Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obejmi manželku, nasaď si roušku a jdi do... Malagy.

Kdybych vzal za své poselství, která nám sdělili naši přední politici, na které veřejnost nejvíce upíná svou vystrašenou pozornost, nevěděl bych si rady ani v případě, že bych byl voličem ANO a současného prezidenta.

Vezmeme to po řadě. Jako první v řadě přišlo poselství od našeho údajně největšího zachránce - nyní bývalého ministra zdravotnictví plk. Romana Prymuly. To, že avizovaná řeč k národu se posunula o dvacet čtyři hodin, zatímco křivky korona nákazy se svým tvarem podobaly vzletu mezikontinentální rakety, nevěstilo nic dobrého. A taky že ne. Večerně osvětlená aula ministerstva zdravotnictví připomínala obřadní síň nebo interiér kostela postaveného v neogotickém  slohu někdy koncem devatenáctého století. Prázdný prostor zaplňovali nehnutě stojící vysocí muži v maskách jako nějaká palácová garda. Těžko říci ,z čeho šel větší strach , zda z pobočníků v pozadí, jejichž ponuré mlčení hasilo sebemenší jiskřičku naděje, anebo ministr připomínající hlasem i zjevem Fantomase. Pak uplynul krátký čas a těsně poté, kdy přišlo slibované přitvrzení, nastal černý pátek. Ale ne ten komerční zvaný black friday. Fotky ministra zdravotnictví vycházejícího z hospody, která měla být dle nového nařízení uzavřená, obletěly doslova celý svět. V té době Česká republika na tom byla opravdu velmi špatně. Stali jsme se mistry světa, ale nikoliv v ledním hokeji. Tak dokonce i ty Prymulo? Tohle by přece Fantomas  /či řezník, chcete-li/ nikdy neudělal.

Jako další v pořadí přišel náš protokolárně třetí nejvyšší ústavní činitel předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Řeknu vám, že kdybych potřeboval nějakou naléhavou právní pomoc, nejraději bych se obrátil na pana Radka Vondráčka. Nepochybně byl a určitě i nyní je výborný advokát. Bývalý ministr Prymula se rozhodně nemá čeho bát, neboť, jak pan advokát Vondráček zřejmě pravdivě veřejnosti ve svém televizním vstupu sdělil, se Roman Prymula ničeho nedopustil. Asi ne. Hospoda Rio's byla opravdu pro veřejnost formálně zavřená. To, že majitel restaurace připustil přítomnost několika osob v provozním prostoru, nemusí ještě nic znamenat. Měly vůbec přítomné osoby status hostů? Kde je psáno, že zavřená hospoda znamená liduprázdná hospoda, ha? A pokud jde o roušku, tak šlo jen o pár vteřin. V okruhu dvou a více metrů nikde nikdo a po vstupu do služebního auta už bylo zase vše v pořádku. Pro každého advokáta je hračka svého klienta levou zadní vysekat. Jako advokát je pan Vondráček jednička, jako ústavní činitel, který právě sděluje národu své neformální poselství, však nikoliv. Až možná za rok dojde na v pořadí třetí pověření jmenovat vládu, očekávám od pana Vondráčka kvalitní právní pomoc pro svého stranického šéfa.

S poselstvím přišel k našemu státnímu svátku i Andrej Babiš. Podle jeho očí upřeně zabodnutých do jednoho místa jsem dopředu věděl, že tentokrát budu tomuto projevu rozumět. Opět spousta děkovaček jako při předávání Oscara. Docela bych uvítal nějaký přeskok do slovenského jazyka a zpět, které by mne osvobodilo od nejistoty, zda-li je poselství vskutku autentické, anebo dobře namíchaný mediální mix od šéfkuchaře Prchala. Ale jo. Pořád lepší, než lišácky se usmívající Radek Vondráček či Fantomas, ze kterého se na chvíli stal voják Švejk. Jediné, co mi z poselství pana premiéra utkvělo v hlavě, bylo jeho doporučení, abych zůstal doma a raději objal svou manželku. Ve své podstatě bylo toto doporučení depresivnější, než pochmurný večerní apel k národu plk. Primuly. V podmínkách zákazu nočního vycházení obejmutí s partnerem, se kterým sdílím ponorkový prostor ohraničený čtyřmi stěnami, nejvíce evokuje poslední rozloučení před blížícím se koncem. Deprese vrcholí. Ještě ne. Na řadu přichází projev pana prezidenta, ve kterém, kromě obecně formulovaných pravd, mi připomenul, abych pod hrozbou uložení  pořádkové pokuty neopomněl nosit roušku. "Tak na shledanou v lepších časech", skončil v hodně mollovém tónu prezidentův projev.

 Poslední mlčenlivé poselství pak přišlo od druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka. Nezůstal doma, jak nám vláda doporučovala. Odletěl do Španělska. Alespoň v odletové hale měl na obličeji roušku. Pevně věřím, že dříve než odletěl, objal se se svou partnerkou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vilém Ravek | sobota 31.10.2020 17:19 | karma článku: 23,30 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2158x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 13,85 | Přečteno: 295x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 14,14 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 254x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2778x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Ukrajinská artilerie končí hladovku. Munice dorazila, přiznávají Rusové

21. května 2024

Premium Uprostřed samých špatných zpráv z fronty jedna trochu lepší: ukrajinská armáda podle všeho dostala...

Krásná kněžna Zaháňská ovlivňovala politiku Evropy. Skrze pletky, ví Vševěd

21. května 2024

Premium Ze školy o ní obvykle víme jen to, že pronesla větu „Šťastná to žena!“ a že šlo o majitelku...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

  • Počet článků 287
  • Celková karma 24,61
  • Průměrná čtenost 1555x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik