Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskriminace králíků, aneb plus pro ČSA

Stěhuju se do Londýna. Moje tříletá králice Ríša jede pochopitelně se mnou (prodavačka v obchodě tvrdila, že je to kluk. Veterinářka nás později vyvedla z omylu, ale jméno už zůstalo). Ríša je mimořádně zcestovalý králík. 9 měsíců se mnou bydlela ve Francii, 3 v Německu. I když cestování nijak zvlášť nemiluje, v autě se mnou najezdila po Evropě tisíce kilometrů. Pro cestování autem po kontinentálních státech Evropské unie nepotřebuje králík vůbec nic. Ani očkovací průkaz, ani žádné speciální potvrzení. Na hranicích Vás jednoduše nikdo nestaví. Představovala jsem si, že stejně snadno to půjde i do Velké Británie.

A proč taky ne, vždyť i Velká Británie je v Evropské unii! Dobrá, možná jsem si to představovala až moc jednoduše. Myslela jsem, že prostě koupím letenku, nejlépe levnou u Easy Jetu, a Ríšu vezmu v přepravce místo příručního zavazadla s sebou do kabiny. Možná se bude bát, ale ani ne za dvě hodiny budeme v Londýně.

Naštěstí jsem tentokrát nejednala zbrkle, jak bývá mým zvykem. Na jednom zahraničním webu pro cestování se zvířaty jsem se dočetla, že Easy Jet zvířata nepřepravuje. Lufthansa a KLM ale prý ano, do osmi kilogramů i s přepravkou, přímo v kabině letadla. Ríša je sice na zakrslého králíka trochu větší, má přes dvě a půl kila, do limitu se ale určitě vejdeme.

Naštěstí jsem ani teď nezačala hned slepě kupovat letenky. Předpisy pro přepravu zvířat obou společností mě trochu zmátly. Mluvilo se v nich výslovně jen o psech a kočkách. Na jednom zahraničním webu chovatelů králíků jsem so dozvěděla, že Lufthansa a KLM psy a kočky sice přepravuje, králíky ale ne a už vůbec ne do Británie, která uplatňuje jinou zvířecí politiku než ostatní státy EU.

Ukázalo se, že máme opravdu štěstí. Podle informací na stránkách britského Ministerstva zemědělství a životního prostředí mohou vybrané druhy domácích zvířat cestovat do Spojeného království bez šestiměsíční karantény teprve od 1. ledna 2012. Králík mezi ně díky bohu patří. Na rozdíl od psa, kočky a fretky k tomu nepotřebuje ani zvířecí pas. Proč to tedy nejde letadlem?

Jako nejprogresivnější se v tomto směru ukázaly České aerolinie. Králíky respektují a stejně jako kočkám a psům jim umožňují cestovat v kabině letadla. Mají za to u mě velké plus. A minus za to, že před dvěma roky zrušily všechny lety do Velké Británie.

Vložila se do toho moje máma. Prý zná člověka z agentury, která zajišťuje cestovní servis pro nejrůznější firmy. Určitě najdeme řešení. Chlapík zní optimisticky, nedávno prý pomáhal klientovi odcestovat do Británie se psem. Šlo to přes British Airways. Svitla mi naděje! Že by předpisy na webových stránkách aerolinek nebyly aktuální? Sdělím chlapíkovi svou obavu, že králík není pes. Prý to obvolá a dá mi vědět.

Po pěti minutách je jasné, že králík skutečně není pes. Jediná šance je doletět do Paříže nebo Bruselu s ČSA a zbytek dojet rychlovlakem Eurostar. Brzy je jasné, že ani to není průchozí. Eurostar nebere žádná zvířata, jenom asistenční psy. Stejné je to u autobusového dopravce Eurolines. Poslat králíka letecky cargem vyjde na 20 000 korun, se silničním dopravcem na 12 000, pojede ale 20 hodin a kdo ví, co se mu stane.

Přátelé na Facebooku radí králíka sníst nebo pustit do přírody. Obě varianty zavrhuji. Auto jsem prodala (co s evropským autem v tom zběsilém britském silničním systému). Budu tedy muset přemluvit nevlastního otce, aby mě odvezl. Místo dvou hodin budeme na cestě nejmíň dvanáct, ale co by člověk neudělal pro němou tvář. Jen doufám, že než se příště budu stěhovat, získají králíci v očích leteckých společností rovnoprávnost.

 

Autor: Tereza Pultarova | sobota 8.9.2012 22:18 | karma článku: 19,54 | přečteno: 1858x
  • Další články autora

Tereza Pultarova

Z vesmíru na Zemi: Evropský projekt českého architekta

„Představte si, že nemusíte platit za elektřinu, za kanalizaci nebo pitnou vodu, protože váš dům to všechno umí sám,“ sní český architekt Ondřej Doule. Díky dvěma milionům Eur, kterými jeho návrh podpořila v prosinci loňského roku Evropská komise, se možná tomuto snu o krok přiblíží. Projekt S.H.E.E., za kterým stojí konsorcium sedmi firem a akademických institucí z Evropské unie, chce vytvořit soběstačnou a samopostavitelnou obytnou jednotku nejen pro pobyt na jiných planetách, ale třeba i pro vědecké expedice za polárním kruhem nebo pro nouzové ubytování v oblastech postižených přírodní katastrofou. „S.H.E.E. by měla sloužit ve všech těžko dostupných oblastech a extrémních prostředích, kde není běžně dostupná elektřina, pitná voda a nedá se tam dostat s těžkými stavebními stroji,“ přibližuje Ondřej cíle projektu.

3.2.2013 v 15:21 | Karma: 10,76 | Přečteno: 552x | Diskuse| Věda

Tereza Pultarova

Přelet nad kukaččím hnízdem po anglicku: Příběh Marka

Před pěti lety se Marek rozhodl odjet do Anglie. Proč? Kdo ví... Prý aby tam našel přítelkyni, a možná i práci. Z domku kdesi v České republice, kde žil s matkou, třemi sourozenci a matčiným přítelem odešel. Matka ho o to požádala, s přítelem nevycházel a navíc tam nebylo místo. „Proč jste si nemohl najít přítelkyni a práci v Česku?“ ptá se opatrně psycholožka Claire, Markova terapeutka na uzavřeném oddělení jedné psychiatrické léčebny v Londýně. „Nějak to nešlo,“ odpovídá Marek se sklopeným pohledem.

22.1.2013 v 19:25 | Karma: 11,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Sníh v Anglii, volby v Česku a mediální realita

A zatímco v českých médiích a internetových diskusí zuřily bitky mezi zastánci jednotlivých úspěšných a neúspěšných prezidentských kandidátů, občas podpořené zhrzelými výroky kandidátů vyřazených, britská média měla v tomt týdnu zcela jinou agendu. Ano, stalo se to, co předpovídal instalatér, který nám minulý týden přišel namontovat funkční uzávěr vody v kuchyni: letošní studená vlna dorazila do Británie.

14.1.2013 v 17:42 | Karma: 8,06 | Přečteno: 666x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Zoufalý jobhunt v Londýně aneb Bůh jménem Recruiter

Říkali mi, že to bude trvat, říkali mi, že to bude bolet, říkali, že je potřeba obrnit se trpělivostí, vytrvalostí a optimismem. Měli pravdu. Snažím se řídit jejich radami, ale občas propadám beznaději. Ano, Londýn Vám to rozhodně nedá zadarmo. Obzvlášť pokud nejste inženýr, „ajťák“ nebo třeba doktor, těch má Anglie nedostatek. Já mám rovnou to nejhorší myslitelné vzdělání a zkušenosti, které můžete mít, pokud se rozhodnete hledat uplatnění v zahraničí – média.

4.1.2013 v 20:56 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1130x | Diskuse| Ostatní

Tereza Pultarova

Silvestr č. 30 – aneb světlo na konci tunelu těm, kdo ho hledají

Letadlo pomalu najíždí na runway na letišti Václava Havla. Za pár okamžiků pilot přidá plyn, rozjede se, a pak se několikatunový kovový kolos zanoří do mlhy (dodnes mi to přijde tak nějak proti přírodě). Po pár minutách stoupání skrz nízkou oblačnost se vynoříme nad jejím horním okrajem a já zase po týdnu uvidím slunce (Dobře, letos to počasí o Vánocích bylo celkem fajn a tak jsem to Slunce párkrát viděla i tady...). I přesto mi někdy připadá, jakoby můj život v Česku a zdejší klima měly podezřele mnoho společného. Za necelé dvě hodiny přistanu v Londýně, kde za dva dny oslavím příchod Nového roku. Bude to můj třicátý Nový rok v životě a to si, myslím, zaslouží zamyšlení.

29.12.2012 v 9:55 | Karma: 10,49 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2911x
Dříve reportérka, scénáristka a moderátorka vědeckých pořadů České televize. V sprnu 2011 jsem během dvou týdnů zabalila svůj život v Česku a vyrazila za změnou. Roční studium na International Space University ve Strasbourgu a tříměsíční stáž v Evropské kosmické agentuře v Německu mi otevřely nové obzory a vtáhly mě do života v multikulturní společnosti. Dnes pravidelně píšu o kosmonautice a vědě pro Space Safety Magazine a po roce znovu začínám v nové zemi a novém městě. Tentokrát v Londýně.