Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Patří děti do kavárny?

Tahle otázka už druhý den vládne internetovým diskusím. Rozhořela se bitva mezi dvěma tábory. Jeden tábor by si rád v kavárně v klidu přečetl noviny, vypil kávu, nebo dokonce (ó hrůzo) zakouřil.

 Druhý má zase pocit, že kavárna je veřejným prostorem pro všechny a pokud nepočítá s návštěvou rodin, jedná se o diskriminaci a důsledkem je sociální izolace matek.

Já si myslím, že jde především o špatně položenou otázku. Pokud se ptáme, zda děti patří do kavárny, můžeme se stejně tak zeptat, jestli tam patří člověk, který si sedne sám ke stolu, otevře si notebook a dvě hodiny si při jedné kávě vyřizuje poštu a nahlas telefonuje, nebo jestli tam patří opilec, dorážející na ostatní hosty a mámící z přítomných žen telefonní čísla.

Jsem ráda, že existují kavárny s dětským koutkem, které se prezentují jako přátelské k rodině a že už to ani mimo Prahu není sci-fi. Ráda tam občas zajdu, třeba když jdu s dětmi k doktorovi a ujede nám autobus, nebo když jdeme na nákupy. A pokud v takové kavárně narazím na člověka, který tam přišel v klidu pracovat a tudíž mu vadí vysoká hladina hluku, nebo na toho výše zmíněného opilce, budu mít právem pocit, že měli pro svoji misi zvolit jiný podnik. Stejně tak já, pokud přijdu v osm večer s dětmi do non- stopu, asi těžko mohu očekávat, že se tam přestane kouřit, pít, mluvit sprostě, místo automatů se začne hrát pexeso a místo piva se začne točit zmrzlina. A popravdě řečeno, pokud jdu výjimečně někam bez dětí, vyhledávám spíš podniky, kde se s dětmi nepočítá.

Ale pak tu máme podniky pro všechny, které se nedají zařadit ani do kategorie „místo přátelské k dětem“, ani do kategorie „nálevna“. Kavárny, kde se třeba nekouří, ale zároveň tam není dětský koutek, místa, která jsou v centru, nebo v turistických oblastech, takže se dá očekávat, že tam přijde dvojice, která chce mít klid na rande, člověk, který se potřebuje připravit na obchodní schůzku, i rodina s dětmi, která má chvilku času před začátkem dětského představení. A tady je právě jablko sváru. Komu z nich se má kavárna přizpůsobit? Co je důležitější: rande, klid na práci, nebo potřeba dát si s dětmi v klidu svačinu a nechat je někde vyčůrat? Argumenty všech stran jsou pochopitelné. A tady přichází ke slovu soudnost a snášenlivost. A taky rozhodnutí majitele,na jakou cílovou skupinu se chce zaměřit. Většině bezdětných lidí asi nebude vadit rodina, která vezme děti do kavárny na dortík, pokud budou rodiče soudní, budou mít na paměti, že jejich děti nejsou středem světa a jejich chování budou korigovat. A pokud se dítě nachází ve vývojové fázi, kdy se jeho chování korigovat moc nedá (kojenec, nebo batole v období vzdoru), opustí podnik dřív, než se přítomnost jejich dětí stane pro ostatní nesnesitelnou. 

Když bylo mým dětem půl roku a tři roky, v rámci výletu jsme se pokusili naobědvat v restauraci. Nevyšlo to. Ne kvůli diskriminaci ze strany restauratérů, ale kvůli fázi vývoje, ve které se děti zrovna nacházely. Kojenec toužil být po celou dobu oběda u prsu, tříletý nedokázal kultivovaně jíst, aniž by mu u toho někdo na plný úvazek asistoval. To léto bych s klidným svědomím řekla, že moje děti do běžné restaurace, která se neprezentuje vyloženě jako „podnik pro rodiny s dětmi“ nepatří. Tenkrát jsme se s manželem najedli na střídačku a po zbytek léta jsme pak na výletech svačili na lavičkách v parku, což bylo úlevné pro nás, pro děti i pro potenciální spolustolovníky. Nikomu to neublížilo, ani nás to neuvrhlo do sociální izolace, byla to prostě přechodná fáze.

Nepřipadá mi, že míra izolace a osamělosti matek s malými dětmi nějak zásadně souvisí s počtem kaváren s dětským koutkem. Pokud se žena na rodičovské dovolené cítí jako oběť svého údělu, bude neustále řešit, co všechno s dětmi nemůže, bez ohledu na počet family friendly kaváren. Vždyť kavárna není jediné místo, kde se dají pěstovat sociální vztahy a pokud člověk žije v místě, kde vhodná kavárna není, může se s ostatními lidmi navštěvovat doma, kde si pravidla chování určuje sám, udělá si kávu, kterou má nejraději a nebude mu trapně, že sedí celé odpoledne u jednoho nápoje. Nebo může využít mateřské centrum, případně si kavárnu přátelskou k rodině sám založit, což už mnoho matek udělalo. A v neposlední řadě je nutné se smířit s tím, že rodičovství s sebou prostě přináší změnu životního stylu. A jako je nutné počítat s tím, že dokud kojím, nemůžu chodit večer do baru, je třeba taky vědět, že pokud cítím neodkladnou potřebu navštívit s dětmi kavárnu, musím si dopředu vybrat vhodný podnik,kde moje děti nebudou nikoho rušit a mne zas pro změnu nebudou obtěžovat družní opilci.

Milé matky, nechtějte udělat z celého světa jeden velký dětský koutek jen proto, že zrovna máte malé děti. I když se to zdá daleko, třeba ve vašem životě ještě přijde chvíle, kdy se vám podniky, přátelské spíše k dospělým, budou hodit.

 

Autor: Tereza Prasličková | úterý 5.1.2016 11:57 | karma článku: 42,91 | přečteno: 6615x
  • Další články autora

Tereza Prasličková

21. srpen 1968 očima mojí mámy

Moje máma zažila okupaci v srpnu 1968 na vlastní kůži. Cestou do práce byla postřelena ruskými vojáky. Tohle je její příběh.

21.8.2016 v 8:55 | Karma: 33,18 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Připojte se, abych se mohl zapojit!

Včera jsem se zájmem přečetla článek který pojednává o nové službě pro bezdomovce. Jmenuje se Wifi 4 Life a má pomáhat lidem bez domova vrátit se zpátky do běžného života a ostatním lidem zase k připojení na internet.

24.9.2015 v 0:36 | Karma: 16,50 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Jsem car-free kvalitarián!

Včera jsem si přečetla článek, o rodině, která je prý tak trochu jiná. Jinakost této rodiny se projevuje tím, že NEMÁ AUTO. S tím souvisí spousta dalších zvláštností, o kterých je třeba informovat svět. Představte si, že tahle na první pohled obyčejná městská tříčlenná rodina jezdí na kole, autobusem, vlakem a někdy dokonce i chodí pěšky!  

17.2.2015 v 17:35 | Karma: 33,25 | Přečteno: 3467x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Už jsi našla svou vnitřní ženu?

Valí se to na mne ze všech stran: Hledání vnitřní ženy, ženské kruhy, práce s ženskou energií, cyklická žena. Spousta článků, videí, fotografií a především sebezkušenostních seminářů. Ženské bubnování, seminář o ženských mysteriích, hledání vnitřní bohyně. Projekt „Mám ji ráda“, který učí ženy přirozenému vztahu k vlastnímu přirození a jehož součástí je i zakázková výroba sádrového odlitku vagíny. Tento „jedinečný umělecký klenot ženského božství“, jak jej autorky projektu nazývají, stojí něco přes čtyři tisíc korun.

12.11.2014 v 15:42 | Karma: 39,48 | Přečteno: 6164x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Fenomén „Udělej si sám“ aneb jak Přemek Podlaha povstává z popela

Když jsem byla malá, občas jsem se svojí babičkou sledovala pořad „Receptář nejen na neděli“. Jistě ho spousta z vás zná. Přemek Podlaha si do něj zval hosty z lidu a ti s velikým nadšením a jiskrou v oku předváděli třeba jak uplést rohožku z pytlíků od mlíka, nebo jak pěstovat v bytě citrusy. „Paní Jana z Horních Beřkovic nám poslala fotku obří pýchavky, kterou vypěstovala na svojí zahrádce“ řekl třeba Podlaha a ukazoval fotku, jak celá rodina paní Jany sedí s rozzářenými obličeji na gigantické houbě.

18.6.2014 v 12:28 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3212x
Žena, která ráda píše.

terkablogerka@seznam.cz

Seznam rubrik