Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asijská sršeň sice vraždí naše včely, ale to přece nevylučuje mírové řešení problému

Asijská sršeň sice likviduje naše včely, ale když ji budeme oplácet stejnou měrou, klesneme na její úroveň. Copak neexistuje nějaké mírové řešení? Musíme se o to aspoň pokusit.

Opravdu nejsem nadšený, že naše upadající tuzemská biodiverzita by se měla rozšířit zrovna o sršeň asijskou. Tato sršeň se totiž nejvíce živí proteiny a jejich nejoblíbenější kořistí jsou naše včely medonosné. Sršně asijské dokážou během jediného dne sežrat hned několik včelích úlů. Pilné včely vracející se s pylem a nektarem pobijí během několika hodin. Nás lidi víceméně, ale spíše méně nežli více, tolerují, pokud je ovšem nebudeme dráždit zářivými barvami. Také velmi nesnáší parfémy a vody po holení. Pach alkoholu je přivede do stavu zuřivosti. V okamžiku, kdy upoutáte jejich negativní pozornost, radí odborníci skrčit se k zemi a hrát takzvaně mrtvého brouka. Přitom je nutné , pokud to jen trochu jde, zakrýt si hlavu. Největší chybou by bylo spasit se před sršní asijskou útěkem. Asijské sršně jsou mnohem rychlejší a pronásledují utíkajícího člověka na vzdálenost až jednoho kilometru.

Proto jsem s uspokojením kvitoval, že naši hrdinní hasiči v Plzni zlikvidovali první obří hnízdo těchto sršní, které se objevilo na území naší republiky. Otrávili je nějakým speciálním plynem a celá akce tak trochu připomínala vojenské manévry. Jenže první vyhrání z kapsy vyhání.

Za prvé ta bitva u Plzně byla objektivně svým charakterem vyhlazovací. Tisíce hmyzích jedinců, kteří sotva navštívili naši zemi, byli nepříliš humánními prostředky totálně zneškodněni. Určitě se najdou lidé, kterým se to nebude líbit.

Asijská sršeň je nevítaný host, ale i nevítaný host je host. V Česku má status vzácného zvířete. Zatím je exotickým unikátem. Celá dlouhá staletí nikdo v naši krajině sršeň asijskou nespatřil. Byla vůbec akce plzeňských hasičů v souladu se zákony a vyhláškami chránícími naši přírodu? Je sice pravdou, že škodlivá zvířata nemají u nás zrovna na růžích ustláno, ale sršni jako takoví mezi ně nikdy nepatřili. Dokonce se traduje, že je sršeň chráněná a nesmí se bez nebezpečí uložení sankce jen tak zabíjet. Přesně tohle mi celé dlouhé roky bylo vtloukáno do hlavy. Prý to ale není pravda, ale přesto je odbornou veřejností považovaná za užitečnou, neboť ve velkém hubí škodlivý nebo alespoň obtížný hmyz. Čekám, že brzy někdo vyrukuje s tímto argumentem.

I kdyby však byla asijská sršeň, na rozdíl od naší sršně obecné, označena za velkého škůdce, neboť likviduje včelí úly, pořád zůstane predátorem a predátoři jsou u nás přísně chráněni. Jaký je rozdíl mezi vlkem dávícím ovce a sršní požírající včely? Zadávené ovce nevadí a sežrané včely vadí? Je to demagogie, ale ta je všude kolem nás. Kdo nezná slogan zabij bobra a zachraň strom? I když bobři v přeneseném významu slova,/ však víte, co myslím, / za poslední dvě desetiletí téměř vyhynuli, ti opravdoví jsou už všude a kácejí zcela zdravé stromy ve stále větším množství. Sice se už mohou střílet, ale až po zdlouhavém povolovacím řízení. Nedopadne to s asijskými sršni podobně? Ani bych se nedivil.

Skoro bych vsadil na to, že chemický způsob likvidace sršních hnízd bude brzy shledán jako neadekvátní a ohrožující životní prostředí i tak zatíženého různými toxickými látkami. Za příklad nám může sloužit Francie, která je vždy o deset roků před námi, což platí i o asijských sršních, díky kterým se snížila produkce medu o čtyřicet až šedesát procent. Když Frantíci zjistili, že asimilace se opět ne zcela zdařila, začali problém, i když pozdě, řešit. K ničení hnízd používají látku zvanou pyretroid, která se vpraví do dutých kuliček, které se pak tlakovou puškou vystřelují do sršního hnízda, kde se kulička rozprskne a jed se v hnízdě rozptýlí. Často se však stane, že střelec mine cíl. V jednom případě otrávená kulička spadla do rybníčku s chovnými rybami a došlo k jejich hromadné otravě. Nebude proto dlouho trvat a otrávené kuličky dopadnou jako olověné broky. Tak jako olověné broky nahradily ocelové, které jsou nanic, nahradí pyretroid nějaké neškodné uspávadlo, díky němuž přestanou sršně hrozivě bzučet, ale píchat budou dál.

