Kam zmizel Michelin?

Ti z vás, kteří sledujete Českou gastronomickou scénu jistě i sledujete restaurace s oceněním nejvyšším, tedy s oceněním Michelin. Co víc by si provozovatelé a slavní šéfkuchaři mohli přát než ocenění Michelin.

Já jako gastronom tělem i duší tato ocenění bedlivě sleduji. Jednak proto, že mě to zajímá, potom proto, že mnohé šéfkuchaře osobně znám, a toto ocenění jim ze srdce přeju, protože vím, jaká je za tím dřina, píle a neskutečná mravenčí práce, než se k takovému ocenění dostanete. A potom pro to, že jsem v minulém roce napsal filmový scénář, kde se hlavní hrdina v domnění, že se konečně zavděčí svému otci snaží právě o získání hvězdy Michelin.

A najednou nic. V roce 2022 nikdo hvězdu nezískal a nikdo ji neobhájil. Rozhodně to ale neznamená, že by naše České restaurace na ocenění Michelin (nebo nižší BIB Gourmand a Michelin Selection) neměli. Spíše naopak. Za poslední roky se v České republice vyrojilo mnoho skvělých šéfkuchařů, kteří by si toto ocenění bezesporu zasloužili. Jmenovitě Jan Knedla - Papilio, Richard Bielik – Hotel Andaz, Radek Kašpárek – Field, Petr Kunc – Salabka, Martin Makovička – Vallmo, Jan Punčochář – U Matěje, Oldřich Sahajdák – La Degustation, Otto Vašák – Essens, Pavel Drdel – Sůl & řepa, a jiní. Tihle všichni a mnozí další by si jakákoliv ocenění Michelin zasloužili. Jenže….

Česko už o restaurace s michelinskou hvězdou přišlo. Nově od roku 2022 totiž musí jednotlivé země společnosti Michelin platit poplatek. Pro Českou republiku je to něco kolem deseti milionů korun.

Firma Michelin, která vydává průvodce od roku 1900, chce logicky uzavřít smlouvy se státními agenturami, aby ho pomohly financovat. V Česku je to agentura CzechTourism, ale definitivní rozhodnutí o zaplacení částky náleží Ministerstvu pro místní rozvoj, které vede ministr Ivan Bartoš (Piráti). A tam je zakopaný pes.

Jistě se ptáte, proč takovou částku najednou platit a co z toho budeme mít? V dalších řádcích se to pokusím vysvětlit.

Je pravdou, že Michelin dříve za svá hodnocení žádné peníze nevyžadoval, což se ale od loňského roku změnilo. A je to logické. Dříve Michelin prodával své průvodce v průměru za 45 euro a prodal jich ročně statisíce až miliony a z toho platil své komisaře, režii a obecně všechny náklady. Díky digitalizaci prodej publikací v posledních letech nefunguje a upřímně uživit firmu, která hodnotí restaurace po celém světě asi není zcela zdarma.

A tak se Michelin rozhodl zapojit vlády jednotlivých zemí. Ne soukromé subjekty, ale vlády, nebo vládní organizace, aby se nákladově na tomto úžasném projektu s tradicí od roku 1900 podílely. A to je na tom hezké. Minimálně to svědčí o čestnosti a nezkorumpovatelnosti této organizace.

Smlouvy údajně podepsala již většina zemí, jako jsou třeba Maďarsko nebo Slovinsko, Česko však stále váhá. Jinými slovy jsme široko daleko jediná země, která se oceněními Michelin chlubit nebude. A to je ostuda pane Ministře Bartoši.

A teď asi to nejhlavnější. Proč platit 10 000 000 Kč, když se všude zdražuje. Proč to platit, když schodek státního rozpočtu je vyšší a vyšší, proč to platit, když nemáme na důchody, proč to platit, když je inflace 19 % a do restaurací se chodí méně a méně?

S dovolením autora budu citovat body z dopisu, který je určený Premiérovi ČR:

Argumenty pro u´hradu prˇi´speˇvku jsou za mě výstižné a logické.

1.     Prˇi´speˇvek Michelin Guide neni´ zˇa´dna´ dotace, jde fakticky o poplatek za zarˇazeni´ Cˇeske´ republiky do pru°vodce, ktery´ nemu°zˇe uhradit nikdo jiny´ nezˇ autorita mimo soukromy´ sektor.

2.     Gastroturismus je prokazatelneˇ vy´znamny´m segmentem cestovni´ho ruchu, jehozˇ potencia´l neni´ v Cˇeske´ republice dostatecˇneˇ vyuzˇity´ zejme´na vzhledem k rozvoji kvality gastronomie v posledni´ch peˇti letech.

3.     Nejde jen o podporu samotne´ho gastroturismu, ale o jeden z vy´znamny´ch indika´toru° vsˇeobecne´ho rozvoje Cˇeske´ republiky, nejenom jako turisticke´ destinace. Michelin Guide pu°sobi´ tradicˇneˇ ve vsˇech demokraticky´ch a hospoda´rˇsky rozvinuty´ch zemi´ch Evropy a Ameriky. V posledni´m desetiletí se rozsˇi´rˇil i do rostouci´ch ekonomik Asie a postkomunisticky´ch zemi´ (Estonsko, Chorvatsko, Madˇarsko, Polsko, Slovinsko). Prˇedpokla´da´me, zˇe vla´da chce, aby Cˇeska´ republika byla povazˇova´na za soucˇa´st civilizovane´ a hospoda´rˇsky rozvinute´ Evropy.

4.     Poplatek Michelin Guide jsou efektivneˇ investovane´ prostrˇedky, protozˇe zahrnuji´ nejenom publikaci v Michelin Guide, ale i trvaji´ci´ marketingovou podporu po cele´m sveˇteˇ, ktera´ svou hodnotou prˇevysˇuje prˇi´speˇvek.

5.     Michelin Guide zahrnuje prˇedevsˇi´m kvalitni´ a cenoveˇ dostupne´ restaurace v regionech zarˇazene´ do pru°vodce (BIB Gourmand a Michelin Selection), Michelinske´ hveˇzdy jsou pak oceneˇni´m teˇch nejlepsˇi´ch mistru° sˇe´fkucharˇu°, kterˇi´ zasveˇtili oboru svu°j profesni´ zˇivot. Zˇa´dny´ jiny´ na´rodni´ cˇi mezina´rodni´ pru°vodce se ani vzda´leneˇ neprˇiblizˇuje vlivem, prestizˇi´, poveˇdomi´m a autoritou pru°vodci Michelin Guide.

6.     Michelin Guide ma´ rea´lny´ potencia´l prˇive´st turisty do regionu°, zvy´sˇit pocˇet prˇenocova´ni´, oslovit bonitni´ turisty, kterˇi´ utratí nejenom za restaurace z Michelin Guide, ale i za dalsˇi´ zbozˇi´ a sluzˇby cˇi ubytova´ni´. Michelin Guide pozvedne prestizˇ Cˇeske´ republiky a prˇispeˇje k rozpty´leni´ poveˇdomi´, zˇe Cˇeska´ republika je („jen“) zemi´ levne´ho alkoholu.

7.     Michelin Guide propaguje sluzˇby s nejvysˇsˇi´ prˇidanou hodnotou a u´rovni´. Je evidentni´, zˇe jen samotny´ zvy´sˇeny´ danˇovy´ vy´nos rˇa´doveˇ prˇevy´sˇi´ prˇi´speˇvek Michelin Guide.

Nejenom z peneˇz zˇiv je cˇloveˇk – Michelin Guide je oceneˇni´m a podporou souteˇzˇivosti v gastronomii.

Přiveďme k nám celosvětové gurmány, kteří zde utratí své peníze a proslavme naši zemi, která má vyhlášenou gastronomii již od dob Magdaleny Dobromily Rettigové.

Buďme hrdi na českou gastronomii. Buďme hrdi na české kuchaře, ti kluci si to zaslouží.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radek Pálka | úterý 4.7.2023 19:06 | karma článku: 29,42 | přečteno: 3838x
  • Další články autora

Radek Pálka

Končím

9.8.2022 v 13:00 | Karma: 29,11

Radek Pálka

Proč jsem vydal knihu?

5.11.2021 v 10:13 | Karma: 6,45

Radek Pálka

Zvěřinové hody bez zvěřiny

4.10.2021 v 8:33 | Karma: 23,37

Radek Pálka

Svět se zbláznil

29.7.2021 v 14:29 | Karma: 46,01

Radek Pálka

Co bude dál s gastronomií?

25.5.2021 v 9:56 | Karma: 15,44