Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec trampů v Čechách?

Český Ráj. Už ten romantický název probouzí v člověku zvědavost. A sotva ho jednou navštíví, už nikdy na něj nezapomene. Jen těžko se dají určit nějaké pevné hranice tohoto divokého kraje lesů, skal, hlubokých údolí a chladivých rybníků.

Území mezi Mladou Boleslaví na jihozápadě, Jičínem na východě a Turnovem na severu lákalo romantické duše již před více než sto lety. Když lázeňští hosté v Sedmihorkách vyslovili poprvé to pojmenování, netušili, že se tím zapíší do historie. Stalo se. Název Český Ráj se ujal. A nejen mezi turisty – brzy začali tento krásný kout Čech objevovat i trampové. Zakládali po vzoru divokého západu osady, jejichž sláva dodnes nevyhasla. Třeba El Toro v Údolí hnusu u Žehrovského potoka, jež existuje dodnes. Hodně vody proteklo potokem a srub i s totemem stále připomínají roky dávno minulé, opečovávány pokračovateli zakladatelů. Jsou však i jiná trampská místa, jejichž historie zůstává jen na fotkách a ve vzpomínkách pamětníků. A spolu s nimi zřejmě zcela zmizí. Bohužel.
S turisty totiž do kraje vtrhla i civilizace se všemi svými neblahými průvodci. Člověk byl donucen přírodu chránit. Za každou cenu. Roku 1955 vznikla chráněná krajinná oblast Český Ráj. I přesto ale trampové v dobách totality dál jezdili pod skalní převisy a pokračovali v tradici svých otců a dědů šikanováni komunistickou mocí, které vše co zavánělo svobodou pochopitelně vadilo. Ale až teprve teď, na přelomu století, začalo být pro trampy v Českém Ráji obzvlášť těsno. Někteří horliví ochranáři přírody začali prastará tábořiště pod převisy rozebírat, likvidovat, pálit. Svaté jim nejsou ani tzv.Kempovky – sešity a knihy do nichž v průběhu let zapsalo mnoho poutníků své myšlenky, vyznání, názory. Trampové jsou pronásledováni a nemilosrdně pokutováni. Ochranáři pro to mají dva „pádné“ argumenty. Za prvé – tramp porušuje zákon o ochraně přírody. Svým pohybem i přítomností v CHKO mimo značené turistické stezky prý narušuje živočichům jejich teritoria. To, že tak činil v těchto místech již více než 70 let nebere nikdo v potaz. Za druhé se tito rádoby strážci začali ohánět argumentem novým – svou činností pod skalními převisy prý trampi narušují archeologické sedimenty. To, že pod převisy hledali lidé útočiště od pradávna je neoddiskutovatelné. Proč se o to ale archeologové začali zajímat až teď – po téměř osmdesátiletém působení trampů v těchto místech? Kromě jiného totiž jistojistě najdou popel prvního trampského ohniště z 20. let minulého století, kuřecí kůstku z trampské večeře, či torzo ešusu sloužícího k vybírání popela. Tramp se totiž sám stal historickým objektem, který ovšem na rozdíl od lovců mamutů přežívá v souladu s přírodou dodnes.
To moderní benzínové čtyřkolky a terénní bicykly schopné vjet v přírodě kamkoli, rozhodně v souladu s přírodou nejsou. Ovšem, bezohlední majitelé těchto dopravních prostředků dostávají pokuty jen zřídka. Mimo cestu projedou, způsobí leckdy nenávratnou škodu a nepolapeni zmizí. Hon na trampy, který v Českém Ráji probíhá, se tak stává tak trochu honem na čarodějnice. Tramp vyhledávající tradiční místa je totiž pro horlivé ochranáře dobrým terčem. Je odchycen, pokutován a ochrana přírody si může udělat další pomyslný zářez. Na některých nejmenovaných strážcích přírody je ale poznat, že jim nejde ani tak o tu přírodu, ale o vlastní ego, které si svou zdánlivou mocí nad bezmocnými vylepšují. Jistě. Trampové porušují literu zákona o ochraně přírody, ale kdo dneska          (i třeba nevědomky) neporušuje nějaký zákon? A porušují ho trampové opravdu tak závažně, jak je jim vytýkáno? Mnoho lesáků, hajných i ochranářů uznává, že trampové na žebříček škůdců přírody až tak moc nepatří. K tomuto poznání je dovedla životní zkušenost a častý dialog s trampy. To zřejmě těm, kteří pronásledují trampy v posledních letech, a to nejen v Českém Ráji, chybí.
Nikdy nevyhlášené trampské hnutí jako takové vzývá svobodu, volnost, kamarádství a lásku k přírodě. Přežilo Kubátovi zákony ve 30. letech 20. století. Ustálo pronásledování komunisty v dobách socialismu a doufejme, že překoná i nátlak archeologů a rádoby ochránců přírody na začátku století jedenadvacátého. A aspoň ve vzpomínkách, či na zažloutlých fotografiích přežijí i trampská tábořiště, jako třeba Amfík, Malý a Velký Faraón ve Skaláku, Černý Rytíř v Klokočkách a mnohé další z nichž už zbyl jen jemný písek.
To, že trampové nejsou organizovaným hnutím, bylo, je a bude vždy jejich výhodou. Myšlenka svobody, volnosti a kamarádství se totiž zničit nedá.
Pavouk
http://pavouckej.wz.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Novák | pondělí 9.8.2010 22:39 | karma článku: 29,34 | přečteno: 4297x
  • Další články autora

Jan Novák

Ve vlaku

Šedivé mraky se líně povalují na horizontu a vítr si zlehka hraje s popadaným listím. František cestuje lokálkou z práce domů. Dívá se zamyšleně z okna a najednou zaslechne rozhovor dvou cestujících:

29.11.2023 v 10:31 | Karma: 10,35 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Novák

Sexuální násilí v církvi

Díky semináři na ETF UK jsem se dozvěděla, v jak veliké míře existuje sexuální násilí uvnitř církví. Věděla jsem sice, že se to děje, ale ne v takovém rozsahu.

9.1.2023 v 7:59 | Karma: 10,94 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Moje pandemické koleno… aneb Korofejeton neboli Skoro fejeton č. 2

Safra, už podruhé za sebou mě probudila bolest kolene... Jsem nepoučitelná, už zase jsem to přehnala.

9.4.2021 v 8:17 | Karma: 16,53 | Přečteno: 507x | Diskuse| Osobní

Jan Novák

Covidová generace - jaká asi bude? (Aneb generace hozená přes palubu)

Současná doba není pro nikoho jednoduchá. Neznám odvětví, do kterého by pandemie, resp. s ní související restrikce, nezasáhla. Děti jsou ale bezpochyby tou nejvíce zasaženou skupinou, ač si toho zatím většinou nejsou vědomy.

6.2.2021 v 9:08 | Karma: 22,96 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Jan Novák

Kterak děkan fildy knihou šermoval

Tím děkanem je doc. PhDr. Michal Pullmann Ph.D. a onou „fildou“, jak asi většina čtenářů ví, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

20.8.2020 v 13:14 | Karma: 19,78 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

„Největší blbost mého života“. Německý důstojník dostal za špionáž pro Rusko tři roky

27. května 2024  12:11

Soud v Německu v pondělí poslal na tři a půl roku do vězení armádního důstojníka za to, že předával...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51,  aktualizováno  12:08

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Podezřelá úmrtí ve zdravotnickém zařízení? Policie případ odložila

27. května 2024  12:06

Policisté odložili vyšetřování série podezřelých úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně....

GLOSA: Lidi, na ten hokej se nedalo dívat!

27. května 2024  11:26

Bydlím dvě minuty od O2 areny. Ještě než začalo hokejové mistrovství světa, pár sousedů opustilo...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 779
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1847x
První pokus

Seznam rubrik