Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemůžete v karanténě cestovat? Pozvěte si Indii do kuchyně!

Provoňte domov exotickým kořením a vychutnejte si jedno z nejlepších indických kari "Tikka masala". S mým podrobným návodem a ověřenou recepturou to zvládnete snadno. Cesta za exotikou právě začíná!

Kuřecí Tikka masala je jedno z nejoblíbenějších kari "restaurační" indické kuchyně. Je to fantastická kombinace marinovaného masa, které se peče zvlášť v troubě, nasládlé mandlové omáčky a jen lehkého doteku pálivých chilli papriček. 

Potřebujete: 1 a 1/2 bílé cibule pokrájené nadrobno, 1-2 sušené chilli papričky, 1/2 lžičky celého římského kmínu, 1/2 lžičky celého koriandru, 3 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku kari pasty Tikka masala pasta (Patak´s),  hrst mandlí a kešu (množství uvádím dohromady), 1 velké zralé rajče bez slupky, 1/2 kelímku sladké tučné smetany máslo ghí nebo rostlinný olej , sůl.Dále potřebujete: 1 kuřecí prso pokrájené na kostky. Na marinádu: lžičku koření na grilování masala tandúri, rostlinný olej, bílý jogurt.

1) Mandle i kešu dejte do misky a zalijte vodou. Vody pouze tolik, aby byly ořechy těsně pod hladinou. Nechte stát tři hodiny. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu na vláčnou hladkou pastu. 

Předem namočené kešu a mandle rozmixujte dohladka.

2) Na marinádu smíchejte olej, bílý jogurt a koření masala tandúri. Kuřecí maso naložte do marinády na několik hodin nebo přes noc. Maso i s marinádou vyklopte do pekáčku. Přidejte maličko vody a pečte na 220°C zhruba 40 minut v předehřáté troubě (po 20 minutách otočte). Maso do omáčky se připravuje odděleně a do omáčky ho vložíte až těsně před podáváním. 

Marinované maso upečte zvlášť v troubě.

3) Římský kmín a celý koriandr lehce podrťte v hmoždíři. Na mírně rozpáleném tuku opečte celé chilli papričky, římský kmín a koriandr. Přisypte cibuli a (na stupeň 2) opékejte 15 minut. Až cibule zesklovatí a sem tam se objeví nahnědlé okraje, vmíchejte pastu Tikka masala. Zvyšte teplotu na stupeň 5 a opékejte pět minut.

4) Postupně vmíchejte zázvor, česnek a rajče. Vždy nechte cca pět minut dusit, než přidáte další ingredienci. Pokud to není opravdu nutné, vodu zatím nepřidávejte. Vmíchejte pastu z kešu a mandlí (teď už to asi bude chtít maličko vody - ale opravdu jen maličko). Osolte a ochutnejte (je to skvělé, že? Ale ještě vydržte...)

Do základu kari přidejte pastu z kešu a mandlí.

5) Pokud je třeba přitlačit, přidejte ještě trochu Tikka pasty. Vody dolévejte jen velmi málo a na stupeň 2-3 duste přiklopené cca hodinu dokud cibule nezesládne a nevymizí všechny syrové kyselé chutě. Ochutnejte a případně ještě duste 30 minut. Po dlouhém varu omáčka sama zesládne a není třeba přidávat cukr, tuk se odděluje od omáčky a cibule na skus "křupe". 

6) Na závěr zastříkněte trochou vroucí vody a přidejte smetanu. Ještě duste cca 15 minut. Vytvoří se tak šťavnatý "sauce", který je skvělý zejména na namáčení indického chleba naan. 

Tipy pro Kuřecí tikka masalu

  • Recept mám od majitele indické restaurace. Je to jeho osobní receptura, vypilovaná léty praxe a spokojeností zákazníků. Pro kari je typická chuť mandlové pasty. Spolu se sladkou smetanou vytvoří zajímavou sladkou chuť, která vzdáleně připomíná kokosové mléko.
  • Místo směsi kešu a mandlí můžete použít jen jedno z nich. Pasta musí být ale dokonale hladká, mixovat tedy musíte několik minut, nesmí zůstat drobná "krupička".
  • Tuto omáčku můžete podávat s grilovanými krevetami, opečeným panýrem nebo jehněčím masem. Je to vynikající obměna a z jedné varianty tak získáte několik různých chutí.
  • Maso naložené a pečené zvlášť v troubě dodá pokrmu jinou chuť, než pokud jej restujete a vaříte na pánvi s omáčkou. Tento krok doporučuji nevynechat.
  • Kuřecí tikka masalu podávejte s plackami čapátí, indickým chlebem naan nebo rýží.

 

Autor: Valijah Rashidová | neděle 29.3.2020 17:15 | karma článku: 16,26 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Valijah Rashidová

Upečte si plněné chlebové placky "naan". Jak rychle jsou upečené, tak rychle mizí.

Kynuté chlebové placky "naan" jsou v indické kuchyni klasickou a velmi oblíbenou přílohou. Můžete je ale také naplnit různými zeleninovými nebo masitými směsmi. Pak mohou být samostatným jídlem nebo vydatnou svačinou na cesty.

20.7.2021 v 9:00 | Karma: 20,37 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

"Indiánské léto" aneb připravte dětem ty nejkrásnější prázdniny!

Zabavit malé děti není někdy jednoduché. Možná i vy si letos odpustíte zahraniční dovolenou a zůstanete raději na chalupě. Mám pro vás několik osvědčených tipů, které dětí zabaví a neutratíte za ně celé jmění.

13.7.2021 v 9:05 | Karma: 14,71 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Kořeněné brambory nebo rýže "po indicku" - to je lahodná večeře do 30 korun

Indická kuchyně nejsou jen krémové omáčky se šťavnatými kousky masa, které znáte z restaurací. Zejména ta domácí je velice skromná, ale díky voňavému koření dokáže i z pár obyčejných surovin vykouzlit fantastický chuťový zážitek.

15.6.2021 v 8:30 | Karma: 16,49 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Co vás po zimě zaručeně postaví na nohy? Česnek, zázvor a chilli v pikantním kari!

Zázvor, česnek, cibule a chilli - to je opravdu silná sestava pro posílení imunity. V jemné smetano-jogurtové omáčce s mletým kuřecím masem se navíc promění v úžasný chuťový zážitek.

9.3.2021 v 9:37 | Karma: 12,58 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ona

Valijah Rashidová

Talíř dušené zeleniny vás neláká? Na indický způsob si ji zamilujete!

Možná máte vůli zkusit to trochu zdravěji, ale talíř dušené zeleniny vás moc neláká. Upravte ji na indický způsob a přimíchejte pikantní voňavé koření. Přípravu zvládne i začátečník a slibuji, že tentokrát si opravdu pochutnáte!

4.2.2021 v 10:16 | Karma: 9,59 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1867x
Dobrý den,

 

jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu. 

 

Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování. 

 

Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.  

 

Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.

 

Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz

 

Tak ať Vám to pálí - a chutná!