Co vás po zimě zaručeně postaví na nohy? Česnek, zázvor a chilli v pikantním kari!
V jednoduchosti je krása, souhlasíte? Dnes mám tedy pro vás opravdu velmi jednoduchý recept - omáčka z "jednoho hrnce", kam postupně doslova všechno naházíte a zamícháte. Zvlášť si připravíte kuřecí kebaby, které pak do lahodné omáčky ponoříte, aby se pořádně nasákly šťávou a všemi jejími chutěmi. Vůně a chuť tohoto kari je jen lehce kořeněná a pikantní, avšak díky jogurtu a smetaně krémově jemná. Samotný jogurt omáčce přidává příjemnou kyselost, která doplňuje a tlumí sladkou smetanu.
Na kari omáčku potřebujete: 2 menší cibule pokrájené na velmi jemno, 1 větší sladké rajče rozsekané najemno, 1 kelímek smetany na vaření, 150gr hutného bílého jogurtu, 1 lžíce kešu ořechů, 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru, 6 prolisovaných stroužků česneku.Koření: 2-3 sušené nebo čerstvé chilli papričky (použila jsem 3 sušené chilli papričky pro jemnou pálivost), 1 vrchovatá lžíce sušených listů pískavice, (úsporná lžička mletého chilli - nedávala jsem), 1 lžičky kurkumy, 1 lžičky mleté garam masaly, lžička mletého koriandru, větší lžička mletého římského kmínu, 2-3 tobolky zeleného kardamomu, lžička soli, pár snítek čerstvého koriandru.Uvedený předpis je na 2-3 porce
Zvlášť si připravte kuřecí kebaby
Na kebaby potřebujete: 1/2 kg mletého kuřecího masa, 1 celé vejce, 2 plátky nahrubo posekaného toastového chleba, 1 najemno usekanou chilli papričku (nemusí být), 1 menší lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, 1 menší lžičku prolisovaného česneku, pár snítek usekaného čerstvého koriandru, pár snítek usekané čerstvé máty, sůl, 1 lžičku mleté červené papriky, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mleté garam masaly, 1 lžičku mletého římského kmínu. Dále pečící papír a olej na potírání.
Postup přípravy kebabů:
Všechny uvedené ingredience jednoduše promíchejte. Z masové směsi tvarujte menší ploché kebaby (neboli karbanátky). Přendejte na pečící papír a horní stranu potřete olejem. Pečte v předehřáté troubě na 220°C. Po 15 minutách otočte, opět potřete trochou oleje a opečte i z druhé strany. Uchovejte stranou. Kebaby pak vmíchejte přímo do kari omáčky, aby se nasákly a zkřehly.
Tradičně se kebaby tvarují a pečou na jehlách (nebo bambusových špejlích). Tvarují se do úzkých dlouhých špalíčků. Po upečení se z jehly stáhnou a promíchají v kari. To má za následek, že se tenké dlouhé kebaby rozlámou a v omáčce jsou tak jen nasáklé šťavnaté kousky masa. Mnou popsaný způsob pečení kebabů udrží maso pohromadě a v omáčce se nerozláme. Můžete vyzkoušet obě varianty, která vám bude vyhovovat víc.
Postup přípravy kari omáčky:
1) Cibuli opečte na oleji do zlato-hněda. Trochu snižte teplotu a přilijte cca 1 sklenky horké vody. Promíchejte.
2) Teplotu opět zvyšte (na stupeň 8) a vmíchejte chilli papričky, česnek a zázvor. Zprudka vyduste na tuk. Trvá to cca 10 minut. Teď už byste měli začít cítit nasládlou vůni opečené cibulky.
3) Přidejte všechno koření kromě listů pískavice. Tobolky kardamomu nejprve lehce rozmáčkněte.
4) Koření zprudka orestujte a hned přidejte rajčata. Přisypte i kešu ořechy. Při vysoké teplotě opět vyduste na tuk.
5) Zastříkněte trochou horké vody, osolte dle chuti (cca menší lžička soli) a zprudka duste na stupeň 6-7, dokud zcela nevymizí všechny syrové vůně (na množství cibule v tomto receptu to bude trvat cca 20 - 30 minut). Kontrolujte množství vody a vždy podle potřeby trochu doplňte.
6) Přidejte smetanu a listy pískavice. Nechte zlehka projít varem.
7) Na závěr opatrně po lžících vmíchejte jogurtu. Nechte ještě jednou krátce projít varem.
Bílý jogurt se v omáčkách dost často sráží. Vyhnete se tomu tak, že do jogurtu nejdříve zašleháte lžičku kukuřičného škrobu. Místo škrobu můžete použít i cizrnovou mouku. Obě tyto přísady zabrání sražení jogurtu, i když jej budete dále vařit.
8) Do kari omáčky přidejte hotové kebaby a promíchejte. Kebaby můžete lehce "nalomit", aby dobře nasákly omáčku. Prohřejte a servírujte posypané čerstvým koriandrem.
9) Skvělou přílohou k tomuto jídlu jsou placky čapátí, kterými přímo z talíře nabíráte kousky křehkého masa a omáčky. Příprava čapátí je velmi jednoduchá, návod najdete zde.
