Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Placebo efekt aneb milosrdná lež pro mé dítko

Sluncem rozzářená neděle jako stvořená pro odpolední výlet, nás vylákala k procházce u nedaleké přehrady. Děti samozřejmě potřebovaly nějaký podnět a motivaci, protože chodit „jen tak“ jim pochopitelně připadá smysl postrádající činnost. Dva pytlíky suchého pečiva určeného pro krmení kačen už ale splňují kritéria ohledně cíle a duchaplnosti výletní mise.

Hned při příjezdu na parkoviště došlo k prvnímu rozčarování, protože oba andílci stihli během krátké cesty usnout a každý si dovede představit, jakou náladu má rozespalé dítě prvních pár minut po „nuceném“ probuzení. Mladší syn se sice aklimatizoval relativně rychle, ale ten starší patřičně rozmrzelý si dlouhou chvíli neodpouštěl poznámky o hloupém výletu a nechuti krmit kohokoliv čímkoliv. Bylo nutné vymyslet motivaci číslo dvě. Tak zvaný úplatkový program. Ten spočíval v tom, že dětem se oznámila důležitá informace o stánku podél cyklotrasy, kde s největší pravděpodobností bude k mání limonáda a zmrzlina. Eso tažené z rukávu zabralo a dalších 500 metrů probíhala procházka v duchu harmonie a rodinné pohody.

Za veselého štěbetání jsme došli ke stánku. Kluci nadšeně poskakovali u malého okýnka a hledali plakát s výběrem zmrzlin. Motivační program číslo dvě však selhal. Nanuky došly. „Tak v tom případě jsme došli taky…“ napadlo mě. Synové sebou rezignovaně plácli na lavičku a útrpně přemýšleli o deziluzi, kterou způsobilo nedostatečné zásobení malé plážové budky. Ani malinová limonáda nezmírnila pocit marnosti toho odpoledne. Byli jsme opět na záporných emočních hodnotách stejně jako před 20ti minutami. Ale najednou snad samo nebe seslalo dětem vnuknutí k zábavě. Foťák. Začali s vervou fotit, vymýšlet náměty a kochat se pořízenými snímky. Sice během několika málo minut stihli pořídit desítky fotografií, ke kterým bych v albu mohla dát tak akorát štítky s nápisy tipu „Půl šedivého kamene ve štěrkovém zátiší“ nebo „Přehrada skrytá za dlaní“, ale nálada se opět povznesla, za což jsme byli vděční.

Následná procházka pokračovala v dobré náladě až směrem k zátoce, kde nás už očekávaly hladové kachny. Kluci se před cílem nedočkavě rozběhli směrem ke břehu a už z dálky mávali pytlíky s pečivem.

 A v tom se to stalo. Kontakt s něčím tak očekávatelným jako jsou prosté kopřivy. Mladší ze dvou natěšených krmitelů divoké drůbeže proletěl v zápalu běhu malým, leč hustě porosteným políčkem nízkých kopřiv. A naneštěstí ke všemu neměl dlouhé kalhoty, ale jen šortky po kolena. Ano, přiznejme si, že tato rostlina vyskytující se v našich zeměpisných šířkách nezávisle na velikosti a tvaru, způsobí při kontaktu s pokožkou podráždění, pálení a prlení s dočasnou kožní vyrážku, ale zase takové života ohrožující drama to není. Ovšem naše dítko se rozhodlo přesvědčit nás o opaku.

Křik, který rozcupoval poklidnou atmosféru svátečního odpoledne, se rozléhal do té doby malebně tichou krajinou. Vzápětí následovaly slzy jako hrachy, co se kutálely po nešťastné tvářičce a malé ruce zaměstnané zoufalým třením drobných lýtek posetých bolavými pupínky, je nestíhaly utírat. Ryk plný bolesti a čiré beznaděje nebral konce. V niveč přišly veškeré utěšovací metody včetně základního pofoukání, povzbuzující rady i bagatelizace celé situace. Vše marné.

Starší brácha už po chvíli vzdal snahu ukonejšit mladšího sourozence. Znuděně se procházel po prázdném břehu, pokopával si s šiškami popadanými na zemi, zkoušel házet žabky s plochými kameny a pozoroval hladinu přehrady, po které si kdesi v dáli pluly kachny vyplašené stále trvajícím křikem.

Minuty se vlekly, žádné pokusy o zklidnění nesklízely ohlas a co víc, z přilehlé cyklostezky vzdálené několik metrů od nás, dopadaly tázavé pohledy kolemjdoucích.

„Víš, copak pomáhá na popálení kopřivou nejvíc?“ Zeptal se uplakaného dítka najednou přítel, přičemž šibalsky pozvedl obočí. „Ne…ne…nevím…“ odpověděl vzlykem syn a zvědavě upřel nešťastné oči vzhůru. I já jsem čekala, jaké moudro bude vyřčeno, protože snad všechny nápady už padly. „No přece chleba!“ Naordinoval suverénně. „Ch..chleba?“ Ujišťoval se syn. Chleba? Ujišťovala jsem i já sebe, jestli jsem dobře slyšela. „No jasně, že chleba. To se vždycky vezme krajíc a přiloží se na popálené místo. To neznáš? To je ti tak super věc …“ pokračoval ve výkladu superlativů zázračného pečiva. V první chvíli jsem se kousla do rtu, abych se nesmála, ale evidentně to na našeho malého pacienta zabíralo, tak jsem se ihned přidala k fiktivní léčbě i já : „Jéé a představ si, že tu zrovna chleba máme. No to je super, aspoň to hned můžeme ošetřit…“ a už jsem tahala dva krajíce z pytlíku a přikládala na bolavé nožky. Světe div se! Zabralo to. Chvíli seděl v trávě s přiloženými krajíci na kolenou a my se zatajeným dechem čekali co bude dál. „Už to bolí míň a míň. Chlebík mi to vyléčil!“ Vykouzlil spokojený úsměv od ucha k uchu a bolest byla rázem ta tam.

S přítelem jsme na sebe vítězoslavně mrkli a všichni čtyři jsme zdárně pokračovali v nedělní poklidné procházce. Jako bonus jsme narazili ještě na jeden stánek i se zmrzlinou, takže spokojenost na závěr přece jen nechyběla.

 

 

Autor: Šárka Podhányiová | čtvrtek 9.10.2014 8:04 | karma článku: 14,23 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Šárka Podhányiová

Partnerské etudy aneb bez peněz na rande nelez

"Ženy jsou jako moderní obrazy. Budete-li jim chtít porozumět, nikdy si jich neužijete." Freddie Mercury

6.11.2019 v 8:01 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Kdo "sežere" vyhraje aneb harfa, jednorožec a duha v čokoládě

Tisknu se zády ke zdi a snažím se zklidnit zrychlený dech, který mě spolu se silným tlukotem srdce může prozradit. Slyším je, blíží se...! Přivírám oči a tiše doufám, že si mě nevšimnou a jen proběhnou ven. Nedýchám...

31.10.2019 v 8:01 | Karma: 16,79 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Má Sophiina volba aneb princezna Bojovnice

"Jsem povinen Vám sdělit i všechna možná rizika operace, kterou Vaše dcera dnes podstoupí." Oznamuje mi lékař a já dále slyším jen pojmy jako "rozvrat vnitřního prostředí s fatálním koncem", "tepenné krvácení" či "ruptura tumoru"

16.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,92 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Selfie rauš aneb bezcitností ku fotečce pouhé

Bez mobilu v dnešní době ani ránu. A pokud jste teenager tak je pro vás stav baterie otázkou celé své vlastní existence a počet čárek na wifi důležitější než cokoliv jiného. A o fotografování za jakoukoliv cenu škoda mluvit...

14.10.2019 v 8:01 | Karma: 23,99 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Šárka Podhányiová

"Vyděržaj pioněr" aneb Jak jsem šla na poštu

"Znáte ten vtip o České poště? Ne? Nevadí, to dojde později..." Vtípků o České poště je pravděpodobně víc než o Chucku Norrisovi. Akorát tedy s tím rozdílem, že ty o poště se povětšinou zakládají na holých faktech. Nebo ne?

11.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,57 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Zlín
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1466x

Seznam rubrik