Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy žába v hrnci pozná, že se brzy začne vařit voda?

S pitnou vodou, která je dražší než pivo, s agentem 007 v sukních i s tažením proti konzumaci masa, když už jsou kuřáci na hlavu poražení, jsem smířený. Jak však poznám, že se v hrnci už začne brzy vařit voda?

Připadám si jako ta žába v hrnci postupně ohřívané vody. To, co se mi před lety zdálo nesnesitelně horké, tak přesně v tom samém si dnes lebedím jako v termálním bazénu. Jenže jak pak poznám až bude voda doopravdy vřít?

V době před „globálním oteplování“ se mi zdála představa, že se obyčejná voda bude prodávat v obchodech , naprosto neskutečná. Proboha, proč bych si kupoval drahou balenou vodu, když tu stejnou si mohu pustit z kohoutku? Také ji už kupuji. Antoníne, topiči elektrárenský, pod kotel s nebohou žábou přilož! V restauraci nabízejí skoro jako svátost obyčejnou vodu v malých skleněných lahvičkách za cenu poctivého půllitru dvanáctky. Jenže „žáby“ ty dva hlty čiré vody doopravdy kupují a ještě převalují na jazyku jako archivní víno. Taky jsem si zvykl. Sám si sice dám zastaralého Radegasta, ale ženě bez reptání objednám necelé tři deci čiré vody, když si to tak přeje. Ale o práh bolesti jsem ještě nepřišel. Až mi přišroubují na vodovodní kohoutek stejné počitadlo, jaké mají benzínové pumpy, s hrnce vyskočím a možná pak začnu i jančit.

James Bond – agend 007 mě v době, kdy světu vládl bílý muž s bojovně vysunutou bradou, občas i štval. Táboru míru a socialismu jsem nefandil, ale až tak velcí blbci jsme my za železnou oponou přece jen nebyli. Taky mohl občas od našince jednu slíznout. Nic by se nestalo. Některé ženské zase mohlo štvát, že neprůstřelný agent střídal Bond girls jako ponožky. Když mu od určité doby začala poroučet žena v letech, která rozhodně nebyla zástupkyní lascivně se kroutící prsatice, bral jsem to. Požadavek, aby si agenta zahrál i herec s jinou barvou pleti, mi v případě multietnického Londýna rozhodně připadal únosnější než dvě deci jemně perlivé vody za třicet pět korun. Bohužel černý alfasamec působí jako ještě větši macho, než bílý alfasamec. Takže dobře, ať je černej, ale ať je gay. Tím by ovšem vypadly ze hry lukrativní role Bond girls a herečky by zase neměly co žrát. Místo nich by nastoupili Bond boys a i komerčně by to mohlo být fiasko. Bude-li tedy nakonec agentem 007 bisexuální agentka, pořád necítím nutkavou potřebu vyskočit z hrnce. Ale mám takové podivné šimrání mezi lopatkami, že chvíle zoufalého výskoku se blíží. On ten James prý ve filmu zůstane, ale bez práva zabíjet. Předpokládám, že i bez práva souložit. Ještě bych snesl, že od nové agentky dostane potupný nářez malíkovou hranou. Hlavně ale ať ve filmu nečůrá holčičím způsobem. To by už i u adaptované žáby bylo na spáleninu přinejmenším prvního stupně.

Narodil jsem se do světa, kdy se už těhotné ženě neříkalo, že je v naději, ale že je v tom. Pokud tedy jde o problematiku populační exploze, dlouho mě nikdo nemusel aktivisticky převychovávat. Nebezpečí populační exploze mě natolik děsilo, že každá horká voda se mi zdála studená. Jenže od určité doby  občas pociťuji zmatek. Přelidnění je strašlivé, ale strašlivé je i vymírání. My tu v Evropě, a v Česku zvláště ,ubýváme. Když nechceme uprchlíky, musíme se postarat o naše potomstvo sami. To mi ještě dává logiku. Co má hlava však už nepobere je, že plození dětí je neekologické. Když mi byla poprvé nastolena grantovými vědci odhalená pravda, že každým dalším narozením děcka znečišťujeme životní prostředí, už už jsem se odrážel k výskoku. Nic ale není tak horké, pokud voda nebublá. Já už té ekologické Grétě skoro i věřím. Narození dítěte v konzumně rozežraném západě je ve skutečnosti hřebíček do rakve. Jen si spočítejte těch plastových flašek, co za svůj život vyprázdní a vyhodí, kolik leteckého benzínu propálí, kolik masa z hovězího dobytka bzdícího miliony krychlových metrů  metanu ničícího ozónovou vrstvu zkonzumuje a splašků končících v řekách a mořích vyprodukuje. Nejen Gréta, ale i princ Harry a vévodkyně Meghan to říkali, když vysvětlovali, proč nechtějí naši planetu zamořit více než dvěma potomky. Pokud však nastane situace, kdy rodičky místo porodného budou dostávat od finančáků uhlíkovou daň, se buď zblázním nebo vyskočím nejen z hrnce, ale i z okna.

Zatím však v pohodě, žádný strach. Jsem vcelku uhlíkově neutrální

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 1.8.2019 13:33 | karma článku: 32,59 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Vilém Ravek

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři!

Už od dob první republiky se traduje, že každou letní sezónu sežere žralok českou učitelku. Od letoška to prý bude ještě větší adrenalin. Paní učitelky, nejezděte k Jaderskému moři. Ještě si to dobře rozmyslete.

21.5.2024 v 21:12 | Karma: 32,06 | Přečteno: 5636x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,47 | Přečteno: 2258x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 14,51 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 14,18 | Přečteno: 240x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 259x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Čína ukončila cvičení v okolí Tchaj-wanu, trénovala útok s bombardéry

25. května 2024  7:14

Čína ukončila dvoudenní vojenské cvičení kolem Tchaj-wanu. Simulovala útoky s bombardéry a cvičila...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 25,41
  • Průměrná čtenost 1570x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik