Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Vyděržaj pioněr" aneb Jak jsem šla na poštu

"Znáte ten vtip o České poště? Ne? Nevadí, to dojde později..." Vtípků o České poště je pravděpodobně víc než o Chucku Norrisovi. Akorát tedy s tím rozdílem, že ty o poště se povětšinou zakládají na holých faktech. Nebo ne?

Jednoho dne jsem ve schránce, mezi šesti kilogramy letáků, nalezla také výzvu k vyzvednutí zásilky v místním městském poštovním oddělení. Ano byla to výzva! A to proto, že návštěva této instituce vyžaduje občas trochu té trpělivosti, špetku tolerance, základy sebeovládání, ale hlavně notnou dávku času.

.....  

Zvesela otevírám skleněné dveře v nenápadné budově a následujících několik schodů beru ještě veseleji po dvou, přičemž míjím muže s výrazem kamenné nepřítomné tváře, jehož úsměv byl pravděpodobně před chvílí odeslán kamsi pryč. Doporučeně. "Chudák." Pomyslím si a už přistupuji ke sloupku s monitorem a výběrem možností nabízených služeb. Klik, cvak a vyjede mi číslo z pořadníku. Nálada stále veselá,ale jen do doby než otevřu druhé dveře a to do pomyslné jámy lvové neboli do hlavní pobočky.

                Uvolněně přejedu pohledem po místnosti, kde nervózně přešlapuje několik lidí. Šesti přepážkám s okýnky, po třech na dvou protilehlých stranách, vévodí obrazovka s čísly, která mají hodnoty od 536 do 570. Ze zvědavosti pohlédnu na svůj lístek s číslem 813, po té překvapeně přepočítám lidi okolo sebe, kteří jsou 4. Slovy čtyři. Rovnice výpočtu hypotézy zobrazení mého čísla v závislosti na čase a prostoru s přikloněním se k teoretické rovině jsoucna, mi dává zabrat. Nevadí, čekám. Sice ne už tak zvesela, neboť za posledních sedm minut stále ještě nepíplo jiné číslo, ale přesto trpělivě čekám.

Nutno dodat, že z těch šesti přepážek jsou v provozu pouze dvě a jelikož se ani dalších několik minut nic neděje, pokusím se vzrůstající nervozitu v hale odlehčit vtipem. "To by mě zajímalo, kolik let jim tímhle tempem trvalo než na té obrazovce naskočilo 570?" Prohodím žertovně ke spolu čekajícím lidem. Směju se nahlas. Jen já. Nikoho jiný. Tíživá chvíle hmatatelného dusna nejen že nebyla mou poznámkou odlehčena, ale naopak nabývám pocitu, že dle pohledů ostatních je brána jako provokace. Cítím nevraživé pohledy. Kromě jednoho tedy, a to mladého kluka s tupým výrazem připomínající neživou nemrtvou zombie. Což dost možná i je, neboť dle mého názoru ho tu poslal sám Tutanchamon vyzvednout balík a když se ani po letech neukázal, pravděpodobně na něj seslal nějakou hodně nepříjemnou kletbu jako "Tobě navěky místo na poště patříc..." apod.

          Začínám rozumět slovu Věčnost. Vedle stojící paní polohlasitě kleje. Naproti stojící muž si zuřivě okusuje další nehet, Tutanchamonův podruh stojí a zírá  a já začínám být nervozní, protože musím vyzvednout syna ze školní družiny a čas pádí.

Prásk! Ztratili jsme člena posádky. Jeden z nás byl příliš slabý na to aby mohl pokračovat s námi v odboji čekatelů a rázným švihnutím dveří to vzdal. Minutu ticha za padlého přeruší můj telefon. Volá družinářka, vysvětlím jí, že se nacházím na místní poště a ona mě s pochopením ujišťuje, že si o syna nemusím dělat starosti, že se o něj postará a vychová ho během následujících let jako vlastního, než si to na poště vyřídím. Je moc hodná.

Naproti stojící muž si okousal všechny nehty a podezřele se dívá na ruce ostatních. Vedle stojící paní už kleje vulgarismy nahlas a tuším, že si co nevidět vzteky odplivne, zombie čumí a já se zmenšuji, protože jsem si už vyšlapala z nudy ďůlek. 

Slovo čas ztratilo svůj význam. Stále nic. Nesměle se tážu vedle stojící paní, zda nemá kuličky, že bychom si mohly cvrnknout. Plivne mi do ďulku. Naproti stojící pán hryže světelnou tabuli s čísly a Tutanchamonův podruh vytahuje z kapsy skleněnky. Společně pak šlapeme nový ďůlek.

Léta pádí. Naproti stojící pán rozkousal předloni kabely ke světelné tabuli, takže vlastně ani nevíme, jak dál postupovat, vedle stojící paní uvízla v třinácté jamce a několik let v kuse kleje. Doplivne jen do určité vzdálenosti, takže jsme si se Zombie postavili hřiště na minigolf mimo její dosah...

Všichni ale stále nepřestáváme věřit, že až jednou nastane náš čas a dostaneme se k přepážce, že se jednou venku zase sejdeme, neboť právě poštovní instituce z nás udělala po těch letech přátelé stmelené na život a .... poštu!

Děkujeme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Šárka Podhányiová | pátek 11.10.2019 8:01 | karma článku: 31,57 | přečteno: 1644x
  • Další články autora

Šárka Podhányiová

Partnerské etudy aneb bez peněz na rande nelez

"Ženy jsou jako moderní obrazy. Budete-li jim chtít porozumět, nikdy si jich neužijete." Freddie Mercury

6.11.2019 v 8:01 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Kdo "sežere" vyhraje aneb harfa, jednorožec a duha v čokoládě

Tisknu se zády ke zdi a snažím se zklidnit zrychlený dech, který mě spolu se silným tlukotem srdce může prozradit. Slyším je, blíží se...! Přivírám oči a tiše doufám, že si mě nevšimnou a jen proběhnou ven. Nedýchám...

31.10.2019 v 8:01 | Karma: 16,79 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Má Sophiina volba aneb princezna Bojovnice

"Jsem povinen Vám sdělit i všechna možná rizika operace, kterou Vaše dcera dnes podstoupí." Oznamuje mi lékař a já dále slyším jen pojmy jako "rozvrat vnitřního prostředí s fatálním koncem", "tepenné krvácení" či "ruptura tumoru"

16.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,92 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Selfie rauš aneb bezcitností ku fotečce pouhé

Bez mobilu v dnešní době ani ránu. A pokud jste teenager tak je pro vás stav baterie otázkou celé své vlastní existence a počet čárek na wifi důležitější než cokoliv jiného. A o fotografování za jakoukoliv cenu škoda mluvit...

14.10.2019 v 8:01 | Karma: 23,99 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Šárka Podhányiová

Na houby pane Hitchcock, na houby...

A je to konečně tu! Sezona zahájena. Najít nějaký ten hřib, to vždy potěší, vrátit se domů s prázdnou, to nepotěší, ale nenajít nic a to ani cestu domů, tak to je vysloveně jackpot. A co teprve když vám z toho přeskočí?

26.9.2017 v 8:13 | Karma: 9,68 | Přečteno: 326x | Diskuse| Zlín
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1466x

Seznam rubrik