články autora

Blog Ona

Smolná Bílá sobota

Jasně, že s úklidem se nemá nic přehánět a že rodinná pohoda je víc, než vyleštěná podlaha. Ale na druhou stranu k pohodě patří i uklizený byt. Bohužel touhle optikou vidím u nás doma svět jenom já. "Moje pohoda je pivo a dobrej fotbal," odpálkoval mě můj milovaný už záhy po svatbě. Pro něj i pro děti je zkrátka slovo úklid od pohody přesně na opačném konci emočního spektra.

20.4.2014 v 1:00 | Karma: 5,46 | Přečteno: 140x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Víkend jako vyšitý

Každý pátek se těším na víkend jak malá, s utkvělou myšlenou, že si odpočinu a užiju si dětí. Ano, je to nesmysl. Asi stejný, jako když Mácha loudil ze zborcené harfy tón. Každý ví, že s dětmi odpočívat nejde, takže se v pondělí pokaždé připloužím do práce ztahaná, jak kdybych dva dny skládala putny s uhlím.

15.10.2013 v 15:51 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Náš Pepík patlá

"Pepík patlá," zmínila jsem se před babičkou našeho benjamínka. "Tak ať si jde umýt ruce, už bude oběd," zavelela moje matka, která stejně jako já ještě před pár dny netušla, že sloveso "patlá" je odborný výraz pro šišlání Pepíkova typu.

25.9.2013 v 11:50 | Karma: 3,32 | Přečteno: 67x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Jak jsem pekla větrníčky navzdory nepřejícím hvězdám

Pepa slavil narozeniny, a tak jsem mu upekla jeho oblíbené větrníky. Nadýchané, s jemným krémem, úžasné tak, že se celé příbuzenstvo jen rozplývalo. "Odpalované těsto, to já nikdy nedělala, je to moc složité," prohlásily obdivně švagrová v dvojhlasu s tchyní a já se dmula pýchou. "Ale kdepak, není nic snazšího," rozdávala jsem zářivé úsměvy.

3.5.2013 v 11:24 | Karma: 4,42 | Přečteno: 116x | Diskuse| Ona

Blog Ona

Patálie se psím tentononc aneb pytlík na h...o

Jako pejskařka jsem nekompromisní. Nikdy nevycházím se psem z domu, aniž bych si předtím strčila do kapsy nebo kabelky pytlík na psí hovínka. Po našem boxerovi sbírám bobky i z okrasného trávníku nebo louky a k čistotnosti vedu také ostatní majitele psů v okolí. Tuhle jsem třeba viděla paní, co nechala svého naondulovaného pudlíka vykálet přímo před vchodem na dětské hřiště a chystala se pokračovat v procházce.

1.3.2012 v 14:49 | Karma: 0 | Přečteno: 51x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Začíná mírová konference o Ukrajině, Harrisová oznámila další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  14:52

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Prezident Pellegrini nastoupil do úřadu. Složil slib před národem

15. června 2024,  aktualizováno  14:44

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se ujal úřadu.Krátce po...

Lidé si v Lidicích pietní vzpomínkou připomněli 82. výročí vyhlazení obce

15. června 2024  11:55,  aktualizováno  14:30

Lidé si v sobotu v Lidicích pietní vzpomínkou připomněli 82. výročí vyhlazení obce nacisty. Program...

Budeme se snažit být vidět, řekl Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30

Piráti budou muset dojednat a představit změny, které povedou ke změnám struktury ve vedení...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 68x
Jmenuji se Ona, jsem obyčejná ženská a stejně jako vy řeším, co uvařit k večeři, jak vychovávat své děti, jak vyjít s manželem i tchyní a co si koupit na sebe, aby mi to slušelo.

Seznam rubrik