Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Narušil Vasil Biľak charakter Michala Haška?

Podtitul kampaně "Komunismus bolí dodnes" odkazuje na to, že mnoho problémů současnosti má kořeny právě v období „budování socialistické společnosti“. Tolik citace z medií.

Tato interpretace je značně pokřivená, i když existují zřejmé paralely. Neblaze proslulý vyučený krejčí Vasil Biľak se stal tajemníkem ÚV KSČ a posléze na vokovické „Sorbonně“, Vysoké škole ÚV KSČ, získal titul RSDr. Stanislav Gross, maturant ze SPŠ dopravní, to dotáhnul až na ministra vnitra a premiéra; i on se v průběhu politické kariéry přizdobil titulem obdobné hodnoty jako má RSDr., když tajuplně získal titul JUDr. na Právnické fakultě ZČU v Plzni. Pro mladší ročníky, titul RSDr. se v podhradí překládal jako „rozum stranou darovaný“ nebo „rozhodnutím strany doktor“.

Rozdíl? Zatímco tehdejší komunisté měli vlastní vysokou školu, českým politikům z ODS a ČSSD stačila infiltrace správných lidí na jednu vybranou fakultu. Diplom z plzeňských práv se stal symbolem systému politické arogance, korupce, podvodů a protekce obludných rozměrů, což je nespravedlivé, protože většina absolventů vystudovala poctivě. Slovenští sociální demokraté šli dál v Biľakových stopách, založili si vlastní vysokou školu ve vesnici Sládkovičovo, kde soudružsky umožnili získat titul JUDr. i českému sociálnímu demokratovi Michalu Haškovi.

Další paralela: tehdejší komunisté i současní politici z vládních stran rozdávali a rozdávají vlivné posty pouze lidem se správnou partajní legitimací, bez ohledu na vzdělání a zkušenosti. Tehdy byl důležitý i dělnický nebo rolnický původ, to dnes neplatí, ale správní i dozorčí rady a ředitelské pozice v státních či polostátních firmách a institucích jsou opět zapleveleny lidmi bez potřebné odborné erudice, prachsprostými trafikanty. Jak to dopadá lze uvést na příkladu ČSA, kterým brutálně přistřihnul křídla svými neodbornými zásahy sociálními demokraty dosazený trafikant Jaroslav Tvrdík.

Ale! Může za aktuální problémy ČSA a rozdávání trafik období „budování socialistické společnosti“, jak tvrdí citace z medií? Může za arogantní, komunisticky nadřazené chování politika ODS Marka Bendy, opět (ne)překvapivě s titulem Mgr. z plzeňských práv, komunismus, když jeho otec, muž s nezlomným charakterem, byl jedním ze zásadních disidentů v zemi? Poškodil charakter zrádného pučisty, sběratele funkcí a největšího flákače ve sněmovně Michala Haška komunismus? Blbost! Vždyť mu bylo v roce 1989, kdy padla vláda komunistů, pouhých 13 let. Že by Vasil Biľak jeho charakter zdeformoval a zlomil už v mateřské školce a ve školních lavicích? Tomu lze těžko uvěřit.

Samozřejmě, u starých politiků ve věku Václava Klause je deformace charakteru v době komunismu možná a pravděpodobná. Ale politická moc deformuje charaktery odjakživa, papalášské manýry nevznikly v éře „budování socialistické společnosti“. Už Caligula, římský císař v letech 37 – 41 našeho letopočtu, chtěl jmenovat arogantně svého koně Incitata senátorem. Nevzdělaní dělničtí ředitelé firem a institucí po roce 1948, stejně jako trafikanti od roku 1990 na pozicích, které jim z hlediska odbornosti nenáleží, byli a jsou koně partajních předáků, kteří si libují v papalášském Caligulově stylu.

Komunismus určitě bolí řadu lidí dodnes, prasáren má na svém kontě více než dost. Ale hledat kořeny současných problémů v době, která skončila před 25 lety, je hloupý a účelový alibismus, snaha odvádět pozornost od prasáren současných. Zastydlý antikomunismus. Starý režim nemůže za to, že se politika ani po roce 1989 nestala hřištěm, kde vládne fair play, že politické strany lákají většinou neschopné lidi, toužící po moci a penězích, a nikoliv inteligentní duševní elegány. Za současné problémy mohou konkrétní lidé, kteří zde po roce 1989 vládli, které si voliči naivně zvolili jako představitele nových hodnot. A už vůbec nemůže starý režim za problémy typu bezdomovectví, nezaměstnanosti, lichvářských půjček, gamblerství, drogových závislostí. Ty přinesla až nová doba, noví papaláši. To je realita. Připomínat si historii je nutné, ale stejně nezbytné je ctít pravdu. 

Autor: Jaroslav Pomp | pátek 12.9.2014 10:33 | karma článku: 24,12 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Jaroslav Pomp

Připomenutí pro politiky: Válka je vůl

Třeskutá kauza Vrbětice, z níž se postupně stává v podání Pata a Mata naší politiky tragikomedie, vnesla do slovního rejstříku mnoha českých politiků silná slova včetně slova VÁLKA. Zapomněli, že Válka je vůl.

20.4.2021 v 9:58 | Karma: 31,62 | Přečteno: 766x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Pomp

Rasistický verdikt UEFA v kauze Kamara – Kúdela

Disciplinární komise UEFA vynesla verdikt v kauze údajného rasismu v zápase Rangers Glasgow vers. Slavia Praha. Kúdela dostal stop na 10 zápasů za neprokázaný výrok, Kamara stop na 3 zápasy za připravené fyzické napadení.

14.4.2021 v 17:41 | Karma: 46,15 | Přečteno: 6253x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Pomp

Nová doba: Chci být svině!

Nejsem útlocitný estét, ale ten titulek na jednom serveru mě dostal: Na ledě chci být svině. Prohlásil to vítěz ankety o nejzákeřnějšího hokejistu extraligy. Tak to je fakt síla! Ale symbolizuje dokonale novou dobu.

12.4.2021 v 11:42 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Nekamenujme Andreje Babiše kvůli dotacím

Piráti spočítali, že firmy Andreje Babiše nasosaly už přes 20 miliard korun v dotacích. AB se stal černou desítkou v terči pomyslného kamenování. On však není viníkem, je pouhým příjemcem peněz. Nekamenujme AB za dotace.

22.3.2021 v 9:12 | Karma: 33,68 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jaroslav Pomp

Když dá Velké Británii lekci z hrdosti kluk z Afriky

Hrdý Albion, který dal světu fotbal, se stal jevištěm poníženého masového poklekávání fotbalistů před zápasy Premier League. Je i není paradoxní, že čest hrdého Albionu zachránil kluk z Afriky. Jmenuje se Zaha. Wilfried Zaha.

15.3.2021 v 9:13 | Karma: 47,96 | Přečteno: 15456x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 124
  • Celková karma 30,37
  • Průměrná čtenost 2141x
Vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, v toku času sportovní novinář, tiskový mluvčí, PR ředitel, Corporate Affairs Manager, politický komentátor Amerických listů vydávaných v New Yorku, autor knih Dobrodružství triatlonu, Kde výčep můj a 2022: Rok hlupců, aktuálně PR konzultant. Také bývalý triatlonista, stále amatérský fotbalista, pomalý maratonský běžec a biker, trochu cestovatel na pěti světadílech, kytarista a zpěvák v rock&blues bandu Beer Reminder. Celoživotní vyznavač zdravého selského rozumu a fair play.

Seznam rubrik