Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jediný skutečný člověk na světě

I tenhle blog je především pro zoufalce ve frendzounu, nebo pro zoufalce, kteří jsou úplně sami a nechápou proč. Snad někomu pomůže i tahle kulometná dávka tvrdých pravd. Tentokrát o tom, kdo přesně je jediným skutečným člověkem na světě.

Myslet si, že jste to vy, je poměrně normální. Čas od času nás to napadne všechny. Nebo nám alespoň vždycky nedojde, že si to myslíme. Jsme koneckonců hrdiny svého vlastního příběhu. Ale tohle platí pro nás všechny. Lidé, které potkáváte, tady nejsou pro vás, neobjevili se někde za rohem, až když jste se vy uráčili dorazit. Takhle funguje engine nějakých počítačových her; zobrazuje pouze objekty ve vašem nejbližším okolí. Jakmile projdete/projedete okolo, vygenerované postavy nevratně zmizí. Takhle to na světě nefunguje. Všichni lidé, kteří jsou okolo vás, se někomu narodili, někde vyrůstali, někam chodili do školy nebo chodí do práce. Jeden den jejich života trvá stejně dlouho jako den toho vašeho, a to, že z jejich života znáte jenom útržky, neznamená, že je tvořený pouze a jedině těmi útržky.

Proč cítím potřebu to takhle rozepsat? Nu, hlavně proto, že pokud si to neuvědomíte a nezačnete na to brát ohled, jste na nejlepší cestě k sociopatii. Ve chvíli, kdy si začnete myslet, že jste jediným skutečným člověkem na světě, tak nějak přestane záležet na ostatních lidech, že? Podobně přemýšlejí sérioví vrazi, pro taková individua je nedostatek empatie typický. Ale koneckonců, tak trochu jsme tímhle vinni všichni, zjednodušování a generalizaci se nevyhneme. Jdu po ulici. Vidím zarostlého, špinavého chlapa s rudým obličejem, který se ke mně blíží s útrpným výrazem. Bezdomovec. Chce prachy. Nezájem. Vidím skupinu vychrtlých, strupatých mladíků v tílkách nebo bez tílek, s kšiltovkami, příšernými zuby a dobře živeným, spokojeným psem na vodítku. Feťáci. Možná problém. Vidím slečnu, jejíž odvážná módní kreace toho víc ukazuje, než zakrývá. Neříká se mi to snadno, ale... tělo. To je všechno, co za tu chvíli dokážu vnímat. Vím, že ti všichni jsou lidé. Ale tohle je jediná role, kterou hrají v mém životě. A jediná role, kterou já hraju v těch jejich, je limitovaná úplně stejně.

V Donu Quijotovi je jedna silná epizoda, kdy místní bačové (jsou to pasáci koz, ale kdo by se s tím páral) kladou jedné pastýřce za vinu smrt básníka Grisostoma. Ve zkratce; chtěl si ji vzít, ona ho nechtěla, on spáchal sebevraždu. (V knize se píše, že se chřadl a chřadl, až uchřadl, ale to je tak trochu dobový eufemismus.) Pastýřka se objeví na básníkově pohřbu a začne mluvit. O Grisostoma se neprosila a vdávat se zatím nehodlá za nikoho – a když už by na to náhodou došlo, tak by do toho taky ráda měla co mluvit. Básníka nijak nesváděla, nedávala mu žádné naděje a k šípku ho posílala vždycky, když se ukázal s novou básničkou o tom, jak mu jeho krásná a zlá paní drásá srdce. A má pravdu, ta holka. Nikdo básníka nenutil, aby za ní běhal. Nikdo ho nenutil psát básně, a nikdo ho nenutil páchat sebevraždu. Prostě jenom byl přesvědčený, že má na krásnou pastýřku z Boží vůle nárok a když nedostal, co chtěl, tak začal trucovat a pak zvolil snadný únik z „neřešitelné“ situace. Velmi nevyzrálý přístup, ale ještě že tak, mohlo to dopadnout pro chudáka pastýřku o poznání hůř.

Básník Grisostomo nepochopil, že pastýřka tady není pro něj. Není to žádná cena, nebo odměna, kterou si může zasloužit. (Jo a rada od cesty; pokud nefungovala první mizerná báseň pro vaši vyvolenou, nebude fungovat ani ta třístá. Jak se pozná mizerná báseň? Je v ní alespoň jednou slovo „oheň“ nebo „led“, popř. srovnávání obého.) Stejně tak, jako vás trochu uráží, když vás somráci na ulici vidí víceméně jako kasičku, může urážet holky, pokud se k nim chováte jako ke kusu masa. Na nikoho nemáte nárok. Nikdo tu není jen pro vás a nebude čekat, až se snížíte k tomu, že je milostivě pozvete na prohlídku sbírky motýlů (respektive komiksů, těch budete mít doma nejspíš víc).

Literatura a filmy, které podobný pocit posilují, mají naprosto zhoubný vliv. Dle mého názoru je taková Teorie velkého třesku pro společnost daleko nebezpečnější než béčkové akčňárny s guvernérem Kalifornie z osmdesátých let. Zatímco velký Arnold mohl aspoň inspirovat děcka k tomu, aby se snažila být stejně namakaná a kchůl jako on, Teorie velkého třesku vám v zásadě říká, že pasivita je v pořádku. Sedávej, panáčku, u pécéčka, budeš-li hodný, svede tě zpumprdlíkovaná, emocionálně nestabilní sousedka. Tenhle scénář je asi stejně pravděpodobný, jako ten s opravářem komínů Helmutem.

Přečtěte si jakoukoli známější japonskou shonen mangu (tedy „komiks pro kluky“). Opravdu, jakoukoli. Hlavním hrdinou bude nějaká lemra, většinou ani chytrá, ani pohledná, ani populární. A hned v prvním díle mu doslova a do písmene padne do náruče jedna či více krásných dívek, které jsou na něm nějakým způsobem závislé. Občas je to robot ve tvaru šestnáctileté slečny (Chobits), občas severská bohyně (Oh! My goddess!), občas mimozemšťanka (Tenchi Muyo), občas výměnná studentka (Love Hina). Tady má metafora dostává grády, protože některé tyhle slečny doslova a do písmene lidmi nejsou.

Funguje to prostě tak, jako by si někdo tam nahoře řekl „Aha, tak ty jsi lůzr, co si nedokáže nabrnknout vlastní přítelkyni? To není žádná spravedlnost, tady jednu máš!“. Sněte dál, podobné věci se dějí jen v japonských komiksech, amerických sitkomech a německém pornu. Zajímavé je, že španělskému vojákovi ze sedmnáctého století tohle došlo... Zkuste se chovat tak, jako byste si chtěli to, co chcete, vydobýt sami. Štěstí vás pak možná někdy příjemně překvapí, ale nikdy vás nepřekvapí nepříjemně.

 

Příště vám zakyslíkům dopřeji chvíli oddychu a napíšu něco o samotě. Musím uznat, že za tu si tak úplně sami nemůžete.

 

Autor: Aleš Procházka | čtvrtek 22.8.2013 9:35 | karma článku: 18,25 | přečteno: 910x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik