Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pekelné peníze

Kdepak, nebudu psát žádné filipiky na téma, jak jsou peníze kořenem všeho zla, o tom už přede mnou psala spousta lidí. Místo toho jsem si vybavil jednu zajímavou starší událost. Před nějakými desíti, patnácti lety jsem se v jedné zpravodajské relaci doslechl o šťáře v pražské Libuši (pro mimopražské – Libuši se nezřídka přezdívá Malá Hanoj). Ostatně, proč ne. Uznávám, tenkrát to bylo o něco chaotičtější než dnes, daleko více lidí tu bylo bez víz nebo pojištění, plagiarismus v oděvní výrobě byl na úplně jiné úrovni a vůbec, byla to taková divoká devadesátá léta. Takže, byla šťára a zásahovka tvrdě zasáhla v jednom bytě... jen aby zjistila, že se tam nic nevaří ani nepěstuje, ale že tam spořádaně žije čtyřčlenná rodina s malými dětmi, a papíry že mají v pořádku.

Čili, tak trochu blamáž. Dnes by byly záběry zakuklence se samopalem vedle malé holky v pyžamu likvidační, tenkrát holt byla jiná doba. Tak se hledalo a šťouralo dál, zásahovka přece nevyjíždí zbytečně – a nakonec se v bytě vítězoslavně objevily padělané bankovky, což také bylo důvodem, proč o celé akci informovala televize.

Jenže v tom byl takový malý háček. Ony totiž ty bankovky (reportér je předváděl na kameru) vypadaly naprosto směšně. Natištěné z jedné strany, na kancelářský papír, špatnými barvami (stovka byla modrá), a velké byly uniformně všechny jako bankovky z Dostihů a sázek. Krátce a stručně, tímhle by se platit nedalo. Také bylo zajímavé, že bankovek nebylo moc, rozhodně ne na masovou výrobu. Reportér na konci uvedl cosi o tom, že se Vietnamci brání, že se bankovky používají pro nějaký rituál, ale nezdálo se mi, že by tomu věřil.

Takže; copak je to za rituál. Nu, určitě jste se již někdy zamysleli nad tím, proč se sem vlastně Vietnamci stěhují. Za prací. Za příležitostmi, které se ve Vietnamu nenaskytnou. Aby zaopatřili rodinu. Vietnamci posílají peníze rodičům, dětem, prostě lidem doma, kteří se o sebe sami postarat nemůžou. Z každé výplaty. Dokud ve Vietnamu mají někoho, za koho jsou zodpovědní – posílají jim peníze, tím to začíná a končí a nediskutuje se o tom. Působí tu silný společenský tlak a člen komunity, který své blízké nepodporuje, je pokládán za parazita (tihle blízcí mu totiž zpravidla pomohli vycestovat) a ztrácí tvář. Proto neexistuje nic jako nezaměstnaný Vietnamec, potažmo Číňan. Proto je také v Sapě pobočka Western Union, společnosti, která se specializuje na bleskurychlé mezistátní převody peněz. Proto je bohužel, z pohledu těch nejzoufalejších, lepší mít nelegální příjem než vůbec žádný; boží zákony jsou nadřazené zákonům lidským.

Jak dlouho mají posílat peníze? Dokud děti neodrostou a nenajdou zaměstnání? Třeba. Dokud rodiče nebo prarodiče nezemřou? Ne. Peníze se posílají déle. I zesnulým.

Imitace bankovek jsou náboženským artefaktem; respektive, stávají se jím ve chvíli, kdy se spálí a „pošlou“ příbuzným na onom světě. Do té doby se jedná prostě jen o barevné papírky. Přesto je v mnoha zemích, kde obyvatelstvo praktikuje buddhismus, včetně Číny, jejich zneužití (tj. použití pro jiné než pietní účely) postihováno zákonem. Anglický termín je poněkud nepřesný; „hell money“ znamená doslova pekelné peníze. „Hell“v tomto případě znamená spíše „zásvětí“; podle čínské varianty buddhismu (která je jakýmsi amalgámem původní mytologie a importovaného učení z Indie) v něm čekají duše mrtvých na soud vládcem onoho světa. A během čekání na soud (lidí umírá spousta, chvilku to trvá) se jim příbuzní pokouší pobyt v předpeklí zpříjemnit. V Číně se vyrábějí speciální bankovky, většinou s naprosto absurdními hodnotami (začínají na 10 000 yuanech, tj. asi 30 000 Kč, a šplhají do milionů) a zdobené jsou portrétem a podpisem Nefritového císaře, vládce čínského světa mrtvých. S běžnou měnou si je tedy nespletete ani omylem, největší čínská bankovka je na sto yuanů a je na ní (jako ostatně na všech ostatních bankovkách) Mao. (Podotýkám, že Nefritový císař má plnovous a Mao ne, takže pokud nerozeznáte stovku od desetitisícovky, stačí zkontrolovat fousy.) Proč se neprodávají i u nás se mohu jen dohadovat – v zásadě mě napadají tři důvody. Jednak je možné, že imitace musí připomínat platnou měnu v místě obětování. Potom také nejspíš bude nějaký zádrhel v exportu pekelných peněz ze země výroby. A konečně, ruku na srdce – pravděpodobnost, že budou zaměněny za opravdové peníze při případné šťáře, je o poznání vyšší než u modré stovky velikosti mexického dolaru.

Dnes již je povědomí o tomto rituálu (peníze se pálí třeba k výročí úmrtí) o něco širší a podobná situace se nejspíš již opakovat nebude, policie v Sapě sice zasahuje stále často, ale o poznání citlivěji, informovaněji a s větším respektem. Jen tak pro srovnání, představte si, že vám ve čtyři ráno na dveře zabouchá (v lepším případě; v horším je vyrazí) tlupa ozbrojených, zakuklených chlapů, která míří na vaši rodinu samopaly, převrátí vám byt vzhůru nohama a pak vám jako důkazní materiál zabaví kytky, které jste se chystali vzít zítra babičce na hřbitov. To jsou, koneckonců, taky jenom normální kytky, dokud je nepoložíte na hrob. Myslím, že mně by podobná zkušenost zanechala hořkou pachuť v ústech; a u starších Vietnamců možná i probudí nějaké ošklivé vzpomínky.

Respekt, úcta a péče o rodinu jde u Vietnamců i u Číňanů doslova za hrob. Mnohokrát jsem byl svědkem neuvěřitelného sebeobětování a demonstrace síly povinnosti; a bohužel jsem mnohokrát byl svědkem i systematického zneužívání těchto zásad, kdy se lidé, kteří by na nikom záviset neměli, dožadovali (vždy úspěšně) podpory. Ve chvíli, kdy pro svou komunitu už jednou ztratíte tvář, ji už znovu ztratit nemůžete a znovunabývání není jednoduché. Pokud tedy se ztrátou tváře dokážete žít, můžete si žít celkem pohodlně na úkor svých bližních, kteří si ji ztratit nedovolí. A není to jen prázdná fráze; nejvyšším výrazem hanby je pro Číňana zakrytí vlastního obličeje oběma rukama.

 

Příště zmíním několik témat, o kterých se s Číňany sice bavit dá, ale radost jim to neudělá.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Procházka | pondělí 3.6.2013 9:28 | karma článku: 21,39 | přečteno: 1541x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik