Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bydlení po „Anglicku“ aneb vítejte v civilizaci

Před třemi měsíci jsme se s přítelem přestěhovali do Anglie – země, která odstartovala průmyslovou revoluci. A to rovnou do Londýna - města s nejdražším bydlením v Evropě. Za cenu, za kterou by si člověk v Česku pořídil palác, si pronajímáme na první pohled příjemný a útulný dvoupokojový byt na okraji centrální části Londýna. Ano, na první pohled.... Na ten druhý, bližší pohled, se pořád nestíháme divit, když postupně odkrýváme další a další neuvěřitelná řešení britských stavitelů a inženýrů (Vážně tahle země spustila průmyslovou revoluci? Kolik lidí při tom přišlo o život?).

Už krátce po nastěhování jsem si všimla že okna v bytě se neustále zamlžují. Za chladnějšího počasí se dokonce na vnitřním skle sráží pára. Kapky nebo spíš čůrky stékají na vnitřní dřevěný parapet a vytvářejí loužičky a jezírka,ve kterých se, pokud je hned neutřu, začnou po pár dnech objevovat jakési zelené mikrorganismy.

Po bližším zkoumání se mi podařilo najít příčinu - v okně je pouze jedno sklo. Na rozdíl od starých českých domů okno samozřejmě není dvoukřídlé. Rozdíl teploty na vnější a vnitřní straně skla tedy způsobuje, že se vodní pára intenzivně sráží. Upřímně řečeno, pobývala jsem v Česku na mnoha místech, prošla jsem taky pár obytných jednotek ve Francii, Německu nebo Řecku a nikde jsem nic podobného neviděla. Zdá se, že obyvatele deštivé Británie energetické úspory příliš netrápí.

Zvláštní je i řešení rozvodu vody v bytě. Vana i umyvadlo v koupelně mají samostatný vodovod s teplou a studenou vodou. Do umyvadla tedy ústí dva vodovody a vy si můžete vybrat, jestli si zrovna chcete umýt ruce v teplé, studené nebo každou ruku v jiné vodě.

Systém, na ohřev teplé vody je víc než důmyslný. Z malé plynové karmy v kuchyni proudí voda jednak do topných radiátorů a jednak do nádrže v komoře, která zásobuje sprchu. Nádrž je obložená tepelně izolačním materiálem a funguje jako taková obří termoska. Pokud chcete teplou vodu, musíte nejdřív zapnout kotel a pak hodinu počkat než se voda v nádrži ohřeje na optimální teplotu. Pokud ale kotel zapnete, protože potřebujete zatopit, může se stát, že voda na sprchování po čase dosáhne teploty blízké bodu varu. Protože sprcha má pouze jeden přívod vody (té teplé), neexistuje způsob jak vodu zchladit. Tedy vlastně existuje – počkat několik hodin dokud vařící voda v tepelně izolované nádrži znovu nevychladne.

Pokud dojde k havárii, s překvapením zjistíte, že byt nemá centrální uzávěr vody. Místo toho se v různých častech potrubí nacházejí zvláštně rozmístěné kohouty, které tu uzavírají například pouze přívod vody do dřezu nebo naopak naopak do koupelny. Navíc  existuje zváštní kohout pro teplou a studenou vodu a některé části systému funkční kohout vůbec nemají.

 A věřte, existují situace, kdy možnost rychle zastavit vodu v bytě opravdu oceníte – například když se snažíte vyměnit porouchanou pračku...  Pračka v našem bytě je důmyslně zabudovaná v kuchyňské lince. Přístup ke kohoutům, které za normálních okolností uzavírají přívod teplé a studené vody do pračky, je skrz vedlejší skříňku. Na tom by nebylo nic nenormálního – ovšem pokud by tyto kohouty fungovaly....

K operaci „výměna pračky,“ jsme přistoupili v pozdně večerních hodinách. Starou pračku jsme s námahou výtahli z její pozice v lince, odpojili ze zásuvky a přístoupili ke kroku dva – odpojení hadic, které přivádějí teplou a studenou vodu (naše stará pračka má zvláštní přívod pro teplou a studenou vodu). Brzy jsme zjistili, že kohoutem pro studenou vodu není možné otočit.

No nic, pokusíme se odpojit aspoň hadici s teplou vodou. Kohout je v pozici pro vypnutí. Přítel začne šroubovat maticí, která pojí hadici k pračce. Po pár vteřinách začne kolem ústí kapat voda, s dalším otočením začne téct malým čůrkem a pak rovnou stříkat pod tlakem. Šroubujeme hadici zpátky, ale proud horké vody je proti nám. Na podlaze se mezitím tvoří louže. Co teď? Zkoumáme potrubí. Někde přeci musí být další kohout – nic. Odkládáme „operaci pračka“ na další den a mezi tím zkoumáme okolí bytu i domu, zda někde nenajdeme funkční vypínač vody – nic.

Domácí nereaguje na esemesky a nezvedá telefon. Tak nějak se nám nechce hned volat instalatéra, v Londýně si učtují klidně sto liber na hodinu.... Přítel přichází s geniálním nápadem: dáme obě pračky blízko k sobě, pod hadice umístíme velký lavor a okolí obložíme hadry. Pak prostě přemontujeme hadice i přes proud tekoucí vody. Uděláme to rychle, čistě a efektivně. Teorie pěkná, její převod do praxe se ukáže mnohem komplikovanější.

Sobotní ráno je dnem další části „operace pračka.“ Vše je připraveno podle plánu. Přítel zaujímá pozici ze zadní strany obou praček. Já držím lavor těsně pod ústím přívodních hadic. Přítel začíná pomalu šroubovat, záhy se objevuje voda: nejdřív pár kapek, pak čůrek, pak proud stříkající pod tlakem. Počítáme s tím, přítel odpojí hadici a snaží se ji přimontovat k nové pračce. Přes stříkající vodu se to ale nedaří. Lavor se pomalu začíná plnit, voda stříká na jeho kalhoty i na můj svetr. Lavor je plný po okraj a hadice pořád není přimotovaná, zdá se, jakoby na novou pračku neseděla. Voda přetéká přes okraj lavoru a rozlévá se po podlaze. Proboha co mám dělat? Na podlaze jsou během chvilky centrimetry vody. Tohle asi opravdu nebyl nejlepší nápad....

Vzdáváme to a montujeme hadici zpět na původní rozbitou pračku. Voda přestává stříkat, ale my stojíme v obří louží vody. Pořád držím v rukou plný lavor. Vodu vylévám do dřezu. Připravené hadry jsou nasáklé. Pomalu odklízíme potopu.

Asi přeci jen budeme muset zavolat předražené instalatéry. Jen by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z Velké Británie při stavbě tohoto domu chybu.... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tereza Pultarova | neděle 16.12.2012 14:37 | karma článku: 26,36 | přečteno: 2376x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

4.1.2013 v 20:56 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

29.12.2012 v 9:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.