Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaké jsou příčiny zářijového přemnožení slova „smetana“ na českých sociálních sítích.

Občas se některé slovo přemnoží. Třeba letos v září se přemnožilo slovo "smetana" , i když Smetanova Litomyšl už byla a smetana na vaření či šlehání také výrazně nezdražila. Přesto se pořád mluví o smetaně. Proč?

Na Fb / nyní přejmenovaného na Metu / jsem našel aplikaci, která na časové ose zobrazuje pořadí českých slov nejčastěji používaných ve veřejném prostoru. To mne zaujalo. Při vyhledávání jsem vyloučil všechny spojky, zájmena, předložky, pomocná slovesa a takzvanou slovní vatu, jako „vole“, „prostě“, „v podstatě“, „víš co“, nadčasové evergreeny „pan“ „paní“, „láska“ , „žena“, „dítě“ a zaměřil se na slova, která se v určitém časovém období invazivním způsobem přemnožila, tak jako v rostlinné říši třeba bolševník nebo momentálně křídlatka japonská anebo v živočišné říši norek americký či děsivý plzák španělský – postrach všech drobných zahrádkářů.

Kdo nezná naše specifické české podmínky, nemá vůbec šanci zjistit, proč právě tohle slovo nebo slovní spojení se rozlétlo po celé naší kotlince jako asijská sršeň. Například od přelomu padesátých až šedesátých let, kdy v rádiu kraloval hit „Kam letí ten čáp“, se slovo „čáp“ a jeho odvozeniny pohybovalo hluboko v hloubi peletonu nejčastěji používaných českých slov. Pak po mnoha letech najednou došlo k jeho přemnožení ve slovním spojení „čapí hnízdo.“ V devadesátých letech zase v hlubokém míru, kdy od konce první světové války uběhlo více než sedmdesát let, se stal slovní hit z roku 1914 „sarajevský atentát“  překvapivým skokanem roku 1997, který se v žebříčku top ten  umístil v první pětce nejvíce invazivních slov. V politologii jsem celkem kovaný, takže po příčinách těchto slovních kalamit jsem nemusel nijak složitě pátrat. Jen pro neznalého cizince muselo být záhadou cože ti Češi pořád měli s tím chilským pérem / kdo by rozlišoval od sebe pero a péro /. Faktem je, že na delší dobu se u nás přemnožilo chilské pero jako kůrovec na Šumavě.

Poněkud více jsem se zapotil při vysvětlování náhlého vzestupu  červených trenek, které přechodně vytlačily do té doby užívanější slovo slipy. Dlouho jsem šel po falešné stopě a studoval dobové módní časopisy, ale nikam se nedostal a opravdu už nevěděl, jak z toho ven, až mi najednou naskočilo Ztohoven a byl jsem rázem doma.

Přiznám se, že ne vždy jsem příčinu invazivního výskytu určitého slova odhalil. Vždy však šlo o průlet komety, po níž za pár hodin nezůstal na nebi ani ohon. Většinou se jednalo o nějakou fackovačku při Výměně manželek nebo spálené svatební koláče v Peče celá země či kopačky v reality show Love island Česko a Slovensko. Pokud však kalamita trvala alespoň jeden měsíc, blížila se úspěšnost mé detektivní práce úrovni mord party z pražského prvního oddělení.

Letošní září mi však dalo docela dost zabrat. Vyhledávací aplikace mi od počátku tohoto měsíce najednou začala signalizovat zvýšenou frekvenci slova „smetana“. Nejprve jsem tomu nevěnoval velkou pozornost. Mohlo jít jen o nějakou banální záležitost, například že nějaký obchodní řetězec bezdůvodně prodával dvanácti procentní smetanu na vaření za cenu třiatřiceti procentní smetany na šlehání, načež se na diskuzních fórech vzedmula blesková tsunami rozhořčených reakcí. Jenže jak šly dny, tak četnost „smetany“ prudce narůstala a začala se drát do první desítky nejvíce užívaných slov.

Nejprve jsem začal lovit v oblasti, kde jsem nejvíce doma a to je politika. První mě napadl Agrofert. Za vším hledej Babiše, to dá rozum. Třeba Agrofert usiluje o dotace na novou výrobní linku produkující smetanu s desetiprocentním  přídavkem rostlinného řepkového oleje. Dále se mohlo jednat o prudké zdražení mléčných výrobků a smetany zvláště. Ke zvýšení cen ale nedošlo, jak jsem zjistil. Možná probíhá v Litomyšli hudební festival věnovaný hudbě Bedřicha Smetany. Ten však už proběhl. Pak jsem si vzpomněl, že v televizi se rozběhla soutěž MasterChef Česko. Asi tam muselo dojít k nějakému skandálu, kdy jeden ze soutěžících totálně zmastil svíčkovou na smetaně. Opět vedle.

 Nezbývalo mi, než se přeměnit z Holmese na lehce natvrdlého dr. Watsona a požádat svou ženu o pomoc.

„Napadá mě, milý Watsone, prima řešení tvého případu.“

„Stačí mi řešení. Každé správné řešení je ve své podstatě prima“, poučil jsem ji.

„Dám ti ,doktore Watsone, ještě jednu nápovědu. Notre- Dame v Paříži.“

„A jakou to má spojitost se smetanou na vaření?“

„Přihořívá, Watsone. Doslova hoří, jako ta katedrála. Více ti už neřeknu. Zkus být také geniální.“

Nenapadlo mě nic chytřejšího, než si ve vyhledávači zadat obrázky s hořící katedrálou Notre Dame v Paříži. Pak mě při pohledu na jeden z vyhledaných fotek všechno docvaklo. Nejslavnější smetanou je momentálně, alespoň co se září týče, Emma Smetana – hlavní představitelka prý dosud nejhoršího televizního seriálu Eliška a Damián televize Prima  a dívka se smutnou tváří na selfíčku s pozadím hořící katedrály Notre Dame, které svého času obletělo svět stejně jako předtím slavný virál  s chilským perem.

Jak jednoduché, Watsone.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Ravek | sobota 23.9.2023 23:20 | karma článku: 24,49 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 12,63 | Přečteno: 265x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 13,82 | Přečteno: 220x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 248x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 580x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 286
  • Celková karma 23,03
  • Průměrná čtenost 1530x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik