Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potřebují děti dětskou hudbu?

Odjakživa mám ráda hudbu, ačkoliv o ní nedokážu zasvěceně hovořit. Pro mého manžela, který hraje na basovou kytaru a je vášnivým milovníkem alternativní hudby, musí být rozprava o hudbě se mnou leckdy utrpením, protože důvod, proč se mi nějaká hudba líbí a jiná zase ne, dokážu popsat jen ve velmi jedoduchých frázích, jako třeba: „Je tam moc kytary,“ případně: „K tomuhle cédéčku by měli zdarma přikládat krabičku antidepresiv.“ Přesto cítím potřebu napsat dneska blog o hudbě.  

...a vás, milé děti, taky sežereme!

Tohle moje nutkání nastartovala celkem nevinná příhoda, kdy naše dítě přitáhlo z Mikulášské besídky cédéčko s názvem „Vánoční písničky dětem.“

Manžel se podíval na seznam písní a interpretů a nekompromisně prohlásil „Je to zlo, ani to nebudeme rozbalovat a pošleme to dál.“ Ale já, rozněžnělá tou předvánoční atmosférou, jsem hned druhého dne strčila album do přehráváče s myšlenkou, že k pečení perníčků to bude určitě akorát a co by tam jako mohlo být tak hrozného, když je to vánoční cédéčko pro děti. Jak moc velkou chybu jsem udělala, jsem zjistila hned po několika úvodních tónech. Kdo by si pomyslel, že ještě víc než dvacet let po revoluci je někdo ochoten a schopen natočit na cédéčko socialistickou koledu „Vánoce, Vánoce přicházejí,“ jejímž hlavním smyslem bylo, podle mého názoru, zbavit Vánoce veškerého duchovího obsahu, kouzla a poetiky. Dále album obsahovalo několik osvědčených vypalovaček od Kotvalda, Hložka a Zagorové. Nechtělo se mi prostě věřit, že tohle dneska, v jednadvacátém století, ještě někdo poslouchá a navíc se nestydí to znovu nahrát, zabalit do vánočního přebalu a servírovat dětem, těm zranitelným duším, které vše kolem sebe nasávají jako houba (v tomhle případě si však dětskou duši lze představit spíš jako houbičku na nádobí, utopenou ve dřezu s mastnou, špinavou vodou). Umělecký dojem pak završily „Vánoční holky z naší školky.“ Zde bych ráda vzkázala Kotvaldovi s Hložkem, že pokud v textu nahradíme slovo „senzační“ slovem „vánoční“ opravdu se z písně nestane koleda. A frázi „v sexy tričku postavičku měly ham ham“ těžko rozdýchávám kdekoliv, natož na cédéčku pro děti.

Tohle cédéčko se prostě nepovedlo, ale uznávám, že se nejednalo o hudbu prrimárně složenou pro děti, a že šlo daleko spíše o běžný kalkul, že když splácáme páté přes deváté a opatříme to nálepkou „pro děti“ bude se to dobře prodávat. Od té doby se ale zabývám jednou otázkou: Potřebují děti speciální hudbu? Odpověď hledám ve vzpomínkách na vlastní dětství. Vybavuje se mi obrázek našeho obýváku v době, kdy mi byly tak čtyři. Sedím pod stolem a pozoruju mámu, jak tancuje po pokoji na Janis Joplin a podupávám si bačkůrkou do rytmu. Živě si vybavuju tu čirou radost z poslechu hudby, která mě dokáže zachvátit dodnes. Nevadilo mi, že to není hudba pro děti, že nerozumím textu, ani že zpěvačka má hlas jako cirkulárka. A pak si vybavuju hudební zážitek zcela jiného druhu, zhruba ze stejné doby.

Sedím u televize a koukám na Studio Kamarád a tam se zjeví Dáda Patrasová, dospělá žena oblečená v růžové sukýnce a s culíčky, tancuje, kulí oči, strašně přehnaně artikuluje a mává kolem sebe žižalou. Pohled na Dádu ve mne již tenkrát vyvolal zmatek a pocit nepatřičnosti. Malá holčička jsem tady přece já, tak proč je ta paní oblečená jako dítě? Proč má ve vlasech mašle a tváří se, že ze všech bytostí na světě si nejvíc rozumí s umělou žížalou? Už tehdy jsem měla pocit, že Dáda nás, děti, tak trochu podceňuje. A že bych to i já uměla líp. A když se mi dnes stane, že zahlédnu v televizi nějaký dětský pořad, nebo zaslechnu kousek písničky pro děti, mám pocit, že se od mého dětství zas tak moc nezměnilo. Hudební produkce pro děti má tyto základní rysy: Primitivní text bez obsahu, zato s refrénem, který vás bude pronásledovat několik dní. Jednoduchá melodie, kterou obstarává syntetizátor. Interpreti jsou oblečeni jako děti - pokud zpívá muž, má lacláče, pokud žena, má dětské šatičky velikosti XL a na hlavě mašli. V případě skupiny Maxim turbulenc, která je, kdoví proč, na dětských akcích velmi oblíbená, vypadají interpreti jako mimořádně ošklivé, přerostlé děti, stravující se od kolébky v řetězcích rychlého občerstvení. Já naštěstí neměla nikdy možnost slyšet více, než pár tónů (které mi pro představu stačily), ale očití svědkové hovoří jasně: Maxim turbulenc je možno zaslechnout ve školkách, na Mikulášských besídkách, ba i na vítání občánků.

Světlou vyjímku v dětské tvorbě tvoří Uhlíř se Svěrákem a Petr Skoumal. Pokud připustíme, že existují příležitosti, při kterých má zaznít vyloženě dětská hudba, myslím, že při poslechu tvorby těchto autorů nemusí zelenat hrůzou ani dospělý.

„No jo,“ namítnete možná, „ale dětem se přece Dáda, Maxim turbulenc a podobné věci líbí, tancujou na to, tak proč jim to nedopřát?“ Tenhle argument ale neobstojí. Dětem by se totiž líbilo třeba i zapalovat stoh, nebo jíst lepidlo, a stejně jim to my, dospělí, nedopřejeme. Protože nám prostě záleží na jejich vývoji. Moje skoro čtyřleté dítě mě nedávno velmi překvapilo, když si oblíbilo kapelu DG 307, jejíž tvorba není ani veselá, ani melodická a texty rozhodně nepatří k těm na první poslech srozumitelným. Vkus dítěte formují hlavně rodiče a ostatní dospělí tím, jak se sami chovají, jak s ním mluví, co mu čtou a podobně. A hudba je jenom další střípek v mozaice výchovy. A myslím, že děti si rády zatančí i u hodnotnějších kousků klasické a populární hudby a jejich mozky nepochybně zvládnou vstřebat i složitější texty, než je například: Čoko čoko ham ham , čoko čoko mňam mňam, milujeme jenom čokoládu, čoko čoko klap klap, nebuď přece srab srab , dej si taky s námi čokoládu!“

Tohle si, Dádo, děti opravdu nezaslouží!

 

Autor: Tereza Prasličková | středa 18.12.2013 12:05 | karma článku: 21,81 | přečteno: 1135x
  • Další články autora

Tereza Prasličková

21. srpen 1968 očima mojí mámy

Moje máma zažila okupaci v srpnu 1968 na vlastní kůži. Cestou do práce byla postřelena ruskými vojáky. Tohle je její příběh.

21.8.2016 v 8:55 | Karma: 33,18 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Patří děti do kavárny?

Tahle otázka už druhý den vládne internetovým diskusím. Rozhořela se bitva mezi dvěma tábory. Jeden tábor by si rád v kavárně v klidu přečetl noviny, vypil kávu, nebo dokonce (ó hrůzo) zakouřil.

5.1.2016 v 11:57 | Karma: 42,91 | Přečteno: 6615x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Připojte se, abych se mohl zapojit!

Včera jsem se zájmem přečetla článek který pojednává o nové službě pro bezdomovce. Jmenuje se Wifi 4 Life a má pomáhat lidem bez domova vrátit se zpátky do běžného života a ostatním lidem zase k připojení na internet.

24.9.2015 v 0:36 | Karma: 16,50 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Jsem car-free kvalitarián!

Včera jsem si přečetla článek, o rodině, která je prý tak trochu jiná. Jinakost této rodiny se projevuje tím, že NEMÁ AUTO. S tím souvisí spousta dalších zvláštností, o kterých je třeba informovat svět. Představte si, že tahle na první pohled obyčejná městská tříčlenná rodina jezdí na kole, autobusem, vlakem a někdy dokonce i chodí pěšky!  

17.2.2015 v 17:35 | Karma: 33,25 | Přečteno: 3467x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Už jsi našla svou vnitřní ženu?

Valí se to na mne ze všech stran: Hledání vnitřní ženy, ženské kruhy, práce s ženskou energií, cyklická žena. Spousta článků, videí, fotografií a především sebezkušenostních seminářů. Ženské bubnování, seminář o ženských mysteriích, hledání vnitřní bohyně. Projekt „Mám ji ráda“, který učí ženy přirozenému vztahu k vlastnímu přirození a jehož součástí je i zakázková výroba sádrového odlitku vagíny. Tento „jedinečný umělecký klenot ženského božství“, jak jej autorky projektu nazývají, stojí něco přes čtyři tisíc korun.

12.11.2014 v 15:42 | Karma: 39,48 | Přečteno: 6164x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3212x
Žena, která ráda píše.

terkablogerka@seznam.cz

Seznam rubrik