Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdybych já byl Dominik Feri a měl jeho slávu.

Kdybych byl v sedmdesátých letech minulého století Dominik Feri, asi bych se s pravděpodobností rovnající se jistotě slavným a vlivným nestal. Byla jiná doba.

Když mi bylo jen o něco málo méně než má donedávna nejmladší poslanec Poslanecké sněmovny Dominik Feri, běžel v rádiu hit Petra Spáleného Kdybych já byl kovářem a měl jeho sílu. Kdybych ve stejné době byl Dominik Feri, s pravděpodobností rovnající se jistotě bych se slavným ani vlivným nestal. Jediným, čím bych ho napodobil, by byl průšvih, ovšem zdaleka ne tak kolosální, jak se to povedlo jemu. O věcech, které narušovaly mediálně prezentovaný obraz úspěšného budování rozvinuté socialistické společnosti, se tenkrát nepsalo a když už, tak jen krátce v černé kronice.

Možnosti sebeprezentace byly naprosto minimální. Jediným dostupným přístrojem na rozmnožování tiskovin by měl tehdejší Dominik Feri k dispozici pouze cyklostyl. Připomínal plechový buben, do kterého se vkládala speciální blána. Ta se skládala ze tří listů. Dole byl tvrdý papír, uprostřed kopírák a nahoře blána z jedné strany opatřená vrstvou tiskařské barvy. Své blogy a tweety by musel tehdejší Feri rozmnožovat tak, že písmenky mechanického psacího stroje defloroval, či jinak řečeno, prorážel blánu, díky čemuž se barva vmáčkla na křídový papír vespodu. Problém však spočíval v tom, že tiskařské blány, na rozdíl od panenských blan, byly tehdejším režimem přísně evidované stejně jako účetní doklady. Na druhou stranu kdo chtěl, dokázal pod rukou sehnat i zdánlivě nesehnatelné. Věřím, že obdařen schopnostmi extrovertního Dominika bych nějaký vydatný pramen tiskařských blan našel. Ostatní už by byla hračka. Křídový papír bych vložil do plechového válce cyklostylu, do zásobníčku nalil denaturovaný líh nutný ke zvlhčování blány, aby se mohl tisk přenášet na kancelářský papír. Pak už jen stačilo otáčet klikou. Více než padesát kopií však blána nezvládla. Kdybych chtěl oslovit svým tweetem o obsahu jedné strojopisné strany dejme tomu deset tisíc příznivců, musel bych na psacím stroji opakovaně stejným textem deflorovat dvě stovky tiskařských blan a od rána do večera točit válcem cyklostylu až do naprostého vyčerpání.

Tweetování a blogování v sedmdesátých létech minulého století, když pominu všudypřítomnou bdělost příslušných orgánů, musela být rachota ne nepodobná práci onoho kováře, o kterém zpíval Petr Spálený. Jako vysoce inteligentní mladý muž bych samozřejmě pochopil, že tudy cesta k úspěšnému mladému politikovi, kterého všichni doslova žerou, nevede. Ať si však vzpomínám, jak vzpomínám, na žádného mladého a oblíbeného politika si z období normalizace vzpomenout nedokáži. Ani v čele tehdejšího ÚV SSM se nikdy žádný mladík nevyskytoval. Všichni tito „mládežníci“ spadali do věkové kategorie 35+, která by teď už měla právo se registrovat k očkování proti covidu. I kdybych se však díky všem svým komunikačním schopnostem nějakým zázrakem dokázal prodrat na nějaký vyšší politický post, tehdejší mládež bych neuhranul. A kdyby, i když nevím jak, bych ji uhranul, tak téměř ve stejném okamžiku bych v politice skončil. Nejspíše na vlastní žádost a ze zdravotních důvodů. V sedmdesátých letech se stát miláčkem davů a zároveň být politikem a ještě k tomu v téměř juniorském věku prostě nešlo i kdybych byl Dominik Feri.

Nastal okamžik, kdy už nemá cenu chodit kolem jedné choulostivé záležitosti jako kocour kolem horké kaše. Kdybych byl Dominik Feri, měl bych kromě inteligence, charisma a umění komunikace ještě jeden trumf k dobru - exotický zjev. Ten by mi mohl velmi pomoci zejména ve filmu. I v tom českém se občas kmitl nějaký cizinec s odlišnou barvou pleti. Takových s patřičnou hereckou průpravou bylo méně než šafránu. Třeba by se mi podařilo dostat roli studenta medicíny s nadprůměrným sexuálním apetitem Numira Cassa Thombeho zvaného Mireček ve filmu Jak básníci přicházejí o iluze. To by však bylo asi maximum. Na milion sledujících na tehdejším pomyslném Instagramu by tyto epizodní výstupy rozhodně nestačily. V normalizačním Česku být slavný a přitom být zároveň i obdivovaný šlo jediným možným způsobem - hrát jednu z kladných roli v seriálu Nemocnice na kraji města anebo se stát členem reprezentačního týmu v ledním hokeji a následně vyhrát mistrovství světa. Nechci Dominika Feriho podceňovat, ale sítem konkurzu na syna primáře Sovy by neprošel a ani pravidelné posilování ruky točením kliky od válce  cyklostylu by z něho olympijského vítěze Bugára v hodu diskem neudělalo.

Přesto bych byl celkem rád, kdybych byl tenkrát Dominik Feri, i když neexistoval Instagram a kdy zhotovit deset tisíc kopií článku popisujícího, co jsem si uvařil na večeři, byl nadlidský výkon. Teď bych však rozhodně v jeho kůži být nechtěl.

Autor: Vilém Ravek | neděle 30.5.2021 19:38 | karma článku: 20,48 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Vzpomínky na léto 1995.

Prý, kdo si pamatuje na devadesátky, tak ten je neprožil. Jsou však výjimky. Například vzpomínky na dva horké letní červencové týdny v roce 1995.

8.1.2024 v 19:22 | Karma: 21,28 | Přečteno: 551x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Navigaci, archiv a bankovnictví k tomu – to vše mám ve svém telefonu

Smartfóni tak jako ženy, pinem bejvaj uzamčený. Pokud smartfón klíč svůj nedá, budu volat běda, běda.

11.12.2023 v 14:33 | Karma: 17,79 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Ve StarDance se ještě nedotancovalo, ale koblihy se už dopekly

Jelikož už delší dobu prudce stoupá obliba kuchařů a cukrářů, bylo jen otázkou času, kdy se objeví na parketu StarDance nějaký obzvláště oblíbený kuchař či cukrář.

3.12.2023 v 18:19 | Karma: 22,03 | Přečteno: 620x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Chlapečku, nejdřív přežij Satanáše, pak si užij Mikuláše.

Už se zase blíží Mikuláš, milé děti a hlavně rodiče. Čertů vylézajících kdesi ze skalních dutin a starých opuštěných sklepů bude přebytek, ale dětských psychologů nedostatek. Ještě si to rozmyslete.

24.11.2023 v 17:49 | Karma: 16,54 | Přečteno: 234x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Efekt šeptající galerie

Vzdálenost mezi srncem a srnou je zpočátku velká. Pak srna zvolní svůj spěch a srnec se začne přibližovat. Nakonec se srna zastaví a dovolí srnci spojení / náhodně odposlechnuto na mysliveckém bále /.

5.11.2023 v 18:07 | Karma: 13,90 | Přečteno: 266x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,67
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik