Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brzy asi skončí všechno, co vzniklo z přežranosti.

Některé věci se dělají z přežranosti. Třeba extrémní diety. Jiné věci se dělají z nouze, kdy není co do huby. Ve výsledku to přijde nastejno.

Některé věci se dělají z hladu a jiné z přežranosti. Faktem je, že když člověk nemá, takříkajíc, co do huby, nenapadne ho například držet nějakou módní dietu. Většina diet totiž vznikla tam, kde je blahobyt a kde už začaly konzumenty nudit švédské stoly .a dovolenkové výkrmny typu all inclusive. Jak jsem se dozvěděl, .jedničkou na trhu drahých diet je Keto dieta, která dokáže přivést lidský organismus do stavu ketózy, ve kterém tělo v důsledku extrémního nedostatku sacharidů se přepne do nouzového režimu a začne si brát energii z vlastních tukových zásob. Z jídelníčku musí při této dietě zcela zmizet brambory, rýže, těstoviny, pečivo, luštěniny a většina zeleniny a ovoce. Hlavní složkou potravy je maso ve všech svých podobách. Klidně si můžete dopřát i dobře prorostlý bůček, akorát však bez zelo a knedlo. a samozřejmě i bez piva. Pokud jde o mne, nevím, jestli by mě při této dietě těšil život..

Druhou nejmódnější dietou je Low carb dieta., která je mírnější formou drastické Keto diety. Při této dietě není organismus uveden do alarmu ohlašujícího blížící se hladomor. Proto také zákazník za tuto dietu zaplatí o několik tisícovek méně. Podobná dieta z končící doby všeobecné přežranosti je Dukanova dieta.. Ta začíná fází totálního přejezení masnými výrobky v kombinaci s ovesnými otrubami. U této diety můžeme ocenit, že zvyk pojídat ovesné otruby a lišejníky se může hodit v době nouze. V top desítce se umísťuje velmi pozoruhodná Paleo dieta..Ta vychází z myšlenky, že bychom měli jíst to, na čem si pochutnávali naši předci z období paleolitu. Paleolitický člověk mohl jíst jen to, co našel v lese nebo, co se mu podařilo ulovit. .Proto jsou zakázány všechny potraviny, které se dají získat chovem domácího zvířectva, či zemědělskou činností. Dietář se tak dostane strojem času do doby lovců a sběračů,, což je ovšem poměrně drahý špás. Dneska je vařený bio tuřín s minimálním obsahem sacharidů dražší, než "zastaralé" hovězí..

Z vlastní zkušenosti to neznám, ale od své babičky vím,, že za jejího mládí široko daleko nikdo žádnou paleolitickou nebo Keto dietu neprovozoval. Hubenost přecházející ve vychrtlost tehdy znamenala symbol neúspěšnosti a zmaru. .Vyhublého mohla omluvit jen tuberkulóza nebo žaludeční vředy.  Každý,, pokud se mu naskytla příležitost,, se nafutroval co nejvíce mohl,, aby si vy\tvořil zásoby na horší časy, kdy přijde neúroda, krize anebo válka. Dietní poradci by se za doby mládí mé babičky neuživili ani u knížete pána. Ten by takového dietního poradce hnal s celou jeho paleo dietou ze zámku svinským  krokem. .,Když  však opravdu nastala velká nouze, začali lidé jíst stejně podivná jídla jako naši současní dietologičtí  influenceři. Místo pravé zrnkové kávy,, kterou znali jen bohatí,, se pila melta a když bylo nejhůře, tak se prý za velké války pilo kafe z kořene pampelišky....Stačilo rýčem vykiopat několik kořenů, dát je náležitě vyschnout a pak, pokrájet  na kolečka   Kolečka se na pánvi vypražíla a semlela na prášek. Prášek se zalil horkou vodou a kafíčko bylo hotové.. . Ještě oblíbenější byla  žaludová káva. Jak už z názvu vyplývá, základní surovinou byly obyčejné žaludy, které spásají pouze divoká prasata. Tehdy totiž ani divoká prasata se neměla dobře, jak dnešní prasata v kukuřici. Nicméně i za doby nouze bylo dostatek žaludů jak pro černou zvěř, tak pro lidi. Během chvilky se jich dal nasbírat plný košík. Horší to však bylo s jejích loupáním. Tehdy však bylo na všechno více času a lidé byli trpělivější. Nevyhledávali adrenalinovou zábavu, stačila jim adrenalinová realita. Když byly žaludy oloupané,, nechaly se dva dny máčet ve vodě. Voda se musela několikrát vyměnit, neboť byla plná vyluhovaného škodlivého taninu.. Po dvou dnech patřičně vyluhované žaludy se opražíly a  nadrtily.. Žaludová káva byla hotová.. Výhodou. žaludové kávy bylo, že se dala použít k výrobě žaludového piva.  Stačilo k ní přidat šišky z divoce rostoucího chmele,, kvasnice a pár litrů vody. ..Nakonec se  lektvar nalil do velkého hrnce  a přivedl se na patnáct až dvacet minut do varu. Tohle pivo se dalo pít i horké, ale studené chutnalo o něco lépe.. Pro veselou opičku stačilo vypít dvě deci,, pro ošklivou opici,, po které se každý druhý stane doživotním  abstinentem, dva litry.

Když bylo hluboko do kapsy,, přišel vhod  grenadýrmarš jinak také zvaný granátnický pochod.. Nikdy jsem zatím nic takového nejedl, a tak nevím proč právě granátnický pochod. Průjem nebo zvýšenou plynatost střev by však vyvolávat neměl. Šlo vlastně o směsku „co dům dal.“ Základní složkou byly povětšinou zbytky od včerejšího jídla.  Zbylé brambory a těstoviny se smíchaly dohromady,, přidala se  na sádle osmažená cibule zaprášená žaludovým nebo pampeliškovým práškem. Ti bohatší místo rozemletých žaludů použili mletou papriku, pár semínek kmínu a špetičku pepře. K tomu se přidala voda, která zbyla po včerejších vařených těstovinách.. Vše se krátce povařilo a fastfood se mohl podávat na stůl..

Některé věci se dělají z přežranosti a jiné z hladu. Skutečný rozdíl je však jen v tom, že v prvním případě to děláme ze svobodné vůle a v druhém případě z nutnosti.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Ravek | neděle 13.3.2022 16:55 | karma článku: 37,81 | přečteno: 5171x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Zahrajte si hru na Lojzu a Lízu a pak se polibte pod rozkvetlým stromem

Zahrát si hru na Lojzu a Lízu inspirovanou písní Michala Tučného a pak navrhnout polibek pod rozkvetlým májovým stromem není dobrý nápad.

4.5.2024 v 19:46 | Karma: 13,54 | Přečteno: 217x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Role outsidera mě štve, ale role horkého favorita smrtelně děsí

V roli outsidera se mi ego rozpustí stejně rychle jako sněhulák na Štědrý den, ale v roli horkého favorita přijdu nejen o ego, ale i o zdravý rozum.

29.4.2024 v 18:55 | Karma: 15,21 | Přečteno: 243x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Že mi to sluší, mi řeknou jen ve vietnamském krámku s oděvy

Ve vietnamském obchůdku s oděvy je to fajn. Ať si u nich dám na sebe cokoliv, všechno mi prý sluší. Bohužel to kouzlo funguje jen v krámku. Když vyjdu ven, zázrak pomine.

22.4.2024 v 15:46 | Karma: 36,89 | Přečteno: 2769x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Hitler, manželé Stodolovi, Hojer a pak třeba zase Hitler

Když se podívám na přehled programů televizních stanic, připadám si jako policejní inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný při návštěvě kachní farmy. Jen místo samých kachen vidím samé Hitlery.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 22,79 | Přečteno: 577x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Čím je někdo divnější, tím více má sledujících a je v balíku

Shrnul bych to tak. Na rozdíl od minulosti platí, že být bizarní se vyplácí. Máš velký zadek? Nevadí. Běž na operaci a nech si udělat ještě pětkrát větší a každý den na něm něco promítni. Třeba reklamu.

31.3.2024 v 23:15 | Karma: 37,05 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  23:22

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

  • Počet článků 285
  • Celková karma 24,29
  • Průměrná čtenost 1535x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik