Nemůžete v karanténě cestovat? Pozvěte si Indii do kuchyně!

Provoňte domov exotickým kořením a vychutnejte si jedno z nejlepších indických kari "Tikka masala". S mým podrobným návodem a ověřenou recepturou to zvládnete snadno. Cesta za exotikou právě začíná!

Kuřecí Tikka masala je jedno z nejoblíbenějších kari "restaurační" indické kuchyně. Je to fantastická kombinace marinovaného masa, které se peče zvlášť v troubě, nasládlé mandlové omáčky a jen lehkého doteku pálivých chilli papriček. 

Potřebujete: 1 a 1/2 bílé cibule pokrájené nadrobno, 1-2 sušené chilli papričky, 1/2 lžičky celého římského kmínu, 1/2 lžičky celého koriandru, 3 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru, 4 stroužky prolisovaného česneku, 1 lžičku kari pasty Tikka masala pasta (Patak´s),  hrst mandlí a kešu (množství uvádím dohromady), 1 velké zralé rajče bez slupky, 1/2 kelímku sladké tučné smetany máslo ghí nebo rostlinný olej , sůl.Dále potřebujete: 1 kuřecí prso pokrájené na kostky. Na marinádu: lžičku koření na grilování masala tandúri, rostlinný olej, bílý jogurt.

1) Mandle i kešu dejte do misky a zalijte vodou. Vody pouze tolik, aby byly ořechy těsně pod hladinou. Nechte stát tři hodiny. Pak je rozmixujte v kuchyňském robotu na vláčnou hladkou pastu. 

Předem namočené kešu a mandle rozmixujte dohladka.

2) Na marinádu smíchejte olej, bílý jogurt a koření masala tandúri. Kuřecí maso naložte do marinády na několik hodin nebo přes noc. Maso i s marinádou vyklopte do pekáčku. Přidejte maličko vody a pečte na 220°C zhruba 40 minut v předehřáté troubě (po 20 minutách otočte). Maso do omáčky se připravuje odděleně a do omáčky ho vložíte až těsně před podáváním. 

Marinované maso upečte zvlášť v troubě.

3) Římský kmín a celý koriandr lehce podrťte v hmoždíři. Na mírně rozpáleném tuku opečte celé chilli papričky, římský kmín a koriandr. Přisypte cibuli a (na stupeň 2) opékejte 15 minut. Až cibule zesklovatí a sem tam se objeví nahnědlé okraje, vmíchejte pastu Tikka masala. Zvyšte teplotu na stupeň 5 a opékejte pět minut.

4) Postupně vmíchejte zázvor, česnek a rajče. Vždy nechte cca pět minut dusit, než přidáte další ingredienci. Pokud to není opravdu nutné, vodu zatím nepřidávejte. Vmíchejte pastu z kešu a mandlí (teď už to asi bude chtít maličko vody - ale opravdu jen maličko). Osolte a ochutnejte (je to skvělé, že? Ale ještě vydržte...)

Do základu kari přidejte pastu z kešu a mandlí.

5) Pokud je třeba přitlačit, přidejte ještě trochu Tikka pasty. Vody dolévejte jen velmi málo a na stupeň 2-3 duste přiklopené cca hodinu dokud cibule nezesládne a nevymizí všechny syrové kyselé chutě. Ochutnejte a případně ještě duste 30 minut. Po dlouhém varu omáčka sama zesládne a není třeba přidávat cukr, tuk se odděluje od omáčky a cibule na skus "křupe". 

6) Na závěr zastříkněte trochou vroucí vody a přidejte smetanu. Ještě duste cca 15 minut. Vytvoří se tak šťavnatý "sauce", který je skvělý zejména na namáčení indického chleba naan. 

Tipy pro Kuřecí tikka masalu

  • Recept mám od majitele indické restaurace. Je to jeho osobní receptura, vypilovaná léty praxe a spokojeností zákazníků. Pro kari je typická chuť mandlové pasty. Spolu se sladkou smetanou vytvoří zajímavou sladkou chuť, která vzdáleně připomíná kokosové mléko.
  • Místo směsi kešu a mandlí můžete použít jen jedno z nich. Pasta musí být ale dokonale hladká, mixovat tedy musíte několik minut, nesmí zůstat drobná "krupička".
  • Tuto omáčku můžete podávat s grilovanými krevetami, opečeným panýrem nebo jehněčím masem. Je to vynikající obměna a z jedné varianty tak získáte několik různých chutí.
  • Maso naložené a pečené zvlášť v troubě dodá pokrmu jinou chuť, než pokud jej restujete a vaříte na pánvi s omáčkou. Tento krok doporučuji nevynechat.
  • Kuřecí tikka masalu podávejte s plackami čapátí, indickým chlebem naan nebo rýží.

 

Autor: Valijah Rashidová | neděle 29.3.2020 17:15 | karma článku: 16,26 | přečteno: 739x