Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Doba ohluchlá

Taky vám život přijde čím dál tím hlasitější? Umlčujeme pochybnosti o sobě samých, planeta volá o pomoc, ozývají se stárnoucí klouby a celé davy si na telefonu zamilovaly funkci hlasitého odposlechu. Z toho aby jeden ohluchl.

Dle mého by se na používání hlasitého odposlechu měla vztahovat nějaká státní regulace. Nevím, jak vy, ale já mám vždycky po nechtěném vyslechnutí všech těch útržků cizích rozhovorů večer v hlavě takový galimatyáš, že se ráno budím s živou vzpomínkou na sen o sedmihlavých trpaslících mlátících úřednice na finančáku pruhovanou ponožkou a ztraceným penálem. Prosím vás, může mi někdo vysvětlit, proč se to děje? Proč lidi používají mobil jako vysílačku? Nevymyslel náhodou někdo tu věc tak, aby byl jeden konec u ucha a druhý u pusy? To si jeden v ruchu velkoměsta nechá druhého mluvit do nosu a protože neslyší, vymačká hlasitost hovoru do maxima a požádá hlasivky na druhé straně o vyšší výkon. Jenže pokud i druhá strana používá mobil blbě, dostávají se ti dva nebožáci do začarovaného kruhu, kdy na sebe řvou jak na fotbale a stejně se nic nedozví. To je jak volat na sebe meziměsto z okna. Tak mám dojem, že lidstvo ve svém neustálém raketovém pokroku trochu klopýtlo. Ze slibného přímého letu k výšinám Apolla 11 přecházíme na trajektorii nešťastného Challengeru.

Asi jsem zaujatá, ale hlasitému odposlechu nefandím ani doma. Voláte rodině kvůli banalitě, která se v mžiku přetaví v konflikt vyžadující přípravu vojenské strategie. Než jste vyzváni k popisu situace, sejde se na druhé straně celá poradní garnitura. Tchán doběhne z dílny, tchyně rozdělá oříšky, babička si zmateně přeleští brýle. Než spustíte, zauvažujete, jestli už to rovnou neprohnat přes kameru a nepřizvat elektronickou tužku. Konečně líčíte problém, jenže vám do toho každou chvíli skočí přidušený výkřik některého z členů konference a než se dostanete k jádru pudla zapomenutých bačkůrek, vyroste dítěti noha o dvě čísla. Při hovorech s vlastními rodiči si zase kolikrát připadám jako v soutěži pořadu Takešiho hrad, kde se dobrovolní mučedníci snaží přeběhnout vodu po kamenech, z nichž některé při došlapu zákeřně uhnou. „Čau mami, co děláš?“ zahajuji konverzaci. „Dobrý, jsem v kuchyni,“ odpovídá kamuflovaně ona. Teprve když dokončuji obsáhlou stížnost na tátu kvůli jeho nevhodnému přístupu k mému muži ve věci dostavby našeho domu a dožaduji se politování, ozve se zdáli táta: „Já jsem tu taky.“ Zásah, potopená. Alespoň jsem tentokrát nemluvila s rukávem uvězněným pod madlem nákupního košíku. To nastává, když si mamka propojí mobil s chytrými hodinkami a pak se snaží hovor vyřídit i přesto, že je kvůli lomozu mezi regály a zapomenutým brýlím přechodně hluchoslepá.

A tou úplně největší výzvou je snaha o telefonické propojení prarodičů s našimi dětmi. Do toho já se dneska zatáhnout nenechám, říkám si v bezpečí zóny před plotnou a posvátně pomalu krájím pórek. Jenže děti se v mžiku vzdávají veškeré odpovědnosti a muž trapnost situace, kdy jeho máma klade otázky a sama si na ně odpovídá, vůbec nevnímá. Telefon trpící samomluvou, hybernující manžel a děti houpající se na lustru mě dřív nebo později znovu donutí stát se moderátorkou bez mikrofonu, zato s kudlou.

Dalším úskalím hlasitého odposlechu je fakt, že s volnýma rukama člověka často přepadnou i volné mravy a on si pak během hovoru klidně odskočí třeba na záchod. Nemám to ráda. Nechci u toho nikomu dělat společnost. Ale abych si jenom nestěžovala. I já mám kolikrát doslova máslo na hlavě. Se zaměstnáním vyžadujícím nárazové nasazení bez ohledu na dny nebo hodiny jsem často nucena kloubit roli produkční a hospodyňky. Ty nejdůležitější hovory přichází v momentě, kdy mám ruce ponořené do mísy s drobenkou. A jak se to najednou hodí! Hovor přijímám špičkou nosu a stejným způsobem zapínám hlasitý odposlech. A nechci ani pomyslet, kam si za doprovodu zvuků hněteného těsta volající představuje, že se se mnou proti své vůli dostal.

Tak já budu tedy tolerantnější. Ale vy buďte, prosím, taky. A na to meziměsto si přeci jen vraťte mobil na staré, dobré ucho!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Šárka Razýmová | středa 20.9.2023 11:26 | karma článku: 30,62 | přečteno: 3245x
  • Další články autora

Šárka Razýmová

Komikem proti své vůli

Exhibujete rádi? Já ani ne. A přesto se v životě podezřele často ocitám na jevišti v záři reflektorů a stávám se proti své vůli oblíbeným komikem. Nic totiž nepotěší víc než cizí neštěstí.

6.5.2024 v 12:00 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Život na gumě

Taky máte za sebou dětství plné rodinných cyklovýletů strávených v závěsu na gumicuku za vašimi rodiči? Kdybych tenkrát tušila, co je to karma, možná bych svému funícímu otci do kopce tak nepřibržďovala.

7.2.2024 v 11:40 | Karma: 16,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Moc máma

Nedávno mi šéfová vyčetla, že jsem “moc máma“. Ten obrat mě zaskočil. Ale protože jsem pracovnice svědomitá a sebereflexe mi není cizí, postavila jsem se tomu čelem a hluboce se nad sebou zamyslela.

19.12.2023 v 10:32 | Karma: 37,24 | Přečteno: 5565x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Ňaderná zbraň

Jsou lékařské obory, kde jsou si pacient a lékař prakticky rovni. Třeba psychiatrie, kde oba ví, že mají pravdu. Mnohem víc je ale těch, v nichž se pacient chytá do poněkud nekomfortních diskriminačních pastí.

21.3.2023 v 12:41 | Karma: 40,11 | Přečteno: 10825x | Diskuse| Ostatní

Šárka Razýmová

Báječní hostitelé a ti druzí

Jsou tu Vánoce. Za okny se rozsvěcují stromečky, ve školkách a školách se sborově chystají do Betléma, ulice září tisíci světýlek a z obrazovek útočí Popelka na dvanáct způsobů.

23.12.2022 v 11:07 | Karma: 21,81 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

20. května 2024  19:32

Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční...

Vadná krev zabila v Británii tisíce lidí, vlády to chtěly utajit, tvrdí vyšetřování

20. května 2024  18:40,  aktualizováno  19:08

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30...

Jsme na dostřel ANO, řekl Vondra. Chce porazit „Putinovy užitečné idioty“

20. května 2024  11:36,  aktualizováno 

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra řekl, že koalice SPOLU je „na dostřel“ hnutí ANO....

  • Počet článků 127
  • Celková karma 9,94
  • Průměrná čtenost 3509x
Srdcem horalka, tělem lyžařka, duší jogínka. Po životní etapě akrobatických karambolů mezi boulemi zakončené slušivým oceněním Kamikadze roku nyní usiluji o titul Matka století.