Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připojte se, abych se mohl zapojit!

Včera jsem se zájmem přečetla článek který pojednává o nové službě pro bezdomovce. Jmenuje se Wifi 4 Life a má pomáhat lidem bez domova vrátit se zpátky do běžného života a ostatním lidem zase k připojení na internet. 

Zakladatelé této služby mají představu, že bezdomovec bude stát osm hodin denně na určeném místě se zařízením, které umožní bezplatné připojení všem kolemjdoucím v okruhu dvaceti metrů. Jako odměnu bude dostávat bydlení, stravu a ošacení a pokud se osvědčí, bude doporučen dalším zaměstnavatelům.

Přiznám se, že z tohoto projektu jsem dost rozpačitá. Mám za sebou čtyři roky v přímé práci s lidmi bez domova, proto mě každá inovace v tomto oboru zajímá. Myslím si, že je dobře, když někdo nabídne lidem bez domova i jinou formu pomoci, než tradiční denní centrum, noclehárnu a azylový dům. Považuji za velmi zdravé, když se do pomoci potřebným zapojují i lidé, kteří nejsou sociální pracovníci  a nebojí se realizovat netradiční nápady. Projekt wifi 4 Life má ale podle mne několik velkých slabin.

Problematická mi připadá především představa, že člověk, který se v projektu osvědčí, bude doporučen  dalším zaměstnavatelům. Na tomto principu už několik projektů funguje a některé docela úspěšně. Člověk, který dlouhodobým pobytem na ulici ztratil pracovní návyky, si v rámci takových projektů zase zvyká ráno vstávat, střízlivý se dostavit na pracoviště a tam vykonávat konkrétní práci. Zaměstnavatel počítá s jeho slabinami, většinou jsou na těchto tréninkových pracovních místech poněkud „měkčí“ podmínky, než v běžném zaměstnání a pozornost je soustředěna na to, aby si zaměstnanec v přátelském prostředí postupně zvykal chodit do práce a osvojil si nové dovednosti, které může použít v dalším zaměstnání.

A tady mě napadá první otázka k projektu „Wifi 4 Life“: Jaký zaměstnavatel potřebuje zaměstnance, který se osvědčil v tom, že osm hodin denně stál na ulici a držel krabičku? Jaké schopnosti musí člověk při této „práci“ prokázat? 

Například prodavač Nového prostoru se musí umět slušně chovat, jednat se zákazníkem a dodržovat podmínky prodeje. Za svoji práci dostane předem určenou odměnu, která je závislá na tom, jak si při prodeji počíná. „Chodící wifi“ prostě osm hodin stojí v tričku s nápisem FREE WIFI CHARITY a čeká, až se někdo připojí. A to mě přivádí k otázce lidské důstojnosti, která je v závěru citovaného  článku také zmíněná. To, co lidem na ulici hodně chybí, je vědomí vlastní hodnoty. Jak moje sebevědomí zvedne práce, která spočívá v postávání na ulici? Již zmíněný prodavač Nového prostoru si na konci dne může říct, že dokázal prodat deset časopisů, metař se může pochválit za to, že pečlivě zametl tři ulice. Jejich práce, i když nekvalifikovaná, má konkrétní, hmatatelné výsledky Za co se může pochválit „Chodící wifi“, když vlastně vykonává pouze funkci  stojanu na wi-fi hotspot? Posiluje taková práce skutečně pocit vlastní hodnoty?

Projekt navíc řeší „problém nedostupného internetu“ v Praze. Poptala se zkusmo několika lidí v okolí, protože já sama se na internet připojuji pouze doma a tenhle problém mě nikdy netrápil. Všichni, koho jsem se zeptala, mi jednoznačně odpověděli, že problém nedostupného internetu v Praze zkrátka neexistuje. Kdo potřebuje internet často, má ho v mobilu. Kdo ho v mobilu nemá, zajde si do restaurace nebo kavárny a připojí se na wifi tam.

Navíc, lidé bez domova budou v tomto projektu pracovat za bydlení, stravu a ošacení. Nevím, jak konkrétně si lidé z „Wifi 4 life“ takový způsob odměňování představují a docela bych chtěla vidět pracovní smlouvy, které budou s lidmi bez domova uzavírat. 

Důstojnější mi každopádně připadá nabízet lidem bez domova opravdovou práci za opravdové peníze, které mohou utratit dle vlastního uvážení, tak, jak to dělají bydlící lidé.

 

Autor: Tereza Prasličková | čtvrtek 24.9.2015 0:36 | karma článku: 16,50 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Tereza Prasličková

21. srpen 1968 očima mojí mámy

Moje máma zažila okupaci v srpnu 1968 na vlastní kůži. Cestou do práce byla postřelena ruskými vojáky. Tohle je její příběh.

21.8.2016 v 8:55 | Karma: 33,18 | Přečteno: 1708x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Patří děti do kavárny?

Tahle otázka už druhý den vládne internetovým diskusím. Rozhořela se bitva mezi dvěma tábory. Jeden tábor by si rád v kavárně v klidu přečetl noviny, vypil kávu, nebo dokonce (ó hrůzo) zakouřil.

5.1.2016 v 11:57 | Karma: 42,91 | Přečteno: 6615x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Jsem car-free kvalitarián!

Včera jsem si přečetla článek, o rodině, která je prý tak trochu jiná. Jinakost této rodiny se projevuje tím, že NEMÁ AUTO. S tím souvisí spousta dalších zvláštností, o kterých je třeba informovat svět. Představte si, že tahle na první pohled obyčejná městská tříčlenná rodina jezdí na kole, autobusem, vlakem a někdy dokonce i chodí pěšky!  

17.2.2015 v 17:35 | Karma: 33,25 | Přečteno: 3467x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Už jsi našla svou vnitřní ženu?

Valí se to na mne ze všech stran: Hledání vnitřní ženy, ženské kruhy, práce s ženskou energií, cyklická žena. Spousta článků, videí, fotografií a především sebezkušenostních seminářů. Ženské bubnování, seminář o ženských mysteriích, hledání vnitřní bohyně. Projekt „Mám ji ráda“, který učí ženy přirozenému vztahu k vlastnímu přirození a jehož součástí je i zakázková výroba sádrového odlitku vagíny. Tento „jedinečný umělecký klenot ženského božství“, jak jej autorky projektu nazývají, stojí něco přes čtyři tisíc korun.

12.11.2014 v 15:42 | Karma: 39,48 | Přečteno: 6164x | Diskuse| Ostatní

Tereza Prasličková

Fenomén „Udělej si sám“ aneb jak Přemek Podlaha povstává z popela

Když jsem byla malá, občas jsem se svojí babičkou sledovala pořad „Receptář nejen na neděli“. Jistě ho spousta z vás zná. Přemek Podlaha si do něj zval hosty z lidu a ti s velikým nadšením a jiskrou v oku předváděli třeba jak uplést rohožku z pytlíků od mlíka, nebo jak pěstovat v bytě citrusy. „Paní Jana z Horních Beřkovic nám poslala fotku obří pýchavky, kterou vypěstovala na svojí zahrádce“ řekl třeba Podlaha a ukazoval fotku, jak celá rodina paní Jany sedí s rozzářenými obličeji na gigantické houbě.

18.6.2014 v 12:28 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1878x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3212x
Žena, která ráda píše.

terkablogerka@seznam.cz

Seznam rubrik