Valijah Rashidová
Jídlo z jednoho hrnce: Kuřecí paličky s pečenými brambory v aromatické pikantní šťávě
Křehké kuřecí maso v jogurtové marinádě a dozlatova opečené brambory s kořeněnou šťávou potěší každého, kdo má rád jednoduchá a zároveň chuťově bohatá jídla. Příprava je snadná a výsledek dokonalý.
Valijah Rashidová
Hřejivá inspirace z mrazivého severu - švédský svařák "glögg"
Vychutnejte si atmosféru dlouhých zimních večerů ve skandinávském stylu: Sáhněte po severské detektivce, zabalte se do hřejivého plédu a dlouhými doušky upíjejte kořeněný glögg. Víte, jak tento úžasně hřejivý nápoj připravit?
Valijah Rashidová
Šťavnaté kuličky z hovězího masa v kořeněné omáčce - ochutnejte "Kofta kari"
O pákistánské kuchyni se s nadsázkou říká, že si z indické kuchyně vzala to nejlepší a doplnila ji vším, co Indové jíst nemohou - třeba hovězím masem. Vyzkoušejte pikantní masové koule nasáklé perfektně ochucenou kari omáčkou.
Valijah Rashidová
Nejlepší zeleninové jídlo podzimu - kořeněné indické "Sabzi"
Indické „Sabzi“ je jedno z nejjednodušších a nejlepších jídel, jaké si můžete dopřát v době podzimní sklizně. Miska dušené zeleniny s indickým kořením, říznutá chilli a zázvorem dodá potřebné vitamíny a podpoří imunitu.
Valijah Rashidová
Kuře na grilu s vůní indické masaly
Proč si grilované kuře trochu nezpestřit ve stylu indického „chicken tandoori“?! Stačí jen připravit originální perfektně dochucenou marinádu a při víkendové grilovačce překvapit přátele novou kombinací vynikajících chutí.
Další články autora |
Pohřešoval se profesor psychologie Ptáček, policie ho našla mrtvého
Ve věku 48 let zemřel známý psycholog Radek Ptáček. Od neděle se pohřešoval, policie po něm...
Americké váhání končí. Ukrajina dostane zbraň pro údery v hloubi Ruska
Premium Nejméně 245 vojenských cílů na území Ruska by mohla ukrajinská armáda zničit, pokud by jí k tomu...
Zelená fasáda olomouckého unikátu Green Wall ve vedru zvadla, rostliny uschly
V roce 2022 vzbudila fasáda moderního nízkoenergetického bytového domu v Tomkově ulici v Olomouci...
Žák vyskočil instruktorovi z větroně. Padák se mu neotevřel
U Slaného na Kladensku nedaleko letiště dopoledne zemřel po výskoku z větroně muž. Zřejmě dostal...
Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci
Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...
Nemáte odvahu říci, že jste to nezvládli, vyčítá ANO Bartošovi stavební řízení
Přímý přenos Už více než dva měsíce nefunguje stavební řízení tak, jak by mělo. Ministr pro místní rozvoj a šéf...
Tektonický posun. Kate ukázala emoce, video vpustilo lidi do královské rodiny
Když princezna z Walesu Kate v pondělí prostřednictvím videa oznámila, že dokončila chemoterapii,...
Filadelfský koridor štěpí Izrael. Premiér sabotuje mír, generálové zuří
Premium Izraelští generálové se obuli do premiéra Benjamina Netanjahua, který veškeré mírové iniciativy...
Policie vpadla na arcibiskupství v Praze, může být obětí podvodu za 200 milionů
Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahují v budově...
Kosmetika nejen pro první koupání: Vyzkoušejte péči od sebamed Baby
Pokožka novorozenců a kojenců je velmi citlivá, a proto je důležité volit kvalitní a šetrné kosmetické produkty, zejména při koupání. Kosmetika...
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1897x
jmenuji se Valijah, věnuji se indicko-pákistánské kuchyni, která tvoří hlavní téma mého blogu.
Vydala jsem dvě beletrické kuchařky "Mango, láska a kari" a "Život s chutí kari". Kromě ověřených receptů knížky nabízí i humorný náhled do života indicko-pákistánské komunity. Představí Vám některé zvyky, tradice a svérázný způsob uvažování.
Tuto úžasnou kuchyni jsem poznala díky partnerovi, jež pochází z Pákistánu a profesně se zabývá dovozem indických potravin. Vařit jsem se tedy učila velmi intenzivně a zároveň dostatečně postupně - v rodině ale i s profesionály.
Vedu kurzy indicko-pákistánské kuchyně - prezenční i on-line. Na obou kurzech vždy vaříme s pravými indickými ingrediencemi. Zaměřuji se jak na zvládnutí kari "restauračního" typu tak i toho domácího, které je poněkud odlišné.
Všechny mé recepty a další info najdete na www.gurmankoreni.cz Kontaktovat mě můžete na gurmankoreni@email.cz
Tak ať Vám to pálí - a chutná!