Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem car-free kvalitarián!

Včera jsem si přečetla článek, o rodině, která je prý tak trochu jiná. Jinakost této rodiny se projevuje tím, že NEMÁ AUTO. S tím souvisí spousta dalších zvláštností, o kterých je třeba informovat svět. Představte si, že tahle na první pohled obyčejná městská tříčlenná rodina jezdí na kole, autobusem, vlakem a někdy dokonce i chodí pěšky!  

 

Možná si řeknete, že na tom není nic zvláštního, ale to je omyl. Tyhle na první pohled banální informace mají totiž vyšší smysl. Není to totiž obyčejná rodina bez auta, je to car – free rodina, hlásící se ke kvalitariánství! O principech, které rodina vyznává, se můžete dočíst na jejím blogu. Jejich životní styl se opírá o pět principů. Prvním je minimalismus, což znamená, že s sebou netahají zbytečné věci. Druhým je pomalost, která je chápána jako „známka kvality, o kterou stále více přicházíme". Třetí je již zmíněné kvalitariánství, protože pro život bez auta je potřeba mít kvalitní vybavení, jako třeba kolo. Čtvrtým principem je pokora, která znamená, že se nestydí požádat o pomoc (například někoho, kdo má auto). Posledním principem je pak život mimo komfortní zónu a to znamená, že cestu na vlak někdy zmoknou, je jim horko, nebo jim vlak ujede a oni se tím učí, že život není peříčko a že je třeba překonávat překážky.

Článek o této rodině mi nalil do žil optimismus. Já totiž neřídím, nikdy jsem nenašla odvahu udělat si řidičák. Bydlím na vesnici a pokud je manžel a s ním i naše auto v práci, veškeré pochůzky s dětmi absovluji pěšky nebo autobusem.

Dosud jsem fakt, že neumím řídit, považovala tak trochu za svůj handicap. Dnes jsem ale prozřela. Můj životní styl totiž splňuje všechny znaky car - free kvalitariánství!

Tak předně, jsem pomalá a neumím dělat víc věcí najednou. To už my kvalitariáni ale tak máme, prostě nespěcháme a všechno, včetně utírání prachu, ranního vstávání a chůze do večerky pro rohlíky si užíváme, naše pomalost není slabost, ale vědomá volba! Minimalismus je mé druhé jméno, tahám s sebou naprosté minimum věcí a někdy dokonce zapomenu doma třeba i klíče a občanku.

Ke kvalitariánství jsem se vloni symbolicky přihlásila nákupem kvalitních zimních bot za tři tisíce. Pochopte, my alternativci, co nejezdíme autem, prostě musíme do bot investovat víc, než vy, obyčejní smrtelníci, chycení v síti konzumu. A princip pokory je mi také vlastní. Ten nastupuje ve chvíli, kdy je potřeba udělat větší nákup. Pak pokorně požádám manžela, aby to přivezl z města autem.

O životě mimo komfortní zónu bych mohla psát romány. Nedávno, když jsme jeli s dětmi k doktorovi, si s námi osud nepěkně pohrál, ujel nám autobus a museli jsme jít dva kilometry pěšky, v zimě, dešti a větru a zvládli jsme to! Cestu mi zpříjemnil taky fakt, že jsem potkala několik dalších car- free kvalitariánů, ba přímo kvalitariánských ultras! Bylo jim tak kolem osmdesáti, jeli v tom nečase na kole a většina z nich ještě držela v ruce kastůlky s obědem a na nosiči si vezla nákup! Kvalita jejich kol a tesilových kalhot byla prověřena třiceti lety každodenního používání.

Až je potkám příště, musím provést nějaku tu osvětu ohledně našeho hnutí. Ti pošetilci si totiž možná stále myslí, že jízda na kole nebo chůze je normální způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B. Jistě je potěší, že jsou, aniž to tušili, stoupenci Alternativního Životního Stylu!

Autor: Tereza Prasličková | úterý 17.2.2015 17:35 | karma článku: 33,25 | přečteno: 3467x
  • Další články autora

Tereza Prasličková

21. srpen 1968 očima mojí mámy

Moje máma zažila okupaci v srpnu 1968 na vlastní kůži. Cestou do práce byla postřelena ruskými vojáky. Tohle je její příběh.

21.8.2016 v 8:55 | Karma: 33,18 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Patří děti do kavárny?

Tahle otázka už druhý den vládne internetovým diskusím. Rozhořela se bitva mezi dvěma tábory. Jeden tábor by si rád v kavárně v klidu přečetl noviny, vypil kávu, nebo dokonce (ó hrůzo) zakouřil.

5.1.2016 v 11:57 | Karma: 42,91 | Přečteno: 6615x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Připojte se, abych se mohl zapojit!

Včera jsem se zájmem přečetla článek který pojednává o nové službě pro bezdomovce. Jmenuje se Wifi 4 Life a má pomáhat lidem bez domova vrátit se zpátky do běžného života a ostatním lidem zase k připojení na internet.

24.9.2015 v 0:36 | Karma: 16,50 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Už jsi našla svou vnitřní ženu?

Valí se to na mne ze všech stran: Hledání vnitřní ženy, ženské kruhy, práce s ženskou energií, cyklická žena. Spousta článků, videí, fotografií a především sebezkušenostních seminářů. Ženské bubnování, seminář o ženských mysteriích, hledání vnitřní bohyně. Projekt „Mám ji ráda“, který učí ženy přirozenému vztahu k vlastnímu přirození a jehož součástí je i zakázková výroba sádrového odlitku vagíny. Tento „jedinečný umělecký klenot ženského božství“, jak jej autorky projektu nazývají, stojí něco přes čtyři tisíc korun.

12.11.2014 v 15:42 | Karma: 39,48 | Přečteno: 6164x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Fenomén „Udělej si sám“ aneb jak Přemek Podlaha povstává z popela

Když jsem byla malá, občas jsem se svojí babičkou sledovala pořad „Receptář nejen na neděli“. Jistě ho spousta z vás zná. Přemek Podlaha si do něj zval hosty z lidu a ti s velikým nadšením a jiskrou v oku předváděli třeba jak uplést rohožku z pytlíků od mlíka, nebo jak pěstovat v bytě citrusy. „Paní Jana z Horních Beřkovic nám poslala fotku obří pýchavky, kterou vypěstovala na svojí zahrádce“ řekl třeba Podlaha a ukazoval fotku, jak celá rodina paní Jany sedí s rozzářenými obličeji na gigantické houbě.

18.6.2014 v 12:28 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3212x
Žena, která ráda píše.

terkablogerka@seznam.cz

Seznam rubrik