Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Navýšení DPH nás zlikviduje, píše hoteliér z Jizerek premiérovi

Přežít v hoteliérské branži v konkurenci neplátců DPH a poskytovatelů služeb dotovaných z EU je těžké už teď. Po zvýšení DPH, které se uvedených konkurentů nedotkne, to bude podle hoteliéra z Jizerských hor nemožné. "Chcete nás zničit, pane premiére?" ptá se.

*

Vážený pane předsedo vlády,

Velmi mne rozlítil váš návrh „penzijní reformy“, za nějž je demagogicky vydáváno plánované zvýšení DPH.

Vámi plánované zvýšení DPH postihne nejen spotřebitele při nákupu zboží a služeb, které si prostě koupit musí (potraviny, nájemné bydlení, teplo, a další služby), ale i některé podnikatele - například hoteliéry a provozovatele penzionů, a to především v horských a ostatních venkovských oblastech. Ti si nemohou dovolit zvýšené DPH do cen promítnout:

  • V horských venkovských oblastech disponují značnou lůžkovou kapacitou neplátci DPH (můj odhad z oblastí, které znám, je 30-50%), ti nemají důvod zdražovat.
  • V oblastech, odkud k nám přijíždí nejvíce návštěvníků (Německo, Polsko) jakož i v atraktivních zemích alpských a středomořských je DPH pro ubytování a další služby turistického ruchu výrazně nižší než plánovaných českých 17.5%.
  • Naprostá většina návštěvníků jsou rekreanti; ti si DPH neodečtou.

Velká část venkovských hotelů a penzionů má problémy již nyní, jak v důsledku hospodářské krize, tak v důsledku nekalé konkurence podniků dotovaných z veřejných prostředků – např. z tzv. „Evropských fondů“. Zvýšení DPH z ubytovacích služeb bude pro mnohé podniky – plátce DPH – znamenat konec. Další budou muset omezit opravy a investice, tím sníží kvalitu služeb a rovněž budou směřovat k zániku. Alternativou ukončení podnikání je přesun do sféry šedé ekonomiky – ten je ale pro větší podniky – plátce DPH složitější než pro podniky menší. Velký podnik funguje jinak než vietnamský trhovec.

V horských oblastech je turistický ruch pravděpodobně nejvýznamnějším zdrojem obživy pro místní obyvatele. Podniky – plátci DPH zaměstnávají řadu místních lidí a dávají práci i mnohým dodavatelům zboží a služeb. Likvidace těchto podniků zvýšením DPH z ubytovacích služeb je v přímém protikladu s podporou venkova a turistického ruchu. Tu měla myslím většina politických stran ve svých volebních programech.

Místo zalepování děr ve veřejných rozpočtech zvyšováním DPH by se dalo ušetřit mnoho miliard například omezením mnohdy předražených, nesmyslných a kontraproduktivních projektů dotovaných z veřejných prostředků. Toto se týká i tzv. „podpory turistického ruchu“. Dotace z tzv. „evropských fondů“ na výstavbu soukromých ubytovacích kapacit je organizovanou nekalou konkurencí již existujícím podnikům a popřením principu rovného postavení podniků na trhu.

S tím, že je nutné provést penzijní reformu, souhlasím. Na rozdíl od názorů prezentovaných vaší vládou si ale nemyslím, že je kvůli tomu nutno zvyšovat DPH ani daňově či jinak zvýhodňovat spoření do penzijních fondů.

Celkové stárnutí populace a úbytek práceschopného a k práci ochotného obyvatelstva stejně zvýšení DPH nevyřeší. Manažeři penzijních fondů výkonnost naší ekonomiky nezvýší.

Za posledních několik desetiletí se výrazně prodloužila průměrná doba lidského života (řekněme o 10 let) a zpozdil se průměrný nástup do práce (řekněme o 5 let). Přesná čísla neznám. Máte možnost si je zjistit snadněji než já. Odchod do důchodu se ale odpovídajícím způsobem neposunul.

Každý důchodový způsob je v podstatě průběžný. Bez toho, aby někdo ve společnosti efektivně pracoval, ztrácejí jakékoli úspory smysl a hodnotu. Současní pracující tedy živí současné důchodce a budoucí pracující budou živit budoucí důchodce.

Státem organizovaný penzijní systém by měl mít tři složky

  • Minimální, který by zaručil každému důchodci nějakou minimální částku
  • Zásluhovou, která by zohledňovala výchovu pracujících potomků – část „státní penzijní daně“ dětí by se přímo převedla do důchodů jejich rodičů. Měla by být významná, aby si lidé uvědomili, že výchova pracovitých dětí je jejich nejdůležitější životní investicí.
  • Spořící – část důchodu by mohla být závislá i na výši „státní penzijní daně“ odvedené jednotlivcem. Nikoli ale za poslední těsně předdůchodové roky ale za celý pracovně aktivní život. Již dávno neplatí, že čím je člověk starší, tím si více vydělá. Naopak při zvýšení hranice odchodu do důchodu bude mít většina profesí v předdůchodovém věku výdělky nižší než v době „vrcholné formy“.

Rodiče dětí, které do systému odvádějí „státní penzijní daň“, by se měli mít lépe než ti, jejichž potomci – třeba i adoptivní – do penzijního systému ničím nepřispívají.

Spoření do soukromě organizovaných penzijních i jakýchkoli jiných produktů by mělo být soukromou záležitostí jednotlivce. Jediným důvodem pro jeho daňové či jiné zvýhodnění je zištný zájem vlastníků a manažerů penzijních fondů.

Vyrovnanost takovéhoto systému by se měla řídit změnou doby odchodu do důchodu, sazbami „státní penzijní daně“ a metodikou výpočtu důchodu.

Takovýto systém nepotřebuje zvyšování DPH výrazně nad evropský průměr ani zvyšování daní jiných.

Zkuste se ještě oprostit od tlaku lobbystů penzijních fondů a zvážit rozhodnutí o zvýšení DPH. Ekonomiku tím stejně nezachráníte a ztratíte přízeň velké části voličů – i živnostníků, kteří doposud pravici tradičně podporovali.

S pozdravem

bývalý volič pravice a zatím ještě horský hoteliér

Ondřej Duda

Jizerské hory

 

 

Autor: Jan Novák | čtvrtek 17.3.2011 14:30 | karma článku: 24,51 | přečteno: 2319x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Zkusili jsme trávu, přiznali kandidáti do EU. Kokain do parlamentu podle nich nepatří

3. června 2024  16:19

Berou europoslanci kokain? „Nedivil bych se, když vidím některá vystoupení,“ prohlásil v...

Soudcům doplatíme šest krácených platů zpětně ve výplatě za červen, slíbil Blažek

3. června 2024  15:55,  aktualizováno  16:16

Soudci dostanou v návaznosti na nález Ústavního soudu z minulého týdne nové platové výměry od...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik