Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český western z časů, kdy holky s vojáky netančily.

Když jsme ještě byli ve Varšavské smlouvě a vojna byla povinná, holky z malých posádkových městeček s vojáky zásadně netančily. Hlavně ne s bigoši /motostřelci/.

Po hromadné rvačce mezi bigoši a rakeťáky, která se odehrála před týdnem na plese dělostřelců, měl celý pluk zaracha. Pro absíky však zákaz vycházek neplatil. Desátník mohl odejít vstříc ospalému maloměstu kdykoliv se mu zamanulo a ani si nemusel brát vycházkovou knížku. Brzy však začal litovat, že vůbec překročil bránu kasáren. Vyrazit si jen tak sám do nepřátelsky naladěného posádkového městečka byl od něho opravdu koňský nápad. V tesilové uniformě se cítil jak prašivý pes po kterém každý hodí šutrem. Zlaté kolejničky označující jeho vysokoškolské vzdělání na tom měnily jen málo. Vojcl jako vojcl. Po třech měsících vojny v Boru u Tachova zezelená mozek každému.

Jenže jinou alternativu než hospodu příhraniční městys nenabízel. V zoufalé snaze alespoň nějak zabít čas desátníka napadlo, že by mohl navštívit místní knihovnu. Svého splínu se sice nezbaví, ale bude alespoň v teple. Jakmile vstoupil do knihovny umístěné v přízemí bývalého zámečku, ihned podle reakce mladé knihovnice pochopil, že je nejspíše prvním vojákem, který sem v posledních pěti letech zavítal.

„O co jde?“ zeptala se. Až teď mu došlo, že mluví se zdejší diskotékovou královnou. Bez křiklavého makeupu se mu zdála ještě mnohem hezčí, což jí ovšem bylo očividně jedno. Nepříliš přátelským hlasem mu začala vysvětlovat, že každopádně musí mít čtenářský průkaz. Bez něj mu nic nepůjčí, dokonce ani časopis. Očima ho tlačila ven do nevlídného prosincového šera. Kam by šel? Času i peněz na členský poplatek měl dost. Neochotně mu vyplnila členskou kartičku a přitom po něm občas střihla chladným a zároveň trochu výsměšným pohledem. Měla tmavě modré oči rámované záclonkami dlouhých, černých řas. Od září ještě neměl opušťák a celou tu dobu žil v nedobrovolném celibátu. Její dívčí půvab na něho působil až destruktivně a to i přesto, že měla vysoký hlas, který se k ní vůbec nehodil. Byla bezchybně krásná jen když mlčela. Jakmile promluvila, rázem se změnila v hloupou blondýnu. Tohle zjištění mu paradoxně vneslo klid do duše. Vybral si pár časopisů a stáhl se do nejzazšího koutu čítárny provázen jejím pohledem ve stylu hmyz, zmiz.

Kromě nich nikdo další v čítárně nebyl. Ticho přerušoval jen posun minutové ručičky elektrických hodin visících na zdi. Takové podobné viděl v kovbojce V pravé poledne. Desátník mohl být zhruba tak vysoký jako Gary Cooper jen o dost hubenější. Uniforma na něm plandala jak na koštěti, což ho významně posunovalo od Garyho Coopera k tragikomickému Jindřichu Plachtovi. Rovněž se neblížilo poledne, ale pět odpoledne a čas se neskutečně nudně vlekl. Klid však netrval dlouho. Do knihovny vpadl frajer v černé lesklé bundičce se zlatě se lesknoucím anglickým nápisem na zádech. Každé jeho sebevědomím nabité gesto napovídalo, že se zhlédl v agentu Doyleovi z Profesionálů. Na rozdíl od Doylea však byl dost pod párou. Desátníka napadlo, že se nejspíše předtím, než vrazil do knihovny, napil pořádně na kuráž. Dialog mezi ním a královnou diskoték nabýval na intenzitě. Její rozčilený soprán se zvedal do nepříjemně řezavých výšek. Po pár minutách bylo desátníkovi jasné, že je Doyele bez šance.

„Ne, fakt, nejde to. Pusť mě, tak neblbni....Mám tu zákazníky,“zoufale zapištěla směrem k donkichotsky vyčouhlému desátníkovi. Evidentně ho, v nouzi nejvyšší, chtěla zatáhnout do děje. Tmavomodrý chlad jejích očí vystřídal vyjukaný holčičí strach.

„Jo, tak zákazníci? Hele špenáte, vypadni. Už sis početl dost. Nech si něco i na zejtra.“

„Proč by měl vypadnout, co si to dovoluješ?“ Teď už se vážně bála, že hubený desátník, kterého před pár minutami málem sama vypoklonkovala, odejde.

„Neslyšel jsi?“ Doyle sáhl do bundičky pro krabičku cigaret způsobem jako kdyby vytahoval browning. Desátník si uvědomoval, že kdyby zůstal sedět v křesílku, stal by se v případě frajerova útoku prakticky bezbranný. Vstal, sundal si brýle, pečlivě je uložil do plastikového pouzdra a pouzdro vložil zpět do náprsní kapsy. „Odejdu, kdy budu chtít.“

Doyle dost dobře nedokázal odhadnout, co se vlastně za příliš volnou desátníkovou uniformou ukrývá. Možná podvýživa na čapích nohách, možná dobře trénovaný basketbalista. Také ho mátlo, s jakým klidem si desátník ukládal své brýle do pouzdra. Vůbec se mu přitom nechvěla ruka. I když měl v sobě čtyři panáky fernetu, střízlivě si vyhodnotil, že takhle klidní bývají před rvačkou idioti nebo dobře cvičení karatisté. Uplynulo několik dlouhých vteřin.

„Klid, špenáte, klid. Čti si, ale pak rychle upaluj do kasáren, aby tě nemuseli skládat podle tvý fotky. Někdo by ti totiž mohl udělat z držky trhací kalendář. Chápeš?“

Desátník lehce krátkozrakým pohledem sledoval durdícího se Doyela až do okamžiku, kdy za sebou vztekle práskl dveřmi. Teprve pak si opět nasadil brýle na svůj ostrý jestřábí nos.

Královna diskoték byla zvyklá na to, že se kvůli ní kluci občas poprali. Často až do krve. Desátník se však evidentně rvát nechtěl, jen neutekl. Opustila přepážku a krásně houpavou chůzí manekýnky se k němu blížila.

„Jseš tutáč jednička. Fakticky,“ 

Počkal s ní ještě patnáct minut, které zbývaly do zavírací doby a nabídl ji doprovod. Když však zjistila, že Doyle nejspíše utekl domů, rychle ochladla a od desátníka se významně odtáhla. Nechat se v Boru doprovázet vojákem nebylo pro žádnou holku velkou reklamou. Přitom kvůli ní riskoval vojenského prokurátora. Po hromadné rvačce z minulého týdne velitel pluku vyhlásil stanné právo. Jakýkoliv fyzický incident s místními automaticky poputuje na obvodovou prokuraturu do Plzně.

„Jestli ti vadí nechat se doprovázet vojákem, mohu jít,“pokrčil rameny. „ Takže si tu teď řekneme ahoj a můžeme jít každý svou cestou.“

Vypadala překvapeně. Asi se ji nestávalo, že by se nějaký kluk dobrovolně vzdal její přítomnosti.

„Co blbneš.“ Zastavili se na náměstíčku. Za okny oba tušili spousty zvědavých pohledů. „To víš, že nechci, abys šel se mnou až k mýmu baráku. Ty zmizíš v kasárnách, ale mě tu zná každej.“

Hlas sice měla šílený, ale její dech voněl po mátovém čaji a oči měla jak jezírka na dně Macochy.

„Budu rád až odsud definitivně odejdu,“ ukrajoval slova jako kdyby kousal tvrdý oplatek. „Tady se mi hrubě nelíbí, to mi věř.“

„Mně taky ne,“ vyhrklo z ní, ani nevěděla jak. „Kluci jsou tu strašně pitomí...i ti v civilu. Chtěla bych pryč, třeba do Plzně nebo aspoň do Tachova. Tady chcípl pes. Jéžiš, proč ti to vůbec říkám,“ vzpamatovala se. Už si zase byli cizí.

„Ještě něco špenáte?“

„Pusu.“ Nemyslel to vážně, spíše ze vzdoru. V očích jí zle zajiskřilo. Pak však udělala něco, co sama od sebe nečekala. Stoupla si na špičky a políbila ho. Než se vzpamatoval, byla pryč.

 

Autor: Vilém Ravek | pátek 1.3.2019 18:02 | karma článku: 24,19 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Vilém Ravek

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři!

Už od dob první republiky se traduje, že každou letní sezónu sežere žralok českou učitelku. Od letoška to prý bude ještě větší adrenalin. Paní učitelky, nejezděte k Jaderskému moři. Ještě si to dobře rozmyslete.

21.5.2024 v 21:12 | Karma: 32,27 | Přečteno: 5781x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,59 | Přečteno: 2276x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 15,03 | Přečteno: 341x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 14,18 | Přečteno: 241x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,23 | Přečteno: 260x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

  • Počet článků 288
  • Celková karma 25,50
  • Průměrná čtenost 1571x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik