Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se v Číně střízliví

Když už jsem se posledně rozepsal o tom, co se v Asii pije, napadlo mě, že bych mohl zmínit i tradiční čínskou kúru na bolehlav. Třeba se někomu v sobotu zrána šikne, kdo ví.

Zatímco Češi přísahají na cibulačku a Britové nedají dopustit na Virgin Mary, Číňané mají vlastní recept; hustou slepičí polévku s kukuřicí. Neboli, jak jsem si ji pojmenoval já, kukuřecí polévku. Recept jsem trochu upravil pro cílovou skupinu (tzn. študáky a staré mládence, kteří mají v ledničce jenom vajíčka, slaninu, domácí jogurt v zapomenuté krabici od mléka a igelitový pytlík zastrčený úplně v rohu, ve kterém je jakési šedozelené cosi ještě po předchozím nájemníkovi), ale myslím, že bude fungovat docela uspokojivě. Potřebujete půl litru vývaru, plechovku kukuřice, lžíci solamylu a utřené vajíčko. „Utřené“ znamená rozkvedlané vidličkou v hrnku, dokud úplně nezmizí oranžová barva. „Vývar“ znamená kostku kuřecího bujónu, vraženou do hrnce s vařící vodou, dokud se nerozpustí. Vývar přiveďte k varu, přidejte plechovku kukuřice (nálev vylijte) a ztlumte sporák na půlku výkonu. V hrnku (jiném, než ve kterém máte rozkvedlané vajíčko) smíchejte lžíci solamylu se dvěma lžícemi vody, a potom ho přidejte do vývaru. Míchejte tak dvě minuty, dokud polévka nedostane konzistenci řídkého pudinku. Potom pomaličku polehoučku přilévejte vajíčko za stálého míchání. Jakmile se zdrcne, máte polévku hotovou, dosolte dle libosti (ale měla by být trochu sladká).

Včetně tvorby vývaru by vám polévka měla zabrat nějakých dvacet, pětadvacet minut maximálně. Z receptu byste měli dostat dvě porce, jednu na sobotu ráno a druhou na neděli ráno. Kostka bujónu vás přijde na nějakých pět korun, plechovka kukuřice na dvacku, vejce na 3-5 korun, škrob je skoro zadarmo. Dvě porce za pětatřicet korun dohromady, to docela jde, ne? Pokud máte čas, peníze a trpělivost a nemáte kocovinu, můžete pochopitelně připravit vývar z kuřecích křidýlek nebo skeletu (křidýlka jsou za pár korun, skelet ještě levněji) a kousky masa obrat a nakrájet do polévky. Mírně rosolovitá konzistence polévky, spolu se strašnou spoustou kalorií z vajec a kukuřice, funguje takřka okamžitě jako kotva na plovoucí žaludek. Zdravé to rozhodně není, chutné a účinné ovšem ano. Zvažuji, že recept připíchnu i na Mimibazar, třeba to nějakému příťovi nebo manžovi pomůže, když bude moc bumbat...

Jen tak pro zajímavost přidám i recept na Panenku Marii, tedy Virgin Mary. Překvapivě jsou ingredience na Panenku o poznání těžší na shánění a pravděpodobně je doma mít nebudete – pro Čecha je tedy jednodušší namíchat si čínský životabudič než anglický. Pro začátek potřebujete dvě tři decky rajčatového džusu. A to je vlastně všechno, pak už jenom kořeníte. Spousta pepře (drceného), něco soli, worcesterská omáčka, pár kapek citronové šťávy (ta z plastikového „citronku“ bohatě stačí), tvrďáci přidávají i něco tabaska. Upíjejte pomalu, přikusovat můžete celerovou nať nebo kyselou okurku. Pokud změníte způsob servírování z vertikálního na horizontální (tzn. ze sklenice do talíře) a trochu zahřejete v mikrovlnce – gratuluji, právě jste si uvařili rajskou polévku. Alkoholickou verzi tohoto koktejlu (stačí přidat vodku dle chuti) měl v oblibě Ernest Hemingway, protože v ní přes tu půltunu koření nebyl cítit alkohol a mohl tedy ženě tvrdit, že chodí denodenně do hospody na zdravý zeleninový džusík. Jak vidíte, zatímco čínská polévka má fungovat na uklidnění, Virgin Mary je spíše šokovou terapií.

Užijte si víkend ve zdraví a příští týden se těšte na slíbený blog o Vietnamcích.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Procházka | sobota 22.6.2013 9:28 | karma článku: 26,06 | přečteno: 3758x
  • Další články autora

Aleš Procházka

S knížkou po funuse - Bezbarvý Cukuru Tazaki

Tentokrát jsem si na pranýř pozval knihu populárního japonského spisovatele Murakamiho. I když v češtině nejnověji vyšla jeho starší próza, Hon na ovci, Cukuru Tazaki je jeho chronologicky nejmladším dílem.

8.6.2016 v 8:00 | Karma: 11,37 | Přečteno: 144x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

S knížkou po funuse – Dívka ve vlaku

Protože hodně čtu, napadlo mě začít také psát. Tedy, psát o knihách. Čas od času zkusím napsat o nějaké té knížce, kterou můžete vidět na zdi v metru a kdo ví, snad se to někomu bude líbit a třeba mi to i vydrží.

3.5.2016 v 19:10 | Karma: 13,24 | Přečteno: 557x | Diskuse| Kultura

Aleš Procházka

Běžím

Běžím a pot mi stéká po nose a kape na pás. Běžím a na obrazovce přede mnou nějaký afroameričan vypráví něco o své náklonnosti k objemným pozadím. Ne, že by ho bylo úplně slyšet.

7.3.2016 v 7:00 | Karma: 8,26 | Přečteno: 161x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Deadpool, aneb hubatý žoldák posílá celý svět do pryč

Na film s Deadpoolem jsem se těšil od prvního traileru, i když se mi frky v něm zdály poněkud slabší. Díkybohu to dopadlo a scénáristé si nechali lepší kousky do filmu. Pokud mohu krátce shrnout; za mě spokojenost, je to Deadpool.

29.2.2016 v 21:41 | Karma: 10,13 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Aleš Procházka

Jak jsem potkal… Dány?

To jsem vám takhle šel v pondělí z práce domů, tak mezi šestou sedmou. No a jdu okolo pivovaru U Medvídků, hned u Národní třídy.

25.2.2016 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 736x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Polsko koupí americké střely vzduch-země s doletem tisíc kilometrů

28. května 2024  6:09

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje...

Poslanci začínají schvalovat zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let

28. května 2024  5:59

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začínají v úterý na mimořádné schůzi...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3492x
Rád bych se podělil o své skrovné znalosti Číny a Číňanů očima neinformovaného Čecha. Doufám, že se blog bude líbit.

Seznam rubrik