Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hansardova hvězda "padá pomalu" vzhůru

Nerad stojím stranou jakéhokoliv všeobecného nadšení, jelikož se tak člověk vystaví okamžitému pranýřování, ale tentokrát se musím přiznat, že z nominace písně Falling Slowly na prestižního Oscara nemám vůbec radost. Dovedu si představit spoustu jiných cen, které by tato krásná píseň měla dostat, Grammy počínaje, tu oběma tvůrcům od srdce přeji, ale  nominace na Oscara je zcela mimo mísu, jakkoliv je Once pěkný film a Falling Slowly píseň, která se k němu hodí.

Problém je totiž v tom, že byla s filmem spojena uměle a domnívám se, že poněkud s cílem vytěžit z této písně více, než je nezbytně nutné. Píseň evidentně nevznikla pouze pro tento film a vysvětlení, které se tento týden objevilo, ve smyslu nominaci ospravedlnit, mi připadá stejně vykonstruované, jako když pan Čunek představoval své bratrance, kteří mu půjčili peníze.

Poprvé jsem slyšel Falling Slowly na recitálu Glena Hansarda na folkovém festivalu Za vodou v Děhylově u Ostravy. Je to už několik let. Sestra mě tehdy upozornila na rozčepýřeného zpěváka, který, prý, na minulých ročnících všechny uhranul energií svého představení a silou písní. Ačkoliv folkové festivaly příliš nemusím, sbalil jsem kotlík :o), vydal se za vodu a nelitoval jsem. Koncert, který by byl více nabitý energií, jsem nikdy dříve, ani potom neviděl, ačkoliv většina písní byla klidné povahy a Glena doprovázela na klavír, který jeho tvorbu výrazně zjemnil, mladá, éterická kolegyně. Falling Slowly zazněla, ale nijak nevybočovala z ostatních představených písní. Jelikož jsem byl nadšen, uvítal jsem CD, které krátce po festivalu Glenu Hansardovi a Markétě Irglové vyšlo a na kterém se Falling Slowly logicky objevila. Nemyslím si, že by nějak výrazně čněla nad průměr písní, které na CD jsou, protože laťku CD nastavuje velmi vysoko. Klidná atmosféra alba, navozená kytarou a hlasem Glena Hansarda v tišších polohách, se střídá s emotivním křikem v polohách podstatně hlasitější a klavír, stejně jako místy smyčce, atmosféru skvěle dokreslují. Byl bych naprosto spokojen, kdyby u toho zůstalo, občas si CD pouštím v autě a slyšet píseň Falling Slowly opět na koncertě by mi jistě rovněž bylo vhod.

Jenže Glen Hansard se zřejmě nespokojil s tím, že by píseň měla jen tak zapadnout v zapomění na folkovém CD a tak jsem přibližně rok na to zaslechl poprvé její rockovější podobu na Pohoda festivalu v Trenčíně, kde vystoupil se skupinou Frames. Rychlejší a tvrdší verze Falling Slowly mi příliš neučarovala a tak ještě větší překvapení přišlo, když se píseň objevila na řadovém CD skupiny Frames Cost. Nebýt toho, že Frames vydali v posledních letech více CD a Glen se evidentně nejeví, jako prostý nápadů, podezříval bych ho, že prostě nemá co na desky dát. Pravdou spíš bude, že mu píseň obzvláště učarovala a tak ji prostě cpe, kde se dá, jinak si totiž jeho počin neumím vysvětlit.

Pochopil jsem, když z mého pohledu, z archívu, vytáhl píseň Falling Slowly pan režisér Hřebejk a doprovodil jí upoutávky na Krásku v nesnázích. Malebná píseň předeslala peripetie, kterých se Krásce dostalo ve filmu vrchovatě a nebyla to píseň titulní, ani průvodní, jakkoliv filmu Kráska v nesnázích hudba Glena Hansarda a Markéty Irglové dominovala. Šok nastal až v případě filmu Once. Chápu asi Glena Hansarda, že ve své filmové prvotině chtěl nechat zaznít svou veleoblíbenou píseň, ale rozhodně mám o filmové hudbě, o původním filmovém songu, zcela jiné představy. Jednak mi to přijde poněkud nefér k filmu Kráska k nesnázích, kde se píseň objevila poprvé a taky mi to připadá poněkud jako snaha zviditelnit píseň buď jak buď.

Takže. Pokud píseň Falling Slowly dostane Oscara a vzhledem k zaslepenosti pánů akademiků je to klidně možné (vždyť píseň se podle nich hrála "jen v Evropě"), radujte se. Spoluautorský podíl Markéty Irglové je přítomen a úspěch jí plně přeji, jak znám českou náturu, přisvojí si tento úspěch média a všechen lid :o). Osobně bych byl ovšem mnohem raději, kdyby sám Glen z nominací vycouval a soustředil se na novou tvorbu. Vzhledem k jeho obrovskému tvůrčímu potenciálu věřím, že je jen otázkou času, kdy vytvoří další, původní píseň, která filmařům neunikne a která by se pak o filmovou cenu mohla ucházet bez jakéhokoliv stínu pochybností.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Roman Potoczný | čtvrtek 31.1.2008 10:00 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1916x
  • Další články autora

Roman Potoczný

Fotoblog: Dny NATO v Ostravě 18.9.2021

Po roční pauze způsobené epidemií Covidu nebo zkrátka jen neschopností vlády, vypořádat se sofistikovaně s Covidem 19 a zajistit lidem normální život (vyberte si dle libosti) se v Mošnově u Ostravy konaly Dny NATO pro veřejnost.

18.9.2021 v 23:31 | Karma: 16,97 | Přečteno: 472x | Diskuse| Fotoblogy

Roman Potoczný

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Jak odolat krizi středního věku? Dělat hlouposti? Nebýt srab? Říkat pravdu? Nebo si jen užívat jako Šampón? Nová česká komedie „Prvok, Šampón, Tečka a Karel“ jasnou odpověď neposkytuje, ale rozhodně pobaví a překvapí.

4.8.2021 v 6:00 | Karma: 35,39 | Přečteno: 10639x | Diskuse| Kultura

Roman Potoczný

Já jsem Prymula, kdo je víc?

Papalášské manýry se u nás v posledních letech projevují čím dál víc. Stačí si vzpomenout na prezidentův „popelníček“, premiérovy „vysoké stropy a větranou místnost“ nebo aktuální provinění ministra zdravotnictví.

27.10.2020 v 13:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 4672x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Koronavirové paradoxy

Koronavirus nám nastavil zrcadlo. Vidím v něm apatické občany, které si vodí vláda na drátkách, a v zájmu obav o vlastní život se bojí třísknout do stolu a zvolat: „Už toho bylo dost!“ nebo ještě lépe „Už vás máme dost!“

1.9.2020 v 8:55 | Karma: 23,09 | Přečteno: 570x | Diskuse| Politika

Roman Potoczný

Soumrak sociální demokracie?

Nemyslel jsem si, že někdy napíšu podobný blog. ČSSD jsem nikdy nevolil a nejspíš nikdy volit nebudu. Přesto bych jim chtěl poradit, protože si myslím, že by strana měla zůstat v současné vládě a pracovat, ne páchat sebevraždu.

6.7.2019 v 23:15 | Karma: 36,76 | Přečteno: 5987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 299
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3499x
Na blogu působím déle, než deset let. Píšu převážně o filmu, o hudbě, knihách, kulturních a společenských akcích, výjimečně o politice. Je fajn, že lze zatím svobodně vyjadřovat vlastní názor. Zatím ...
Bloguji, tedy jsem!