Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekuřáci, kuřáci - trocha oboustranné tolerance neuškodí

Dva nesmiřitelné tábory kuřáků a nekuřáků vedou nekonečné spory už pěknou řádku let.  V žádném případě nechci být propagátorem tohoto zlozvyku, který má prokazatelně škodlivé účinky. To určitě ne !  „Díky“ vlastní hlouposti a v tomto směru slabé vůli, se řadím mezi členy na okraj společnosti zatracované skupiny kuřáků. Ale soužití není o zákazech a příkazech – ty se vždycky dají porušit nebo obejít, ale vše je o toleranci…

Na svou obhajobu musím dodat, že patřím mezi podskupinu těch ohleduplných a respektujících. Nikoho neobtěžuji, nekouřím v místech označených zákazem, nezapálím si tam, kde se shromáždí víc lidí, protože se tam mohou nacházet nekuřáci, které já akceptuji. Můj domov je zásadně nekuřácký – k naplnění potřeby je určený balkon. Zkrátka jednám tak, abych žádným způsobem svým zlozvykem neobtěžovala ostatní. A co se týká vzdorovitého fouknutí dýmu do obličeje, kterým někteří dávají najevo převahu kuřáka, tak to považuji za vrchol trapnosti a projev nízkých hodnot inteligenčního kvocientu.

Rovněž se připojuji k souhlasu rozdělení restaurací a pohostinství na kuřácké a nekuřácké. Dle mého názoru je to logické a férové. Ale co mě nedávno vedlo k rozhořčení, byla situace pátečního večera, kdy jsem po nějaké době zašla s přáteli do místní hospůdky. Jakožto nově zrekonstruovaná, splňuje všechny normy a standarty týkající se mimo jiné i rozdělení prostoru na kuřáckou a nekuřáckou část. Obě místnosti jsou od sebe vzájemně odděleny a to nejen zdí, ale i vlastním vchodem. Pro úplnou separaci jsou k dispozici i toalety zvlášť. Takže v tomto případě by se dva zastánci rozdílného životního stylu vlastně ani nemuseli potkat, pokud by o to nestáli. Ideální řešení.

Posezení probíhalo velmi příjemně do chvíle, než došla postarší paní, která jak bylo vidno, neskrývala svůj odpor ke kuřákům a přesto se usadila ke stolu v prostoru určenému právě této nelibé činnosti. „Fůůůj! Tady je to ale zadýmené!! No hnus!“ vykřikovala hned v prvních minutách po příchodu a velmi aktivně a vehementně se pustila do otvírání ventilační polohy okna. Sice je pravda, že vzduch byl poněkud hustější a odvětrávání by sneslo i vyšší stupeň rychlosti, ale opět se jednalo čistě o svobodnou volbu : sedět či nesedět právě zde. Její narážky a urážky létaly hustým vzduchem a větrání,  které „přitvrdilo“ z ventilace na opakované otevírání vchodových dveří dokořán se stávalo jakýmsi 5ti minutovým rituálem odhodlané dámy. Pohledem jsem přejížděla ostatní hosty,  jak reagují na takové jednání obzvlášť ve chvílích, kdy se za hlasité a otravné nespokojenosti chladno zase  rozlévalo prostorem. Reakce byly různé – několik párů očí převrácených v sloup, tiché nadávky pod fousy, znechucení …  Evidentní ovšem bylo, že tato situace se neděje poprvé a  větrací maraton není žádnou novinkou. Ale potřebu konfliktu na malé vesnici nikdo nevyhledává, takže nač se dohadovat.

Také nejsem vznětlivý typ, co při jiskře popudlivosti rozdmýchá oheň a věřím, že kouřem znechucená paní  je v jiné situaci a v jiném prostředí třeba velmi příjemná žena, ale jedno mě zkrátka zajímalo. Proč tam tedy šla? Proč se neusadila v nekuřácké části? Proč není tolerantní?

Převedu stejnou situaci do jiného vyobrazení – Půjdu-li na fotbalový zápas a s vlajkou Baníku a stoupnu si do středu sparťanského kotle, jaké budou reakce? A co teprve když začnu vykřikovat urážky klubu, v jehož části sedím a ještě kárat ostatní, aby neskandovali sparťanské slogany, protože já fandím těm druhým a nechci to poslouchat ?! No řekněte sami, není to tatáž situace? –(jen dodám, že se jedná o náhodný příklad a fotbalu neholduji jako skalní fanoušek, ale i tak přeji  OBĚMA  klubům hodně zdaru a golů…).  

 

Seděli jsme v zákonem vymezeném prostoru, svým jednáním nikoho neobtěžovali, žádného nekuřáka jsme v místnosti nedrželi proti jeho vůli a navíc příkoří v podobě neustálého průvanu tolerovali. Tak na čí stranu by se naklonila miska pomyslných vah etiky?

 
Buďme proto ohleduplnější jeden k druhému – sice nevím, zda tím zajistíme světový mír, ale aspoň si našlápneme o nějaký ten krůček vpřed. 

"Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim." (Bible, Tob 4,15)

 

 

 

Autor: Šárka Podhányiová | čtvrtek 16.1.2014 8:00 | karma článku: 33,17 | přečteno: 4737x
  • Další články autora

Šárka Podhányiová

Partnerské etudy aneb bez peněz na rande nelez

"Ženy jsou jako moderní obrazy. Budete-li jim chtít porozumět, nikdy si jich neužijete." Freddie Mercury

6.11.2019 v 8:01 | Karma: 21,45 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Kdo "sežere" vyhraje aneb harfa, jednorožec a duha v čokoládě

Tisknu se zády ke zdi a snažím se zklidnit zrychlený dech, který mě spolu se silným tlukotem srdce může prozradit. Slyším je, blíží se...! Přivírám oči a tiše doufám, že si mě nevšimnou a jen proběhnou ven. Nedýchám...

31.10.2019 v 8:01 | Karma: 16,79 | Přečteno: 384x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Má Sophiina volba aneb princezna Bojovnice

"Jsem povinen Vám sdělit i všechna možná rizika operace, kterou Vaše dcera dnes podstoupí." Oznamuje mi lékař a já dále slyším jen pojmy jako "rozvrat vnitřního prostředí s fatálním koncem", "tepenné krvácení" či "ruptura tumoru"

16.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,92 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Ona

Šárka Podhányiová

Selfie rauš aneb bezcitností ku fotečce pouhé

Bez mobilu v dnešní době ani ránu. A pokud jste teenager tak je pro vás stav baterie otázkou celé své vlastní existence a počet čárek na wifi důležitější než cokoliv jiného. A o fotografování za jakoukoliv cenu škoda mluvit...

14.10.2019 v 8:01 | Karma: 23,99 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost

Šárka Podhányiová

"Vyděržaj pioněr" aneb Jak jsem šla na poštu

"Znáte ten vtip o České poště? Ne? Nevadí, to dojde později..." Vtípků o České poště je pravděpodobně víc než o Chucku Norrisovi. Akorát tedy s tím rozdílem, že ty o poště se povětšinou zakládají na holých faktech. Nebo ne?

11.10.2019 v 8:01 | Karma: 31,57 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Zlín
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1466x

Seznam rubrik