Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tchýně odjela, co teď?

Týdenní návštěva mých řeckých “tchánů” je u konce. Dva gigantické kufry, které „tchýně“ přivezla nacpané jídlem si na protest proti řecké ekonomické krizi odváží naplněné úlovky z Oxford Street. Pod náporem extrémního množství (i když zdravého domácího) jídla začal v posledních dnech můj trávicí systém mírně protestovat. Ještě, že doma nemáme váhu, asi bych už propadla depresi. Z dvoukilové zavařovačky oliv zbyla sotva polovina a po třech kilech feta sýru se jen zaprášilo. Teď si dávám předsevzetí, že celý nadcházející týden budu držet dietu (lákavé zbytky v lednici ale testují mou pevnou vůli).

„Tchýně“ beze zbytku dostála své pověsti. Navrhováním zlepšováků do interiéru by se z fleku mohla živit a její standardy a nasazení pokud jde o domácí úklid dávají na frak zažitým stereotypům o lenosti Řeků.

Mít „tchýni odjinud“ má celou řadu výhod. Například v tom, že jste předem připraveni být tak nějak víc toleratní. Magická formulka „kulturních rozdílů“ skvěle funguje vždy, kde byste v případě české tchýně už nejspíš usuzovali na vadu charakteru. Například vím, že v řečtině neexistuje plnohodnotné slovo pro „soukromí.“ (Není potřeba. Pro Řeky je totiž mnohem důležitější „parea“ výraz, který by se dal volně přeložit jako „dělat někomu společnost.“) Důsledně si to připomínám, když se „tchýně“ ve svém organizačních úsilí přesune do ložnice a hrozí, že začne přerovnávat i moje spodní prádlo.  Pozorně ji sleduji a čekám, kdy se na mou hlavu začne snášet kritika za nedostatečnou údržbu domácnosti. Ale ona je tak nějak pořád v pohodě.

Ta zvláštní relaxovaná družnost mi celkem imponuje. Sama jsem vyrostla v rozpadající se rodině za věčného řevu a třískání dveří, kde důsledná ochrana osobního prostoru byla jedinou cestou jak se úplně nezbláznit. Soudržná řecká rodinná pohoda je pro mě proto docela sympatickým objevem. 

Samozřejmě jsem si udělala teoretickou přípravu a vím, že o vztazích řeckých synů a jejich matek se napsalo dost. Tenhle kulturní stereotyp má bezpochyby oporu v realitě. Nejde jen o Řeky, ale obecně o všechny jihoevropany. Například „skypováním“ s rodinou stráví průměrný Španěl nebo Řek žijící v zahraničí podstatně víc času než průměrný Čech. Tohle dálkové udržování rodinných pout je přirozeným každodenním rituálem a v extrémních případech může zabrat i několik hodin denně.

Upřímně řečeno, neznám mnoho českých matek, které by komplexní servis svým potomkům poskytovaly s takovou nenuceností.  Nutnou podotknout, že „tchýně“ nepracuje , což jí ale nijak nevadí, protože péče o domov a rodinu ji evidentně perfektně naplňuje. Ve srovnání s rodičkami českých mamánků jsem si nevšimla ani žádných stop manipulace nebo citového vydírání. (Těžko si představit českého mamánka jak, byť v dobách ekonomicky nedobrých, odchází do světa na zkušenou, což naopak v současnosti činí velká část mladých Řeků.)

Dle mých pozorování je navíc péče, kterou „tchýně“ věnuje svému okolí, neselektivní. Zaměřuje se stejně na všechny osoby v daném prostoru. Po pár dnech, kdy „tchýně“ plně převezme otěže naší domácnosti přestanu být nervózní. Koneckonců, proč si ovoce jejího rozmazlování na těch deset dní taky neužít. Ve své iniciativě se omezím na večerní mytí nádobí, cemuž samozřejmě vždy předchází malý rituál přátelského dohadování, zda tuto podpůrnou činnost vykonám já či ona.

Po odjezdu „tchýně“ se vše vrací do svých kolejí a můj můj přítel se opět mění v plně samostatné a soběstačné individum. Mnohem těžší zřejmě bude zbavit nově získaných návyků mojí zakrslou králici Ríšu. Ve srovnání s její nynější reakcí na otevření dveří lednice by psi pana Pavlova zbledli závistí. Nově se taky naučila domáhat jídla přímo ze stolu a nejspíš ji chvilku potrvá než se smíří s návratem do reality.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Pultarova | úterý 20.11.2012 15:54 | karma článku: 19,90 | přečteno: 1544x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

4.1.2013 v 20:56 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

29.12.2012 v 9:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.