Nelze vyloučit, že nakonec zvítězí myšlenka pokusit se sršeň asijskou integrovat pomocí naší „hodnější“ sršně obecné. Ta sice také žere včely, ale málo a ne příliš úspěšně. Třeba si sršeň asijská vezme z naší sršně obecné dobrý příklad a přejde na pestřejší stravu.

Vědci určitě budou navrhovat ryze přírodní způsob, jak zmírnit invazi asijských sršní, byť to zatím na velkou slávu nevypadá. Potenciálním nepřítelem by prý mohl být leda tak včelojed lesní, ale jak už z jeho názvu vyplývá, i ten se specializuje na včely. Spasit by nás kupodivu mohly slepice, i když si to dobře nedovedu představit, jakým způsobem by naše domácí kvočna rozezlenou sršeň lovila.

Počítám, že po všech těch neúspěšných pokusech se vypořádat se sršní asijskou, začnou sílit mírové hlasy volající po smíření se s danou realitou. Ve Francii například už na několika místech kvůli asijským sršním, které kromě včel se živí mrtvými zvířaty, zrušili oblíbené rybí trhy, které kromě gurmánů začaly zhusta navštěvovat. Problém tak byl ve stylu - moudřejší ustoupí- vyřešen. K zrušení rybích trhů bych ještě doporučoval zbytečně sršně nedráždit barevným oblečením a vodou po holení.

Ti prozíravější, co vidí dál za nejbližší obzor, nejspíše nastolí otázku, zda-li i u sršně asijské neplatí heslo, že všechno zlé je pro něco dobré. Až se k nám přivalí pohroma krajně agresivních včel afrických, ještě nám bude sršeň asijská dobrá. Ta zuřivým včelám, před kterými se třese i všemocná Amerika, ukáže, zač je čeho loket. Asi to pak nebude pěkný pohled, ale stačí se dívat stranou až do doby, než bude problém vyřešen.

Autor: Vilém Ravek | sobota 14.10.2023 15:55 | karma článku: 39,69 | přečteno: 3938x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Prosím potvrďte, že nejste robot

Zase jsem byl vyzván, abych potvrdil, že nejsem robot. Prolezl jsem, ale s odřenými zády. Kdo ví, jak dopadnu příště.

20.6.2024 v 19:53 | Karma: 24,38 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Podle umělé inteligence volím Kateřinu Konečnou, rybařím a pravidelně chodím do kostela

Ve virtuálním prostoru jsem úplně někdo jiný a to až tolik, že bych si nejraději dal pár facek. Co si vlastně o mě ta umělá inteligence myslí?

15.6.2024 v 15:16 | Karma: 20,61 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

České učitelky, letos opravdu nejezděte k Jaderskému moři!

Už od dob první republiky se traduje, že každou letní sezónu sežere žralok českou učitelku. Od letoška to prý bude ještě větší adrenalin. Paní učitelky, nejezděte k Jaderskému moři. Ještě si to dobře rozmyslete.

21.5.2024 v 21:12 | Karma: 32,34 | Přečteno: 5798x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Človíčci, zlatíčka moje, máte rádi zdrobněliny?

Kdo po přečtení, „nejprve rozkrojím chlebíček, pak namažu máslíčko, přidám šunčičku a k tomu kafíčko“, je schopen další četby, nechť vstoupí dále.

18.5.2024 v 18:08 | Karma: 36,63 | Přečteno: 2292x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Krátké milostné utrpení mladého ragbisty

Ragby je hra barbarů hraná gentlemany, vysvětloval ji. Zeptala se ho, jak se takové gentlemanství projevuje. Třeba tak, že po zápase jdou oba soupeřící celky na společnou večeři. Říká se tomu třetí poločas, odpověděl.

10.5.2024 v 9:21 | Karma: 15,29 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 25,64
  • Průměrná čtenost 1564x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik